Pastoren om sine kvinner

I sitt 15. avhør sprakk den drapstiltalte Knutby-pastoren Helge Fossmo og fortalte rett fra levra om sitt forhold til kvinnene i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen må Fossmo forklare seg i retten. Han har mye å forklare, ikke minst om kvinnene i sitt liv.

Gjennom 14 avhør hadde pastoren gradvis, mens han ble konfrontert med opplysninger fra andre vitner, måtte avdekke sitt trippelliv, med seksuelle forhold til flere kvinner:

Han er tiltalt for å ha drept sin første kone Helene i 1999, og giftet seg kort tid etter med Alexandra. Vitner sier at Alexandra og Helge hadde et forhold før Helene ble drept. Han innrømmer også å ha hatt et langvarig forhold til Sara Svensson, barnepiken som har erkjent at hun skjøt og drepte Alexandra, og skjøt Daniel Linde. På det tidspunktet hadde Helge Fossmo et seksuelt forhold med Anette Linde, kona til Daniel Linde.

Påtalemyndigheten forsøker å bevise at Fossmo hjernevasket Svensson til å drepe Alexandra og Daniel, slik at Fossmo kunne få være med Anette, som han var dypt forelsket i.

«Seksuell nytelse»

- Når den tredje kvinnen kommer inn i bildet, da blir det vel problemer? Hva foregår i ditt hode da? spør forhørsleder Leif Spånbo under avhøret. Fossmo svarer:

- Disse tre kvinnene er jo litt ulike da. Ja, jeg får skite i at det er som det er, altså at det er moralsk sykt og så videre, jeg bare snakker fritt. De hadde veldig ulik betydning for meg. Alexandra var jo mer som en god venn og søster, enn som en kvinne man deler livet med og sengen med og så videre.

- Jeg visste jo på et vis at Sara ikke skulle være i mitt hus. Sara var derfor i hovedsak en elskerinne for seksuell nytelse, punktum.

- Nettan (Anette Linde, red.anm.) var veldig mye mer, og det gjorde også at Sara ikke var like nær, eller ikke like viktig.

- Naturligvis ble hele tilværelsen veldig anstrengt, for det ble et puslespill å få det til å fungere overhodet. Det gikk jo ikke å ordne dette i en så tett sosial verden som jeg lever i, uten at det merkes. Derfor hadde jeg bestemt meg for av disse tre, så var det Nettan jeg ville leve med, sier pastoren.

Trippelspiller

I avhørene bekrefter han at han var en «trippelspiller». Han bekrefter i avhøret at han i en periode hadde Anette Linde på soverommet, mens Sara Svensson sov på en sofa i gangen, og kona Alexandra sov i gjesterommet.

Spånbo spør:

- Du har hatt kjærlighetsmøter med fire kvinner, du har bodd med minst to samtidig. Av disse kvinner er det nå to som er døde, en som sitter siktet for mord, en som satt fengslet for delaktighet. I tillegg kan jeg legge til at på innkjøpslister forstår vi at det har blitt kjøpt inn en hel del alkohol, og at det har blitt kikket på pornofilm?

Fossmo: - Ja.

Spånbo: - Alt stemmer?

Fossmo: - Ja.

Spånbo: - Det synes jeg er litt underlig. Gitt at du er en religiøs mann, som står nært Gud, så er dette veldig vanskelig å tro på. Det er min personlige vurdering. Det er vanskelig å forstå at du er pastor.

Fossmo: - Jeg forstår det.

Reserve-Jesus

I flere av de andre avhørene forteller Fossmo at han fryktet Åsa Waldau, «Kristi Brud» og åndelig leder i Knutby-menigheten.

Men han sier at hun var forelsket i ham, og at han tilbrakte tid med henne. Han benekter samleie med henne, men innrømmer at han masserte og tilfredsstilte «Kristi Brud» på andre måter.

- Ble du en slags reserve-Jesus? spør Fossmos advokat i avhøret.

- Nei. Hun var forelsket i meg, men det ble jo veldig raskt kledd i åndelige klær, så å si, svarer Helge Fossmo.

SKUTT OG DREPT: Alexandra Fossmo, beskrevet av pastoren som hans 'venn og søster'.
BARNEPIKEN: Sara Svensson, for 'den seksuelle nytelsen'.
FOSSMOS FAVORITT: Anette Linde, beskrevet av pastoren som 'hans store kjærlighet'.