Pastor siktet for tsunami-underslag

Anmeldt av sin egen menighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pastoren i Tamilsk Baptisksamfunn ble i går avhørt av lensmannen i Enebakk. Bakgrunnen er at hans egne menighetsmedlemmer har anmeldt ham til politiet for underslag. Pastoren er nå siktet for grovt underslag, skriver Aftenposten i dag.

Politiet har sperret to konti som pastoren har disponert for menigheten, og i går var de også hjemme hos den 42 år gamle mannen og gjorde beslag.

Tok ut nødhjelpspenger

Ifølge Aftenposten er mannen blitt anmeldt av fire tidligere styremedlemmer og et vanlig medlem i baptistmenigheten. I lengre tid har medlemmene av styret og menigheten prøvd å få en forklaring fra pastoren på store pengeuttak fra menighetens bankkonto.

Sri Lanka ble hardt rammet av tsunamien andre juledag i fjor. Umiddelbart begynte medlemmene i den tamilske menigheten å samle inn penger til nødhjelp til hjemlandet. Rundt én million kroner kom inn på konto, og både andre baptistmenigheter, Enebakk kommune og privatpersoner har gitt penger.

Men etter hvert ser det ut som om pengene forsvant like fort ut av konto som de kom inn:

I slutten av januar ble mer enn en halv million kroner tatt ut i kontanter i syv banker i Oslo. Samtidig ble det overført penger til en ukjent konto i utlandet, skriver Aftenposten.

Beskyldt for å være besatt

RUINER: En mann leter i ruinene av hjemmet sitt i byen Hambantota på Sri Lanka. Bildet ble tatt fire dager etter tsunamien. Mange har mistet både familie og alt de eier i bølgene. Men ikke all nødhjelp kommer frem til ofrene. Foto: SCANPIX
RUINER: En mann leter i ruinene av hjemmet sitt i byen Hambantota på Sri Lanka. Bildet ble tatt fire dager etter tsunamien. Mange har mistet både familie og alt de eier i bølgene. Men ikke all nødhjelp kommer frem til ofrene. Foto: SCANPIX Vis mer

Medlemmer som har stilt spørsmål ved uttakene, har fått beskjed om å finne seg en annen menighet. Pastoren skal også ha sagt at det finnes personer i menigheten som er besatte etter at et menighetsmedlem prøvde å informere de andre om de mystiske pengeuttakene.

Tamilene i menigheten frykter nå at saken skal skade tamilenes rykte i Norge og valgte å gå til anmeldelse for å få saken oppklart.

Pastoren har møtt i politiavhør uten advokat og har sagt til politiet at han kan fremlegge regnskap for bevegelsene på kontoen.

Ifølge menighetens vedtekter kan pastoren ta ut 10 000 kroner fra konto, men for å ta ut større beløp må han ha godkjennnelse fra personer i menigheten. Ingen i menigheten skal ha gitt tillatelse til uttakene i januar da mer enn 500 000 kroner ble tatt ut, skriver Aftenposten.

OFFER:</B> Syv år gamle Lashika er et av de mange barna som har fått det vanskeligere etter tsunamien.