Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pastorens nye uttalelser om Knutby-drapet

Hevder «Kristi Brud» trakk i trådene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Eva Lundgren har snakket med Helge Fossmo i over 100 timer i fengselet. Det han sa om sms-ene som ledet opp til Knutby-drapet, var så oppsiktsvekkende at Lundgren måtte kontakte politiet.

-  Da Fossmo fortalte om hvem som hadde skrevet sms-ene han videresendte til Sara Svensson, skjønte jeg at jeg måtte gå til politiet. Det ville ikke være moralsk riktig å sitte på så avgjørende opplysninger i en straffesak der også etterforskerne har ment at ikke alle opplysninger er kommet fram, sier Eva Lundgren.

En fersk språkanalyse av sms-ene Sara Svensson mottok før hun drepte Alexandra Fossmo knytter Åsa Waldau til tekstmeldingene. Analysen er utført av en av Lundgrens kolleger.

Etterforskningssjef Kenneth Ågren i Uppsala-politiet fikk språkanalysen presentert i forrige uke.

-  Den er interessant. Vi har bestemt oss for å avhøre Helge Fossmo i neste uke. Da får vi se om han står ved sine uttalelser om avsenderen for sms-ene. Vi skal bruke en etterforsker som ikke var med i forrige runde, for å kunne lytte uten å være forutinntatt, sier Ågren til Dagbladet.

Lundgren fulgte rettssakene og har besøkt Helge Fossmo på Kumla-anstalten 20-talls ganger og intervjuet ham i mer enn 100 timer.

Sms-sannheten

-  26. mai 2006, etter 15 måneder med lange intense samtaler i fengselets besøksrom, ville pastoren endelig snakke om sms-ene som sto så sentralt da han ble dømt for anstiftning til mord, som på norsk betyr å få noen til å gjennomføre drap.

NY FORKLARING:Helge Fossmo hevder at det ikke var ham som skrev sms-ene til Sara Svensson før Knutby-drapet. Han bare videreformidlet dem fra Åsa Waldau. Foto: ALEKSANDER NORDAHL
NY FORKLARING:Helge Fossmo hevder at det ikke var ham som skrev sms-ene til Sara Svensson før Knutby-drapet. Han bare videreformidlet dem fra Åsa Waldau. Foto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

- Jeg hadde spurt ham mange ganger om hva som egentlig er sannheten om tekstmeldingene. Til slutt sa Helge at det ikke var han som hadde sendt sms-ene til Sara Svensson, men at han bare videreformidlet dem fra en annen.

Eva Lundgren snakket med Fossmo om muligheten til å gjøre en språkanalyse og spurte ham om han vil fortelle til politiet det han har fortalt henne hvis det finnes et mønster som peker i en viss retning.

Da sier pastoren Fossmo til Lundgren:

«Om du går til politiet - jeg kommer til å bruke hele helga på å fordøye at jeg har fortalt dette til deg - kommer jeg til å nekte. Men om vi kan arbeide med en åpen hypotese og det viser seg språklig at det finnes et mønster, så kanskje.»

Tekstmeldingene

Alexandra Fossmo ble skutt av Sara Svensson natt til lørdag 10. januar 2004. I ukene forut for drapet mottok Sara en rekke tekstmeldinger. I retten forklarte hun at hun oppfattet dem som ordre om å drepe:

04.11.03: «Det du vet at du må gjøre, det må du gjøre innen 25/11, ellers er det for seint for deg.»

05.11.03: «Predikerens bok 3:3: Alt har sin tid. Så også dette. Ta tiden når den blir gitt. Opptre sikkert og bestemt. Bær din byrde selv. Du kan.»

image: Pastorens nye uttalelser om Knutby-drapet

18.11.03: «Det kunne vært over, men det er ikke for seint ennå.»

10.12.03: «Nå må du la ham få beskjed. Hold ham for øvrig utenfor. Men hans grense er nådd, og han trenger visshet. Tiden går. Sett i gang før det er for seint.»

