PÅSTÅTT RUSSISK AGENT: Maria Butina (29) leder en organisasjon som jobber for mer liberale våpenlover i Russland. Her taler hun under et arrangement i Moskva i april 2013. De siste åra har hun bodd i USA på studentvisum. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅSTÅTT RUSSISK AGENT: Maria Butina (29) leder en organisasjon som jobber for mer liberale våpenlover i Russland. Her taler hun under et arrangement i Moskva i april 2013. De siste åra har hun bodd i USA på studentvisum. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Påstått russisk agent: Skal ha tilbudt sex i bytte for stilling

Maria Butina (29) fengsles uten mulighet for kausjon.

Mandag ble det kjent at Maria Butina er mistenkt for å ha drevet en form for etterretningsvirksomhet gjennom å innynde seg hos ulike politiske organisasjoner.

Butina ble pågrepet søndag, og påtalemyndigheten mistenker at hun planla å forlate landet, skriver CNN.

29 år gamle Butina er russisk statsborger, men bor i Washington. Fra 2015 og minst fram til februar 2017 skal kvinnen ha jobbet under veiledning fra en tjenestemann høyt oppe i den russiske regjeringen, skriver det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding.

Hun er siktet for ikke å registrere seg som en utenlandsk agent og å konspirere mot den amerikanske regjeringen. Hun er ikke siktet for spionasje, ifølge BBC.

Varetektsfengsles

Sjefen for påtalemakten i District of Columbia, Jessie Liu, fortalte onsdag at Butina hadde blitt overvåket av amerikanske agenter mens hun spiste middag med en russisk diplomat som også mistenkes for å være en agent.

Liu sa også at elektroniske meldinger inneholdt referanser til en russisk milliardær med sterke bånd til den russiske presidentadministrasjonen. Hun skal også ha hatt kontakt med FSB-ansatte, altså det russiske etterretningsbyrået.

- Siktede er en utenlandsk agent som lojalt handlet på vegne av den russiske regjeringen, sier Liu ifølge The Guardian.

Butinas advokat nekter for alle anklagene. Blir hun funnet skyldig, kan hun bli dømt til fem år i fengsel. Etter en høring i retten onsdag ble det kjent at hun blir varetektsfengslet videre, uten mulighet til å betale kausjon.

- Ikke sterkt bånd til USA

Fengslingsbegjæringen har gitt et nytt innsyn i saken, blant annet om Butinas personlige forhold. Butina bodde med en 56 år gammel mann som hun hadde et «personlig forhold» til.

Flere medier spekulerer på om dette kan være en mann som har arbeidet med flere republikanske valgkampanjer og er forkjemper våpenrettigheter, slik som Butina.

«Men dette forholdet representerer ikke et sterkt bånd til USA fordi Butina ser ut til å behandle det som et nødvendig aspekt av sine aktiviteter», heter det i fengslingsbegjæringen.

Hun skal også ha pakket sammen sakene sine og vært klar til å flytte da hun ble arrestert søndag.

Påtalemyndigheten mener at hun ikke tok dette forholdet seriøst, da hun ved minst én anledning skal ha tilbudt en person sex i bytte for en stilling i en interesseorganisasjon.

Organisasjonen nevnes ikke, men ifølge BBC viser hennes kontoer på sosiale medier at hun ofte var til stede på National Rifle Associations (NRA) arrangementer.

«Overgått Anna Chapman»

Butina skal ha fått ordre fra en ledende tjenestemann i Kreml, og de skal ha sendt hverandre meldinger på internett.

- Akkurat nå må alt være stille og forsiktig, skal Butina ha skrevet til sin kontakt i Kreml, én måned før presidentvalget i 2016.

På selve valgdagen skal hun ha sendt denne meldingen til sin russiske kontakt:

- Jeg legger meg. Klokka er 3 på natta her. Jeg er klar for videre ordre.

Ifølge Sky News skal tjenestemannen ha sammenliknet henne med den russiske agenten Anna Chapman. Hun var en av elleve spioner som ble arrestert i USA i 2010. De var plassert i USA for å infiltrere finansmiljøer, og politiske og akademiske kretser.

- Du har overgått Anna Chapman. Hun poserte med lekepistoler, du blir publisert med ekte våpen, skal det stå i en melding.

Hemmelige kommunikasjonskanaler

Butina er mistenkt for å ha jobbet med å opprette hemmelige kommunikasjonskanaler til amerikanske politikere.

«Disse kunne så bli brukt av Russland for å trenge inn i det nasjonale beslutningsapparatet, for å løfte den russiske agendaen. I 2016 skal hun to ganger ha forsøkt å arrangere møter mellom Donald Trump og Vladimir Putin», skriver The New York Times.

Studier som skalkeskjul

I justisdepartementets pressemelding kommer det fram at kvinnen tok seg inn i USA på et studentvisum, og at hun unnlot å informere om at «hun opptrer som en agent for russisk regjering, slik loven krever».

Ifølge Butinas LinkedIn-side studerer hun internasjonale forhold ved American University i Washington, skriver BBC. Påtalemyndigheten mener at dette var hennes skalkeskjul, og at hun deltok i timene mens hun arbeidet på vegne av den tidligere nevnte russiske tjenestemannen.

FORKLARTE SEG: President Donald Trump forklarte at han brukte feil ord under gårsdagens pressekonferanse i Helsinki med Russlands president Vladimir Putin. Video: CNN Vis mer

Toppmøtet

Nyheten om arrestasjonen av den russiske kvinnen kom i kort tid etter at president Trump sto side om side med president Putin og sa at han ikke så noen grunn til at den russiske lederen ville prøve å påvirke presidentvalget. Amerikansk etterretning har konkludert med det motsatte.

Dagen etter snudde Trump, og skyldte på en enkel ordfeil.

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova sier onsdag at den åpenbare grunnen til å pågripe Maria Butina var å svekke det positive inntrykket av mandagens toppmøte mellom presidentene Donald Trump og Vladimir Putin.