OMBESTEMTE SEG: Islam-hateren Terry Jones og hans rundt 50 tilhengere kommer ikke til å gjennomføre den planlagte koranbrenningen, var beskjeden fra menigheten seint torsdag kveld. Foto: SCANPIX
OMBESTEMTE SEG: Islam-hateren Terry Jones og hans rundt 50 tilhengere kommer ikke til å gjennomføre den planlagte koranbrenningen, var beskjeden fra menigheten seint torsdag kveld. Foto: SCANPIXVis mer

Pastor avlyste koran-bål 11. september

Men så ombestemte han seg igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den utskjelte pastoren Terry Jones uttalte klokka 23 torsdag kveld norsk tid at menigheten hans likevel ikke vil gjennomføre den planlagte brenningen av 200 eksemplarer av Koranen foran ei kirke i Florida på lørdag.

Noen timer seinere har han likevel ikke bestemt seg:

- Vi avlyser ikke arrangementet, men vi utsetter det, sier pastoren ifølge AP.

Internasjonale politimyndigheter og FBI frykter terroraksjoner og en bølge av voldelige demonstrasjoner over hele verden om den provoserende markeringen av 11. september blir gjennomført.

Les også: Hele verden prøver å stoppe denne mannen før lørdag

Samtidig er planene om koranbålet fordømt av alle fra amerikanske myndigheter til NATO, FN, Vatikanet og en rekke kristne organisasjoner og ledere.

Uklar begrunnelse
Ifølge ham selv skjedde avlysningen som følge av ny utvikling i en annen islam-relatert sak i USA - det planlagte muslimske kultursenteret nær Ground Zero i New York.

Pastoren sier han ombestemte seg, etter å ha fått et løfte fra en muslimsk leder om at den planlagte moskeen skulle plasseres i en annen bygning - utenfor det symboltunge åstedet for 9/11-angrepene.

Men påstanden om at en slik avtale var i havn ble kort tid etter avvist av en av de involverte imamene som Jones pekte på, ifølge Reuters.

Dette har fått pastoren til å rase igjen, og beskylde imamen for å lyve for ham.

- Det er helt klart at han har løyet for oss. Gitt det vi hører nå, må vi tenke gjennom situasjonen på nytt. Så akkurat nå avlyser vi ikke arrangementet,  men vi utsetter det, er siste melding fra pastoren.

Samtidig meldte blant andre økonominettstedet Bloomberg noe tidligere at kjendisinvestor Donald Trump har kommet med et tilbud til eierne av tomta der det islamske senteret opprinnelig skulle ligge. Det har imidlertid ikke kommet noe svar på utspillet. Om milliardæren får tilslaget vil det ifølge ham innebære nettopp at moskésenteret flyttes lengre fra World Trade Center-tomta.

- Jeg kommer med dette budet som en innbygger i New York og borger av USA, ikke fordi beliggenheten er spektakulær (for det er den ikke), men fordi jeg vil stoppe en svært alvorlig, opphetet og splittende situasjon, skrev Trump til Hisham Elzanaty, forretningsmannen som skal ha finansiert mesteparten av de aktuelle bygningene.

At Trump kan ha bidratt til å gi verdens mest upopulære pastor i Florida en god unnskyldning til å stoppe et av de mest kontroversielle bokbålene siden krigen, var trolig en uventet bonus.

Obama fordømte President Barack Obama gikk tidligere i dag ut på tv og fordømte den planlagte koranbrenningen, og gjorde det klart at pastorens handlinger kunne utløse drap på uskyldige amerikanere i utlandet.

Amerikanske og internasjonale medier har diskutert hvordan pressefolk sakl forholde seg til koranbrenningen om den faktisk blir gjennomført.

Nyhetsbyrået Associated Press, som også leverer bilder til norske medier, gjorde det i går klart at deres fotografer ikke kom til å distribuere bilder av selve den hellige boka i flammer. Den høyredreide og ofte islamkritiske tv-stasjonen Fox News slo fast at de kom til å droppe hele arrangementet, mens kollegene i NBC hadde tenkt å vurdere de kontroversielle bildene etter at de var sikret på tape.

Advarte 188 land Interpol sendte i går kveld ut en egen melding til alle de 188 medlemslandene der byrået advarer mot «sterk sannsynlighet» for voldelige angrep om den kristne gruppen i Florida brenner koraner på søndag.

- Vi har ikke detaljer om hvilke typer terrorangrep som vil komme etter dette, men det vi vet er at det vil komme tragiske konsekvenser som kan koste mange uskyldige menneskeliv hvis denne koranbrenningen går som planlagt, sa Interpols generalsekretær Ronald Noble ifølge CNN.

Delte ut flygeblader Mens muslimer i Pakistan protesterte mot bokbålplanen ved å blant annet brenne amerikanske flagg, gikk flere tusen afghanere i dag i demonstrasjonstog mot amerikanske installasjoner, der det blant annet skal ha blitt kastet stein mot militære kjøretøy.

Taliban-opprøere skal ha delt ut flygeblader der de oppfordrer alle muslimer til aksjoner.

«Vi må heve stemmene våre, kjempe sammen og gi et kraftig slag mot munnen til de stinkende grisene for å slå dem ned», heter det, ifølge en amerikanske oversettelse, på et propagandaark som ble distribuert i Logar-provinsen.

«Spre denne meldingen til alle. La dem vite at vi må skynde oss, vi har kort tid på å handle og tiden renner ut. Bare Gud vet om vi vil få en ny slik mulighet til å forsvare får religion og Koranen», sto det videre.

TILFELDIG? Både Dagbladet og amerikanske medier var i kveld i villrede i forhold til hva som eventuelt er Donald Trumps indirekte rolle i koranbrenningsdramaet.
TILFELDIG? Både Dagbladet og amerikanske medier var i kveld i villrede i forhold til hva som eventuelt er Donald Trumps indirekte rolle i koranbrenningsdramaet. Vis mer