Pastor med over 50 koner jages

Sektleder Warren Jeffs styrer en by med 10 000 innbyggere, har eiendom for 700 millioner kroner, og er en av USAs mest ettersøkte menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 51 år gamle Warren Jeffs har minst 50 koner, kanskje 80. Han er anmeldt for voldtekt av mindreårige, seksuelle overgrep mot gutter og et trusselregister lengre enn et vondt år - i tillegg til at det er ulovlig å ha mer enn en kone. Det gjør den selvutnevnte fundamentalistpastoren og polygamisten til en av USAs ti mest ettersøkte personer - sammen med seriemordere, narkobaroner og Osama bin Laden. FBI har nettopp oppdatert sin liste over verstinger, og der er pastoren inne blant ti på topp.Det er utlovet en belønning på en kvart million kroner for opplysninger som fører til at han blir tatt.

Warren Jeffs regnes som farlig, han reiser alltid rundt omgitt av væpnede livvakter, kalt Guds Patrulje. Voldtekt av mindreårige er en av forbrytelsene han er ettersøkt for.

Arresterte broren

I mai i fjor arresterte politiet Seth Steed Jeffs, broren til Warren Jeffs, for å ha skjult en ettersøkt. Under en politikontroll i Pueblo i Colorado fant politiet nesten en million kroner i kontanter, kredittkort og brorens personlige papirer. I retten sa broren at han ikke visste hvor Warren Jeffs var, men at han uansett ikke ville ha oppgitt det dersom han hadde visst det.

Broren ble dømt for å ha gjemt en ettersøkt, og skal i fengsel 16. juli.

Frykter tragedie

I et TV-program på CNNs Larry King Live i begynnelsen av denne måneden, sa etterforskerne at det var svært lite sannsynlig at Warren Jeffs ville melde seg for politiet. Man frykter at det kan oppstå en farlig situasjon som den i Waco, i Texas i 1993, dersom Jeffs blir pågrepet på sektens ranch i Eldorado, Texas. Myndighetene satser derfor på å få tak i Warren Jeffs mens han er på reise. Siden han er den eneste i polygamistsekten som har rett til å gjennomføre vielser, reiser han fra sted til sted for å gjennomføre bryllupsseremonier for sektens medlemmer.

Sin egen stefar

 ISOLERT:  Warren Jeffs styrer det isolerte fundamentalistsamfunnet på grensa mellom Utah og Arizona med jernhånd. Her bor de 10 000 medlemmene av FLDS, Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Bak Hildale i Utah, i forgrunnen Colorado City i Arizona. Foto: Doulas C. Pizac/AP/Scanpix
ISOLERT: Warren Jeffs styrer det isolerte fundamentalistsamfunnet på grensa mellom Utah og Arizona med jernhånd. Her bor de 10 000 medlemmene av FLDS, Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Bak Hildale i Utah, i forgrunnen Colorado City i Arizona. Foto: Doulas C. Pizac/AP/Scanpix Vis mer

Warren Jeffs er den selvutnevnte lederen i Fundamentalist Church of Latter-day Saints (FLDS). Han proklamerte seg sjøl som leder etter at faren døde i 2002. «Ligg unna min fars koner», var hans første uttalelser etter at faren døde. Ei uke seinere hadde han giftet seg med de fleste av farens enker, dermed gjorde han seg sjøl i praksis til sin egen stefar. Faren etterlot seg 75 koner og 65 barn.

Og han fortsatte å gifte seg med stadig flere kvinner.

Ingen vet sikkert hvor mange koner han har nå, men tidligere sektmedlemmer som har flyktet, sier at det skal dreie seg om mellom 50 og 80. Og et ukjent, men stort antall barn.

Warren Jeffs driver fundamentalistkirken på nærmest talibansk vis. I USAs største åpenlyse polygame samfunn har Warren Jeffs uinnskrenket makt.

Det første han gjorde som leder, var å brenne alle bøker og ta barna ut av skolene.

Warren er dommer, jury, bank og politi i det 10 000 mennesker store samfunnet på grensen mellom Utah og Arizona. I 2004 demonstrerte han sin makt ved å utvise en gruppe på 20 menn fra Colorado City i Arizona, inkludert ordføreren. Konene og barna deres ga han videre til andre menn.

De siste åra har Warren Jeffs systematisk kvittet seg med menn som utfordrer hans makt, blant andre fire av hans egne brødre.-  Han tildeler og fratar menn koner ettersom det passer ham, sier Flora Jessop, en kvinne som klarte å flykte etter å ha blitt tvunget til å gifte seg med et søskenbarn.

Isolert samfunn

Pastor med over 50 koner jages

-  Du får bare et par timers varsel. De kommer inn og sier at du må gjøre deg klar til å bli gift, og så er det i gang, fortalte Jessop. Mange jenter blir giftet bort allerede i 12-13-årsalderen. Det er ikke tilfeldig at polygamisekten har valgt stedet mellom de røde klippene i det sørlige Utah og Grand Canyon, et av de mest utilgjengelige stedene i USA.

Det finnes ikke ei avis, et blad eller ei bok utenom kokebøker. Ingen videokiosk eller kino. TV er forbudt. Sekten vil heller ikke gi intervjuer, det meste av informasjon om sekten kommer fra tidligere medlemmer som har flyktet. Flere unge jenter har klart å rømme til nærliggende krisesentre. Flere unge gutter har anmeldt Jeffs for seksuelle overgrep.

Etter sektens regler må alle menn ha minst tre koner for å bli frelst. En manns status avgjøres av hvor mange koner han har. Kvinnens oppgave er å adlyde mannen på alle vis. En kvinne får ikke snakke med en mann utenom den nærmeste familien. Prevensjon er ikke tillatt.

Forbud

Nesten all eiendom i Colorado City og Hildale er eid av et religiøst fond som kontrolleres av Warren Jeffs. Fondet er verdt nesten 700 millioner kroner.

Allerede i 1890 forbød Mormonene i Salt Lake City flergifte. Praktiserende polygamister blir ekskludert. Men polygamistene har til nå fått leve i fred for amerikanske myndigheter. Det siste seriøse forsøket på å stoppe flerekteskap skjedde i 1953 da guvernør Hovard Pryle arresterte flere dusin polygamistmenn og plasserte 200 av barna deres i fosterhjem. Men bildene av gråtende barn som ble tatt fra sine hjem, hadde en bumerangeffekt. Guvernøren tapte valget og de vanlige mormonenes stemme i Arizona. Og siden har ingen gjort noe.

ETTERLYST: Warren Jeffs står på FBIs liste over USAs mest ettersøkte menn.
JAKTER: FBI frykter at Jeffs skal sette i gang en ny tragedie, som den i Waco.