31.12.03: «Det er ikke din feil, så det er fortsatt tid. For hans skyld og på grunn av hans bønn blir det ikke for seint. Ta det til fullbyrdelse nå.»

07.01.04: «Hei igjen. Tenkte bare å si at hvis noen herfra forsøker å ringe deg i dag, så ikke svar. Akkurat som forrige gang. Vi høres seinere. Jeg ønsker gode nyheter! Klem!»

Professor Lundgren ga lingvist Tanja Joelsson, kollega ved Uppsala universitet, i oppdrag å sammenlikne språket i sms-ene med brev og tekster skrevet av Sara Svensson, Åsa Waldau og Helge Fossmo. Språkforskeren Joelsson, som er stipendiat ved universitetet i Toronto, var ikke i tvil:

Sms-ene er skrevet av Waldau. -  Med dette utgangspunktet møtte jeg Helge Fossmo igjen til en lang samtale 15. august. Jeg fortalte kort at språkundersøkelsen støtter opp om hans framstilling - og at jeg ikke ville røpe mer fordi man da kan tro at han snakker tilpasset det han får vite.

- Han forteller meg da detaljert om omstendighetene da han videreformidlet Åsa Waldaus tekstmeldinger, opplyser Eva Lundgren.

«Så langt trodde jeg at Åsa var en av Guds spesielt opphøyde mennesker, altså at det hun skrev kom fra Gud. At det som Sara fikk, egentlig kom til Sara fra Gud», sier Fossmo i samtale med Lundgren, og fortsetter:

«Så skjedde forbrytelsen 10. januar. Åsa visste at det skulle skje. Det har jeg forstått etterpå. «Du er vel trygg nå på hva som hender», sa hun» (...) «Sara blir arrestert og Åsa sier på en middag hos Pelle Waldau, mange hørte dette: «Måtte Sara ta livet av seg, før hun forteller om Knutby-forsamlingen!»

Siste møte

I samtale med Eva Lundgren på fengselet Kumla-anstalten forteller Fossmo om et av sine siste møter med Åsa Waldau. Han forklarer at Åsa på karakteristisk vis setter seg nærmere Helge, tar hans hånd i sine hender, ser ham dypt inn i øynene, for å avkreve ham et løfte.

-  En trussel av en slik styrke at Helge umiddelbart lover. Men det er ikke nok. Han må avgi løftet overfor Gud. «Bra, da vet du hva som skjer om du bryter løftet», skal Åsa Waldau ha avsluttet, ifølge professor Lundgren.

Da det ble kjent at politiet begynte å interessere seg for de mistenktes mobiler, skal Åsa Waldau, ifølge Helge Fossmo, ha sagt:

«Intet skjer som Gud ikke vil skal skje. Så Helge, vær trygg. Selv om du havner i fengsel, tilhører du meg.»

Pastor Fossmo forteller til Lundgren at han forsøker å fri seg fra frykten for Kristi brud, som han også kaller Himmelens dronning:

«Det er så pinlig for meg dette her, men det er et framskritt at jeg kan tenke at Åsa ikke har noen åndelig overmakt.»

-  Ondsinnet

Åsa Waldau sier til Dagbladet at sms-anklagene er ondsinnede:

-  Jeg er ikke urolig for at det dras fram bevis, for det finnes ingen. Helge Fossmo kan jo finne på hva som helst. Hvorfor i all verden skulle jeg ville drepe min egen søster? Han gjør alt for svartemale oss ved å betegne oss som manipulative. Det er hans grep for å få ham til å framstå som uskyldig. Sjelelig har man mer enn voldtatt oss, sier Waldau.

-  Jeg tror at Helge Fossmo har hatt forakt for meg som kvinne, og tenker at han skal beseire meg. Han satser vel på å bytte plass med meg, at han skal slippe fri og jeg må i fengsel, sa Åsa Waldau til Dagbladet i går kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!