Pastoren og barnepiken i retten igjen

Aktor vil ha Helge Fossmo dømt også for drap på sin første kone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svea Hovrätt i Stockholm melder om rekordstor medieinteresse for ankesaken etter Knutby-drapet. Fredag starter runde to etter tragedien i Filadelfia-menigheten utenfor Uppsala.

Tidligere pastor i Filadelfia-menigheten i Knutby, Helge Fossmo, og barnepiken Sara Svensson må på nytt forsvare seg mot påtalemyndighetens anklager om drap og drapsforsøk.

Selv om det antas at de fleste detaljer rundt forholdene i Knutby-menigheten nå er kjent, melder Svea Hovrätt om enorm interesse for saken.

I Uppsala tingsrätt ble Fossmo 30. juli dømt til livsvarig fengsel for oppfordring til drap på sin kone Alexandra og naboen Daniel Linde. Han ble frifunnet for drap på sin første hustru, Helene Fossmo, som ble funnet død i parets hjem i desember 1999.

Mer press

Likevel anket han hele dommen, mens påtalemyndigheten anket frifinnelsen for drapstiltalen.

- Vi vil forsøke å være tydeligere og vil legge mer press på Fossmo under kryssforhøret enn vi gjorde sist, sier statsadvokat Elin Blank til NTB foran ankesaken.

Fossmos forsvarer, Ola Nordström, sier hans klient har tiltro til rettsapparatet og regner med å bli helt renvasket under ankesaken. Forsvaret vil også legge mer press på de sakkyndige som har uttalt seg om Sara Svenssons psykiske helse og om hennes troverdighet som politiets hovedvitne.

- Vi er ikke overrasket over påtalemyndighetens anke, men aktor forsøker å bevise at det er et drapsmønster hos Helge. Det mønsteret finnes ikke, sier Nordström. til NTB.

- Skeptisk til diagnose

Sara Svensson har under hele etterforskningen samarbeidet med politiet og var godt fornøyd da tingretten dømte henne til tvungen psykiatrisk behandling i stedet for livsvarig fengsel, som var aktors påstand. Påtalemyndigheten har anket dommen og vil ha henne dømt til fengsel i stedet for soning på sykehus.

- Sara ble bedrøvet og lei seg da påtalemyndigheten anket. Nå har hun sittet på sykehuset i Vadstena hele sommeren, og kun de to siste ukene har hun fått behandling, sier Svenssons forsvarer, advokat Christer Söderberg, til NTB.

- Jeg er skeptisk til den diagnosen hun har fått og føler at den er litt konstruert. Derfor vil vi at hovrätten også skal stilling til spørsmålet om hun skal dømmes til behandling og ikke fengsel, sier Elin Blank.

Full rett

Dette er Knutby-saken

 • 10 januar: Den 30 år gamle Daniel Linde blir funnet skutt og alvorlig såret i sitt hjem i Knutby, 4 mil øst for Uppsala. Den 23-årige nabokvinnen Alexandra Fossmo blir funnet drept hjemme, bare et steinkast fra huset til Linde.
 • Alexandra Fossmo var gift med Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet der alle involverte i saken er medlemmer.
 • I dagene etterpå blir det kjent at pastorens første kone, Helene Fossmo, ble funnet død i det samme huset i 1999 etter et fall i badekaret.
 • 11. januar: Sara Svensson (27) blir pågrepet og siktet for drapet og drapsforsøket. Hun var tidligere barnepike hos familien Fossmo, men måtte forlate menigheten etter å ha overfalt Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson erkjenner drapet og drapsforsøket.
 • 28. januar: Helge Fossmo (33) pågripes, siktes for drap og drapsforsøk. Statsadvokaten gjenopptar etterforskningen av Helene Fossmos død.
 • 18. mai: Rettssaken mot Fossmo og Svensson starter i Uppsala tingsrätt.
 • 18. juni: Kona til skuddskadde Daniel Linde erkjennes en erstatning på 106.250 svenske kroner etter å ha urettmessig sittet i varetekt og vært siktet i saken.
 • 6. juli: En uttalelse fra Socialstyrelsens rettslige råd sår tvil om pastorens første kone ble drept eller om hun døde som en følge av en ulykke på badet i 1999.
 • 30. juli: Helge Fossmo dømmes til livstid i fengsel og Sara Svensson blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Fossmo frikjennes for tiltalen om drap på Helene Fossmo, men dømmes for medvirkning til drap og drapsforsøk 10. januar.
 • 24. september: Ankesaken starter i Svea Hovrätt i Stockholm. Helge Fossmo har anket dommen for drapet på Alexandra Fossmo, mens påtalemyndigheten anket frifinnelsen over drapstiltalen på Helene Fossmo. Påtalemyndigheten mener også at Sara Svensson bør sone i fengsel, ikke bli overført til psykiatrisk behandling.

  (NTB)

Interessen for saken var stor da den ble ført i tingretten i Uppsala før sommeren, men nå meldes det om rekordinteresse blant både svenske medier. Svenskene er også overrasket over den store norske interessen for saken.

- Vi har satt av halve rettssalen til journalister som skal dekke saken, men det er et gammelt bygg med små saler og ikke god nok plass. Vi har allerede fått en del kritikk for dette, sier Maria Sjöberg ved Svea Hovrätt til NTB.

Foruten de 16 plassene som er reservert mediene er åtte forbeholdt familie og pårørende til de siktede og ofrene. Kun åtte plasser er reservert for vanlige nysgjerrige, plasser domstolen regner med det blir kamp om.

I tillegg til plassene inne i rettssalen er det også avsatt en ekstra sal med lydoverføring fra rettsforhandlingene der pressefolkene kan sitte.

Vil stå fram

Ifølge Ola Nordström vil ikke Helge Fossmo i denne rettsrunden anstrenge seg for å gjemme seg for pressens fotografer.

- Han kommer ikke til gjemme seg bak jakker eller andre ting. Han ser bedre ut nå enn på det gamle passbildet som alle har trykket. Det ser han jo selv også, sier Nordström.

(NTB)

I RETTEN IGJEN: Sara Svendsson.
<B>I RETTEN FREDAG: Tidligere pastor Helge Fossmo.