Pastorens rådgiver møtte Nobelkomité-medlem

I 2016 ba Høyre-politiker Aamir Sheikh en partifelle om å nominere en nigeriansk pastor til Nobels fredspris. Samtidig satt filosof Henrik Syse både i Nobelkomiteen og i styret i Sheikhs egen stiftelse. – Jeg ante ingenting om nominasjonen, sier Syse til Dagbladet.

MØTTE RÅDGIVEREN: Høyre-politiker Aamir J. Sheikh (t.v.) ba en partikollega nominere en nigeriansk pastor til Nobels fredspris. Her møter Henrik Syse - som satt i Nobelkomiteen - pastorens rådgiver. Foto: Fra Facebook
MØTTE RÅDGIVEREN: Høyre-politiker Aamir J. Sheikh (t.v.) ba en partikollega nominere en nigeriansk pastor til Nobels fredspris. Her møter Henrik Syse - som satt i Nobelkomiteen - pastorens rådgiver. Foto: Fra Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt at leder for Stovner Høyre, Aamir J. Sheikh, ba partifellen og stortingsrepresentanten Kristin Ørmen Johnsen om å nominere den nigerianske pastoren Father Edeh til Nobels fredspris i 2016.

Omkring et halvt år før Johnsen nominerte pastor Edeh til fredsprisen, inngikk pastorens organisasjon MICPA i Nigeria en avtale om å betale 600 000 kroner til Oslosenteret – organisasjonen til Sheikhs samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik.

Bondevik og Sheikh var vertskap sammen da Father Edeh besøkte Norge, og de besøkte ham begge to i Nigeria. Bondeviks navn ble også brukt aktivt av Sheikh da han ba Ørmen Johnsen om å nominere pastoren til fredsprisen, fortalte hun. Da Dagbladet la fram omstendighetene i saken for henne, sa Ørmen Johnsen at hun følte seg brukt. Bondevik og Sheikh avviser enhver kobling mellom pengestøtten til Oslosenteret og fredsprisnominasjonen.

Nå kan Dagbladet avsløre at da Sheikh ba Ørmen Johnsen om å nominere pastor Edeh til Nobels fredspris, satt en venn av Sheikh både i Nobelkomiteen - og i styret i Sheikhs stiftelse: Filosofen Henrik Syse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer