Påsydd nye armer og hender

PARIS (Dagbladet): For første gang i verden har en person fått transplantert to hender og to underarmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den historiske transplantasjonen fant sted torsdag ved Edouard Herriot-sykehuset i Lyon i Frankrike. Pasienten var en 33 år gammel mann.

Operasjonen tok 17 timer og ble ledet av den franske professoren Jean-Michel Dubernard og hans australske kollega Earl Owen.

Hendene og underarmene stammer fra en anonym, død giver.

- Det står bra til med pasienten i dag. Han har en stabil og tilfredsstillende tilstand, sa en tydelig stolt professor Owen i går.

Mannen fra Rochefort på Atlanterhavskysten fikk amputert begge hendene og underarmene i 1996 da en hjemmelaget rakett eksploderte mens han holdt på å gjøre den klar.

Nytt håp

For professor Dubernard gir operasjonen et fantastisk håp til tusenvis av mennesker som mister en kroppsdel. Det skjer 1 400 000 forskjellige ulykker med hender hvert år bare i Frankrike. Professor Dubernard mener det også vil være mulig å transplantere deler av ansiktet, for eksempel etter brannskader.

18 kirurger og i alt 50 personer fra Frankrike, Australia, Spania og England deltok i den kompliserte operasjonen. Først ble beina festet litt under mannens albuer, og så måtte nerve for nerve, blodåre for blodåre og muskel for muskel sys forsiktig på, og til slutt huden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer