Påsydd nye armer og hender

PARIS (Dagbladet): For første gang i verden har en person fått transplantert to hender og to underarmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den historiske transplantasjonen fant sted torsdag ved Edouard Herriot-sykehuset i Lyon i Frankrike. Pasienten var en 33 år gammel mann.

Operasjonen tok 17 timer og ble ledet av den franske professoren Jean-Michel Dubernard og hans australske kollega Earl Owen.

Hendene og underarmene stammer fra en anonym, død giver.

- Det står bra til med pasienten i dag. Han har en stabil og tilfredsstillende tilstand, sa en tydelig stolt professor Owen i går.

Mannen fra Rochefort på Atlanterhavskysten fikk amputert begge hendene og underarmene i 1996 da en hjemmelaget rakett eksploderte mens han holdt på å gjøre den klar.

Nytt håp

For professor Dubernard gir operasjonen et fantastisk håp til tusenvis av mennesker som mister en kroppsdel. Det skjer 1 400 000 forskjellige ulykker med hender hvert år bare i Frankrike. Professor Dubernard mener det også vil være mulig å transplantere deler av ansiktet, for eksempel etter brannskader.

18 kirurger og i alt 50 personer fra Frankrike, Australia, Spania og England deltok i den kompliserte operasjonen. Først ble beina festet litt under mannens albuer, og så måtte nerve for nerve, blodåre for blodåre og muskel for muskel sys forsiktig på, og til slutt huden.

Teamet var på plass for å foreta operasjonen før jul, men kunne ikke begynne før det fant en passende giver.

Pasientens tilstand må overvåkes nøye. Han får sterke medisiner for at kroppen ikke skal avvise de nye armene. Disse medisinene svekker kroppens immunsystem, og gjør pasienten mer utsatt for infeksjonssykdommer.

Åpent spørsmål

Det er også en åpent spørsmål om nervene i de nye armene vil fungere som de skal. Professor Dubernards team transplanterte i september 1998 en ny hånd på 49 år gamle Clint Hallam fra New Zealand. Hallam har tolerert sin nye hånd bra, men har ikke fått igjen full bevegelse som i den andre hånden.

Han er likevel fotografert mens han spiller piano eller holder en mobiltelefon med sin nye hånd.

FULL KONSENTRASJON: Den historiske operasjonen tok 17 timer.