Pastor måtte strippe

Tollvesenet trodde foredragsholder smuglet narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brickson Sam fra Sierra Leone fikk seg en svært ubehagelig overraskelse da han nylig landet på Gardermoen. Tollvesenet mente pastorens pass var falskt og at han var påvirket av narkotika, skriver Vårt Land lørdag.

- Først gjennomgikk de all bagasjen min, tok passet mitt og identifikasjonspapirene mine. Deretter tok de meg inn i et rom som de låste og begynte å avhøre meg om hvorfor jeg hadde kommet hit, sier pastoren til avisen.

Da pastoren svarte at han var kommet til Norge for å tale ved Det Norske Baptistforbundets generalforsamling neste uke, ble han bedt om å «svare ordentlig på spørsmålet».

- De ba meg kle meg helt naken for å lete etter narkotika. Da de ikke fant noe, fikk jeg kle på meg igjen, men ble fortsatt værende i rommet i over to timer, sier Sam.

- Feil land 

I ankomsthallen stod representanter fra Det Norske Baptistsamfunn og ventet - uten informasjon om hva som foregikk i tollen. Etter tre timer ble pastoren sendt videre til politistasjonen ved Gardermoen som lot ham gå da de fikk vite at noen ventet på ham i ankomsthallen.

- Hendelsen var tydelig intim og pinlig for ham. Det som har skjedd, er ikke akseptabelt, sier Aril Harvik, kontorsjef i Det Norske Baptistsamfunn. Han vil nå sende en skriftlig klage til tollvesenet.

- Jeg kan ikke se noen annen årsak til at dette ble gjort enn at mannen kom fra feil land, sier Harvik.

Vil snakke med betjenten 

Kontorsjef for tollvesenet ved Gardermoen, Paul Ask, sier til Vårt Land at hudfarge ikke har noe å si for behandlingen man får i tollen.

- Disse kontrollene foregår på ren rutine. Det har alltid vært slik at noen reisende blir stoppet for tollkontroll og vi har da myndighet til å foreta bagasjekontroll og kle av folk dersom det er nødvendig, sier Ask.

Han kjenner ikke den konkrete saken spesielt, men vil diskutere hendelsen med den aktuelle tollbetjenten. Han opplyser at prosedyrene vanligvis blir avsluttet raskere dersom personen har invitasjonsbrev og gir beskjed om at personer venter i ankomsthallen, men vet ikke hvorfor dette ikke skjedde i pastorens tilfelle.

HOLDT TILBAKE: Tre timer tok det før pasteoren Brickson Sam fra Sierra Leone kunne forlate ankomsthallen ved Gardermoen.