Pastorens rådgiver møtte Nobelkomité-medlem

I 2016 ba Høyre-politiker Aamir Sheikh en partifelle om å nominere en nigeriansk pastor til Nobels fredspris. Samtidig satt filosof Henrik Syse både i Nobelkomiteen og i styret i Sheikhs egen stiftelse. – Jeg ante ingenting om nominasjonen, sier Syse til Dagbladet.

MØTTE RÅDGIVEREN: Høyre-politiker Aamir J. Sheikh (t.v.) ba en partikollega nominere en nigeriansk pastor til Nobels fredspris. Her møter Henrik Syse - som satt i Nobelkomiteen - pastorens rådgiver. Foto: Fra Facebook
MØTTE RÅDGIVEREN: Høyre-politiker Aamir J. Sheikh (t.v.) ba en partikollega nominere en nigeriansk pastor til Nobels fredspris. Her møter Henrik Syse - som satt i Nobelkomiteen - pastorens rådgiver. Foto: Fra Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt at leder for Stovner Høyre, Aamir J. Sheikh, ba partifellen og stortingsrepresentanten Kristin Ørmen Johnsen om å nominere den nigerianske pastoren Father Edeh til Nobels fredspris i 2016.

Omkring et halvt år før Johnsen nominerte pastor Edeh til fredsprisen, inngikk pastorens organisasjon MICPA i Nigeria en avtale om å betale 600 000 kroner til Oslosenteret – organisasjonen til Sheikhs samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik.

Bondevik og Sheikh var vertskap sammen da Father Edeh besøkte Norge, og de besøkte ham begge to i Nigeria. Bondeviks navn ble også brukt aktivt av Sheikh da han ba Ørmen Johnsen om å nominere pastoren til fredsprisen, fortalte hun. Da Dagbladet la fram omstendighetene i saken for henne, sa Ørmen Johnsen at hun følte seg brukt. Bondevik og Sheikh avviser enhver kobling mellom pengestøtten til Oslosenteret og fredsprisnominasjonen.

Nå kan Dagbladet avsløre at da Sheikh ba Ørmen Johnsen om å nominere pastor Edeh til Nobels fredspris, satt en venn av Sheikh både i Nobelkomiteen - og i styret i Sheikhs stiftelse: Filosofen Henrik Syse.

Saken får Jan Fridtjof Bernt, professor emeritus ved det juridiske fakultetet på Universitetet i Bergen, til å reagere.

- Dette er først og fremst en illustrasjon på at Nobelkomiteen må være kildekritisk og oppmerksom på faren for forsøk på påvirkning gjennom uformelle kanaler, sier Bernt til Dagbladet.

Hele intervjuet med Bernt kommer lenger ned i saken.

KRITISK: Professor Jan Fridthjof Bernt mener Dagbladets Nobel-avsløring gjør at det trengs en gjennomgang av nominasjonsprosessen. Foto: Lise Åserud / NTB
KRITISK: Professor Jan Fridthjof Bernt mener Dagbladets Nobel-avsløring gjør at det trengs en gjennomgang av nominasjonsprosessen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Satt i styret

Det er Syse som selv bruker betegnelsen «venn» om Sheikh i en e-post til Dagbladet. Han sier han ikke ante noe om Sheikhs rolle med å be stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen nominere Father Edeh, før Dagbladet ringte og ba om en kommentar til denne saken.

- Jeg har ikke latt meg påvirke, og jeg har ikke diskutert komiteens arbeid med nominasjonene og kandidatene utad. Jeg har ikke anledning til å kommentere rundt hvem som er nominert eller som har nominert noen, men jeg kan love at arbeidet i komiteen forholder seg til hvem som er nominert, ikke hvem som har nominert dem.

Det var partiet Høyre, der både Aamir J. Sheikh og Henrik Syse er medlem, som nominerte Syse til Nobelkomiteen i 2014. Henrik Syse er sønnen til tidligere Høyre-statsminister Jan P. Syse.

Nobelkomiteen består av fem personer, og er valgt av Stortinget.

Da Henrik Syse ble valgt inn i komiteen, som hvert år avgjør hvem som får kanskje verdens mest prestisjefylte pris, hadde han siden 2007 sittet i styret i en Oslo-basert stiftelse med navnet Stiftelsen dialog for fred.

