Pastorens barnepike rømte fra menigheten

Rebecka måtte gifte seg med en mann hun ikke følte noe for. Helge Fossmo talte i tunger da han viet dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rebecka, som ikke er hennes egentlige navn, var barnepike hos den norske pastoren Helge Fossmo den gangen hans første kone Helen levde. Helen Fossmo ble funnet påkledd og død i badekaret med knust hodeskalle. Ektemannen gikk fri for mistanker, siden etterforskningen konkluderte med at det dreide seg om et uhell. Nå skal saken etterforskes på nytt, Fossmo mistenkes nå for å stå bak drap på begge sine koner.

Måtte glemme familien

Rebecka, som ikke var personlig kristen, ble kjent med Helen Fossmo på gymnaset. Her sang de i kor sammen, og hun fikk høre mye om hennes tro. På en kor-tur ble deltakerne tilbudt å døpes, og Rebecka bestemte seg for å si ja. Hun ble døpt samme kveld av pinsevenn-menighetens pastor Helge Fossmo.

- Jeg møtte mye varme og glede, alt var naturlig og avslappet. Vi hadde det gøy og fikk en mer allmenn undervisning i troen på Gud, sier kvinnen til den svenske, kristne avisa Dagen.

Rebecka fikk møte kvinnen som kalles Kristi brud, som sa at hun hadde et budskap fra Gud til henne.

- Jeg var naiv som trodde at Gud snakket gjennom henne. Etterpå har jeg forstått at hun kunne fortelle så mye om livet mitt fordi hun hadde fått informasjon gjennom min venn, hennes lillesøster.

Kristi Brud fortalte henne at hun skulle gi seg helt til Gud, men også at hun skulle glemme foreldrene sine.

Arrangerte ekteskap

Etter studiene flyttet Rebecka til Knutby der hun fikk jobb som Fossmo-parets barnepike. Jobben var ulønnet. Etter hvert ble det mye prat om hvem hun skulle gifte seg med.

- Å forbli singel var utenkelig. Og det fantes flere kandidater i forsamlingen.

Rebecka fikk et navn, en opprørsk mann i menigheten som lederne mente hun hadde en «dempende effekt» på. En av lederne spurte om hun ikke hadde «kjent fra Gud» at dette var ham hun skulle gifte seg med. Rebecka svarte at hun ikke følte noe for mannen. Da ble hun undervist i at et kristent menneskes syn på kjærligheten skiller seg fra samfunnets syn. Følelser var ikke nødvendig, Gud skulle gi dem kjærlighet til hverandre.

De to ble et par. Rebecka oppfattet det slik at han var mer interessert enn henne. Hun forsøkte å gjøre det slutt tre ganger. Hver gang ble hun snakket fra det av lederne i menigheten, som sa at tankene kom fra djevelen.

- Til slutt giftet vi oss. Ellers fikk jeg ikke være med i menigheten, og det ville jeg, noe annet ville være som å dø.

Vigselen ble ikke som hun hadde tenkt. Familien hennes dro da det ble lovsang og tungetaling. På forhånd hadde Fossmo lovet at det ikke skulle skje.

Fikk ikke skille seg

Allerede på bryllupsreisen begynte Rebecka å stille spørsmål om menigheten, troen og ekteskapet.

Da hun sa til mannen sin at hun ville skilles, ringte han til Helge Fossmo og Kristi brud. Rebecka lot seg overtale. De to kom til paret for å diskutere framtida deres, om barn og hvor de skulle bo.

Men Rebecka visste at alt var feil. Da hun fortalte mannen om sin endelige beslutning ble det bråk. De kranglet voldsomt og det endte i at hun flyktet etter at hun klart å bite seg ut av armgrepet han holdt henne i.

- Uten sko og jakke sprang jeg med vesken min mellom hus og busker.

Rebecka kom seg i skjul og ringte en venn på mobilen. Midt på natten kom han og hentet henne. Hun oppholdt seg hos venner, og så at både mannen og pastoren var ute og lette etter henne. De ringte henne også for å prøve å overtale, men Rebecka hadde bestemt seg. Hun fikk et nytt hjem hos vennens familie.

  • Du kan lese resten av intervjuet med Rebecka i Dagen.
SAMMENVEVD:</B> Filadelfiakoret synger her i Knutby Folkepark den 27 juli 2000. De innringede er fra venstre den 26-årige barnevakten som har tilstått drapene, konA til den skadeskutte 30-årige mannen (arrestert 27. januar), "Kristi brud", søsteren til den drepte 23 år gamle kvinnen og den skuddskadete 30 år gamle mannen.
HER BLE ALEXANDRA DREPT:</B> Helge Fossmo bodde også i det samme huset sammen med kona Helen.
MISTENKT FOR TO DRAP:</B> Pastor Helge Fossmo hadde et forhold til kona til den skadde 30-åringen.