Daglig leder og styreleder i Dialog for fred var – og er – Aamir J. Sheikh.

Aamir J. Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at han ikke fortalte Henrik Syse om sin rolle da Father Edeh ble nominert til Nobels fredspris. Dagbladet har stilt både ham og Kjell Magne Bondevik en rekke spørsmål til denne saken - uten å få svar.

I NOBELKOMITEEN: Henrik Syse (t.h.) fotografert med 2017-utgaven av Nobelkomiteen - sammen med leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn og Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
I NOBELKOMITEEN: Henrik Syse (t.h.) fotografert med 2017-utgaven av Nobelkomiteen - sammen med leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn og Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Ante ingenting

Henrik Syse sier selv også at han ikke ante noe om Sheikhs rolle i nominasjonen.

- Jeg var usedvanlig nøye i løpet av mine år i Nobelkomiteen på ikke å havne i situasjoner som kunne skape konflikter av noe slag. Jeg har ikke lov til å oppgi hvem som blir nominert eller ikke, men vet i hvert fall ingenting om det du nevner her, sier Syse til Dagbladet.

- Jeg var meget bevisst på, og dette er det strenge regler for i Nobelkomiteen, ikke å ha verv som kunne skape konflikt med mitt komitéarbeid. Hva angår min involvering i Dialog for fred, hadde det ikke noen berøring med mitt verv i Nobelkomiteen. Og Nobelkomiteen og Nobelinstituttet var selvsagt orientert om mitt styreverv.

- Burde Aamir J. Sheikh ha fortalt deg om nominasjonen?

- Jeg kan ikke fra mitt synspunkt se at noe burde ha vært gjort annerledes, gitt at jeg aldri blandet sammen disse vervene eller diskuterte komiteens arbeid med Aamir Sheikh. Hvem som foreslår hvem som kandidat, er ikke noe jeg har forholdt meg til. Det er jo heller ingen grunn til at folk som kjemper for en nominasjon eller har nominert noen, skal kontakte noen i komiteen om det. Og det var aldri noen relasjon mellom Aamir Sheikh og meg som skulle tilsi at vi skulle snakke om det. Tvert om har Aamir opptrådt ryddig her ved ikke å diskutere dette med meg.

Vil ha gjennomgang

Saken gjør at professor Jan Fridthjof Bernt mener Nobelkomiteen bør endre praksis og la det bli kjent – etter prisutdelingen – hvem som har nominert årets vinner av prisen.

KRITISK:. Professor emeritus Jan Fridthjof Bernt, her under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK:. Professor emeritus Jan Fridthjof Bernt, her under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg mener også det er behov for en gjennomgang av saksbehandlingen ved tildelingen av Nobels fredspris. Det går på behov for en kartlegging og vurdering av regelverket for arbeidet med pristildeling, herunder registrering av hvem som har vært i kontakt med sekretariat eller medlemmer av komiteen, og registrering av andre typer forbindelser mellom komitémedlemmer og forslagsstillere eller kandidater, sier Bernt.

Han utdyper:

- Jeg vil anta som sikkert at dette er forhold som sekretariat og komité passer godt på, men jeg er ukjent med om man har noe reglement eller instruks som setter denne problematikken i fokus. Poenget her ikke primært å forebygge at det gjøres feil, men å ha et offentlig kjent regelverk som forhindrer alle spekulasjoner om slike forhold.

Bernt mener at saken er problematisk – selv om Syse ikke visste at Sheikh var involvert i å få Father Edeh nominert til fredsprisen.

- Hvis Syse ikke visste om Sheikhs aktivitet i saken og om hans tilknytning til den foreslåtte, kunne han selvsagt ikke reagere, og var da ikke inhabil. Hvis han derimot hadde kunnskap om dette, spiller det ingen rolle hvem som var formell forslagsstiller, og hvis det var kjent for instituttet, burde det framgå av sakens dokumenter. Men uansett illustrerer dette mitt poeng om at medlemmer av Nobelkomiteen bør unngå tilknytninger som kan skape slike problemer, sier Bernt.

Syse ønsker ikke å kommentere Bernts kritikk.

Avbildet sammen

Aamir J. Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at han ikke fortalte Henrik Syse om sin rolle da Father Edeh ble nominert til Nobels fredspris. Men Father Edeh hadde i 2015 samarbeidet tett med stiftelsen der Henrik Syse var ett av tre styremedlemmer.

Henrik Syse sier han ikke var involvert i arrangementene der Edeh deltok – men bekrefter i en e-post at han «så vidt» møtte Martin Anagboso – Edehs rådgiver.

- Jeg kan aldri huske å ha truffet Fader Edeh, så det tror jeg ikke jeg har. Jeg har i hvert fall aldri vært på noe seminar e.l. der han har talt og kan ikke huske å ha sett eller møtt ham. Men jeg husker et arrangement, som jeg tror handlet om forretningsetikk og fred, og der jeg var ordstyrer, der en mann som jeg mener var fra Fader Edehs senter, kom opp til meg etter seminaret og introduserte seg. Jeg tror han også sendte meg noe informasjon på en mail etterpå. Jeg husker ikke hans navn, dette er nok fem-seks år siden), og hadde ikke noe mer med ham å gjøre seinere. Men dette kan jo være den du snakker om.

Dagbladet er kjent med et bilde av Syse, Aamir Sheikh og Martin Anagboso. Når vi spør Syse om dette, svarer han i en ny e-post:

- Jeg tror det seminaret jeg nevnte, var på vårparten en gang, 2015? 16?, så kanskje har jeg endog truffet ham to ganger? Mer enn en prat i forbifarten var det uansett ikke, og jeg festet meg ikke ved noe navn. Hvis bildet ble tatt under Nobeldagene, siden du sier det er fra desember, så var det mange som ville ha en selfie da med et komitémedlem, så dette var nok tatt i en slik forbindelse.

Dagbladet har søkt Father Edeh og Martin Anagboso for en kommentar - uten hell.

DELTOK: Bilder publisert på Dialog for fred og Father Edehs egne hjemmesider viser at den nigerianske pastoren Father Edeh (til venstre) var til stede på flere arrangementer i regi av Aamir J. Sheikhs organisasjoner 14. Augustkomiteen eller Stiftelsen dialog for fred i månedene før nominasjonen til Nobels fredspris. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til høyre og Talat Mehmood Butt (H) i midten. Foto: Stiftelsen dialog for fred
DELTOK: Bilder publisert på Dialog for fred og Father Edehs egne hjemmesider viser at den nigerianske pastoren Father Edeh (til venstre) var til stede på flere arrangementer i regi av Aamir J. Sheikhs organisasjoner 14. Augustkomiteen eller Stiftelsen dialog for fred i månedene før nominasjonen til Nobels fredspris. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til høyre og Talat Mehmood Butt (H) i midten. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

Flere arrangementer

Bilder publisert på Dialog for fred og Father Edehs egne hjemmesider viser at den nigerianske pastoren var til stede på flere arrangementer i regi av Aamir J. Sheikhs organisasjoner 14. August-komiteen eller Stiftelsen dialog for fred i løpet av månedene før nominasjonen til Nobels fredspris.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikhs stiftelse. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Edeh ble tildelt «Brobyggerprisen» - en pris Sheikh står bak – den 14. august 2015. Edeh deltok også på et en stor utdanningskonferanse 6-7. juli og et dialogmøte og foredrag 19. juli.

Den 11. juli 2015 arrangerte Sheikh et dialogmøte med Malala Yousafzai – som selv hadde vunnet fredsprisen året før – der Father Edeh fikk møte fredsprisvinneren.

Dialog for fred har også publisert bilder av at stiftelsens leder Aamir J. Sheikh, ofte sammen med Bondevik, introduserte Father Edeh for alt fra to britiske eksstatsministre - Tony Blair og Gordon Brown - til Irans daværende visepresident og Saudi-Arabia og Irans daværende ambassadører til Norge. Edeh ble også introdusert for Yousaf Raza Gillani, som var statsminister i Pakistan fram til landets Høyesterett avsatte ham i 2012.

21. juni 2015, mens Syse satt i styret, var Dialog for fred også på besøk hos Father Edeh i Nigeria. Sheikh har forklart til Dagbladet at det var etter det besøket at han innså at pastoren fortjente å bli nominert. Syse opplyser at han ikke hadde noe med det besøket på å gjøre. Han opplyser ellers at styrevervet i Dialog for fred var ubetalt.

Visste om arrangementer

Henrik Syse bekrefter overfor Dagbladet at han som styremedlem var orientert om at Sheikhs Stitftelsen dialog for fred gjennomførte flere arrangementer med Father Edeh, men at han ikke deltok på noen av disse selv.

I NORGE: Henrik Syse var orientert om aktiviteten til pastor Edeh i Norge. Foto: Fatheredeh.com
I NORGE: Henrik Syse var orientert om aktiviteten til pastor Edeh i Norge. Foto: Fatheredeh.com Vis mer

- Father Edeh var ganske mye i Norge det året - han fikk Brobyggerprisen, var med på dialogmøter og foredrag. Hva var din rolle der?

- Jeg var orientert om disse tingene, men ikke involvert i noen av dem. Men jeg fant ut at det var like greit å ikke sitte i det styret fordi jeg uansett ikke hadde tid til å involvere meg så mye.

- Du var orientert om dem, men ikke involvert i dem?

- Jeg så jo hva som skjedde, men som menig styremedlem hadde jeg ikke noe med dem å gjøre. Jeg har aldri vært involvert i noen drift av stiftelsen, selv om jeg har vært kjent med hvilke aktiviteter som fant sted.

- Da en Høyre-politiker nominerte Father Edeh etter at pastoren hadde vært på sjarmoffensiv gjennom Dialog for fred, kobla du det på noe vis?

- Jeg kan ikke se at jeg skulle ha koblet det, blant de hundrevis av nominasjoner vi må forholde oss til. Jeg har ikke anledning til å kommentere rundt hvem som er nominert eller som har nominert noen, men jeg kan love at arbeidet i komiteen forholder seg til hvem som er nominert, ikke hvem som har nominert dem. Jeg har selvsagt aldri latt meg påvirke på noe urettmessig vis, og jeg har ikke diskutert komiteens arbeid med nominasjonene og kandidatene utad, sier Syse.

Ut av komiteen

Henrik Syse er filosof, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og professor II ved Oslo Nye Høyskole (tidligere Bjørknes Høyskole). Han gikk ut av Nobelkomiteen i 2020, og uttalte da til NTB:

- Jeg håper jeg har gjort et godt og etisk bevisst arbeid for Nobelkomiteen. Det har jeg lagt mye arbeid i. Jeg har enorm ydmykhet og respekt for det arbeidet.

Syse står registrert som styremedlem i Sheikhs stiftelse fra februar 2007 og helt fram til januar 2020, men sier til Dagbladet at han ba om å fratre styrevervet i 2018.

- Jeg ble fortalt at offisiell registrering av fratredelse ville skje i 2019, men jeg deltok ikke i noe styrearbeid i den tiden, sier Syse.

I styret satt bare to andre personer – en av dem var styreleder Sheikh.

- Er en problemstilling

Olav Njølstad, direktør for Nobelinstituttet, sier til Dagbladet at Syse har opptrådt ryddig. Men at saken reiser en problemstilling.

AVKLARER: Olav Njølstad er sekretær av Nobelkomiteen. Her på møterommet i Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB
AVKLARER: Olav Njølstad er sekretær av Nobelkomiteen. Her på møterommet i Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Slik jeg vurderer det, opptrådte Henrik helt ryddig og i tråd med komiteens etiske retningslinjer. Der må vi årlig opplyse om alle våre styreverv og inntekter. Henrik opplyste at han satt i det styret, og sa at han ikke opplevde det som problematisk, sier Njølstad til Dagbladet.

- Kan det være problematisk at Syse både satt i Nobelkomiteen og Sheikhs styre, mens Sheikh lobbet for en nobelpriskandidat – selv om Syse ikke visste om det?

- Hvis han selv ikke er klar over at noen i styret, lobbet for en kandidat, vil det jo ikke kunne påvirke ham. Men jeg ser helt klart at det er en problemstilling. Dette er likevel noe vi føler oss helt trygge på at vi kan håndtere, fordi vi har det etiske regelverket og en innrapporteringsplikt om hvilke styreverv man har. Vi plikter å melde fra hvis en rolle kan være problematisk i forhold til vervet som medlem av Nobelkomiteen, sier Njølstad.

Han kommenterer professor Bernts kritikk slik:

- Jeg kan berolige professor Bernt med at Nobelkomiteen og dens sekretær hvert år gjennomgår og signerer et utførlig etisk regelverk for vårt arbeid. Regelverket omhandler habilitet, taushetsplikt og retningslinjer for hvordan man skal forholde seg til gaver, tilbud om betalte reiser og andre forsøk på utidig påvirkning, skriver Njølstad.

Han sier at komiteen og dens sekretær må samtidig gi en skriftlig redegjørelse for alle sine styreverv, inntekter og betalte oppdrag av mulig betydning for arbeidet med Nobels fredspris.

- Redegjørelsene blir protokollført. I tillegg må komiteens medlemmer og sekretær skrive under på et tilsvarende etisk regelverk for hele den svensk-norske Nobel-sfæren. Der pålegges Den norske Nobelkomite å varsle Stortinget dersom den finner at et medlem av komiteen har gjort seg skyldig i et så alvorlig brudd på de etiske retningslinjene at det ikke er forenelig med videre arbeid i komiteen. Det vil da være opp til Stortinget å avgjøre om vedkommende må skiftes ut.

Slakter Dagbladet

Både Aamir J. Sheikh og hans samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik har vært kritiske til Dagbladets dekning – både av Nobel-saken og av andre saker om deres virksomhet.

- Min erfaring med Dagbladets journalister er at jeg får en rekke mistenkeliggjørende spørsmål ut fra en forutinntatt agenda. Slik også i denne saken, skrev Bondevik i en e-post til Nobel-saken.

- Derfor kommer jeg ikke til å svare på alle de nye spørsmålene, men bare gi følgende kommentar. Jeg besøkte Madonna-stiftelsens senter og arbeid i Nigeria i juni 2015 og ble imponert over hva de gjør for mange fattige med barnehager, skoler, jobbskaping og beskyttelse av jenter som hadde vært kidnappet av Boko Haram, skrev Bondevik og la til:

- Når Aamir Sheikh i et møte med stortingsrepresentant Ørmen Johnsen skal ha sagt «at Bondevik går god for» Fader Edeh, kan det ha vært på denne bakgrunn. Jeg var da ikke kjent med de anklagene som nå er kommet fram. Fader Edeh så positivt på Oslosenterets arbeid, og ville støtte dette. Madonna-stiftelsens bidrag til Oslosenteret var basert på senterets demokratistøtte-arbeid og hadde ingenting å gjøre med fredsprisnominasjoner. Det er et prinsipp at det ikke er noen politisk binding til noe av den økonomiske støtten Oslosenteret mottar. Fader Edeh var første gang nominert til Nobels Fredspris et tidligere år av en annen enn den stortingsrepresentanten Dagbladet omtaler. Dette var jeg ikke kjent med da og jeg kjente heller ikke Fader Edeh på det tidspunkt. Han ble så nominert igjen i 2016, slik Dagbladet omtaler. Nobelkomiteen er helt uavhengig, og det vil være å trekke dens integritet i tvil hvis noen tror at de kan «kjøpe» seg til prisen.

Aamir J. Sheikh mener at Dagbladet har hatt «en bestemt agenda for å skade mitt dialog-arbeid og omdømme».

- Derfor vil jeg ikke svare på alle spørsmålene. Men jeg vil bare si følgende: Under mitt besøk på Madonna-stiftelsens senter i Nigeria så jeg med egne øyne at de drev et svært positivt arbeid for mange barn og unge i fattigdom og nød, skrev Sheikh i en e-post om Nobel-saken.

- Det er riktig at jeg på denne bakgrunn tok kontakt med stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen og anbefalte at hun nominerte Fader Edeh til Nobelprisen. Jeg kjenner til at Ørmen Johnsen gjorde andre undersøkelser og konsultasjoner. Alle stortingsrepresentanter står fritt til å foreta sin selvstendige vurdering. Fader Edeh var for øvrig nominert til Nobels fredspris før stortingsrepresentant Ørmen Johnsen, som jeg var i kontakt med, gjorde det. Ingen kan «kjøpe seg» til en nominasjon eller en pris. Dette hadde ingenting å gjøre med Madonna-stiftelsens støtte til Oslosenteret.

Verken pastor Edeh eller hans sekretær Martin Anagboso har svart på Dagbladets henvendelser – verken til denne saken eller tidligere omtale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer