SONER MAKSSTRAFF: Julio Kopseng (40) er dømt til lovens strengeste straff for seksuelle overgrep mot 17 kvinner. Her fra da han deltok i «Norske talenter» i 2010. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SONER MAKSSTRAFF: Julio Kopseng (40) er dømt til lovens strengeste straff for seksuelle overgrep mot 17 kvinner. Her fra da han deltok i «Norske talenter» i 2010. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Påtalemakten mener Julio Kopseng (40) har voldtatt ytterligere to kvinner

Men danseren kan ikke få mer straff enn han allerede er idømt.

(Dagbladet): Danseren Julio Kopseng (40) soner lovens strengeste straff - 21 års forvaring - for å ha forgrepet seg på 17 kvinner, den strengeste dommen som avsagt i en norsk voldtektssak i nyere tid. Forvaringsstraffen innebærer at han teoretisk kan bli sittende i fengsel livet ut, og er like omfattende som straffen mot terrorist Anders Behring Breivik og voldtekts-/drapsmann Viggo Kristiansen.

Like etter at dommen var rettskraftig i fjor høst, ble det kjent at Kopseng var under etterforskning for ytterligere voldtekter. Etterforskningen er nå ferdigstilt, og påtalemakten mener 40-åringen er skyldig i å ha voldtatt to kvinner.

Men siden danseren allerede soner lovens strengeste straff i Ila fengsel, kan han ikke idømmes ytterligere straff. Av praktiske og menneskelige hensyn innstiller Oslo statsadvokatembeter derfor på såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse - der påtalemakten konstaterer den siktedes skyld uten å utferdige tiltale og bringe saken inn for domstolen.

Kopseng avviser på sin side et slikt utfall, og har allerede påklaget påtaleunnlatelsen. Saken vil derfor etter hvert havne i Oslo tingrett.

- Viktig

Statsadvokat Guro Hansson Bull opplyser at den prosessøkonomiske påtaleunnlatelsen var utferdiget tidligere i sommer. Saken dreier seg om forhold som skriver seg fra flere år tilbake, det siste i 2012.

PÅTALEMAKTEN: Statsadvokat Guro Hansson Bull har påtaleansvaret i den nye straffeprosessen mot Kopseng.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅTALEMAKTEN: Statsadvokat Guro Hansson Bull har påtaleansvaret i den nye straffeprosessen mot Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Dette var forhold vi var delvis klar over da ankesaken pågikk (i lagmannsretten i fjor, red.anm.), sier hun til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bull sier det er spesielt at en person som soner maksstraff, er gjenstand for en ny straffeprosess. Men understreker:

- Det er viktig at også disse anmeldelsene blir behandlet på en grundig og riktig måte. Ved prosessøkonomisk påtaleunnlatelse er det samme beviskrav som ved en tiltale.

KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Kopseng, og hans forsvarer Sigurd Klomsæt, kan velge å godta påtalemaktens påtaleunnlatelse - eller ikke.

«For ham, i hans situasjon, er anklagene en mulighet til å bli renvasket.» Sigurd Klomsæt, Kopsengs forsvarer

- Dersom Kopseng godtar påtaleunnlatelsen, kommer ikke saken opp for retten, og det vil være en konstatering av straffskyld. I motsatt tilfelle vil vi utferdige en tiltale - med samme ordlyd som påtaleunnlatelsen - og saken vil bli berammet i tingretten, sier statsadvokaten.

HAR KLAGET: Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt har påklaget statsadvokat Bulls påtaleunnlatelse. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HAR KLAGET: Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt har påklaget statsadvokat Bulls påtaleunnlatelse. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Vil bli renvasket

Forsvarer Klomsæt sier i en kommentar:

- Vi har klaget. Selvsagt.

Advokaten utdyper:

- Kopseng ser gjerne at sakene bringes inn for domstolsbehandling - spørsmålet er om statsadvokaten og politiet våger. For ham, i hans situasjon, er anklagene en mulighet til å bli renvasket - også for de forholdene han allerede er dømt for.

I mars avslørte Dagbladet at juryen som fant Kopseng skyldig i Borgarting lagmannsrett, planla et «Juliobord» før jul, med spesialbrygget øl. Klomsæt ønsker nå å få gjenopptatt de tidligere sakene, bl.a. på dette grunnlaget.

- Avsløringen blottlegger en useriøsitet og respektløshet for det ansvaret en jury har. Slik det er beskrevet, er Kopseng dømt på følelser og forakt - ikke bevis, sier han.

Kopseng har hele tida nektet straffskyld for overgrepene han er dømt for, og har tidvis nektet å samarbeide med etterforskerne. Forsvareren opplyser at den 40-årige klienten ikke har latt seg avhøre av politiet i den siste etterforskningen.

REPRESENTERER OSLO-KVINNE: Trine Rjukan representerer den ene fornærmede, en Oslo-kvinne i 40-åra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REPRESENTERER OSLO-KVINNE: Trine Rjukan representerer den ene fornærmede, en Oslo-kvinne i 40-åra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Han nektet å forklare seg uten at jeg ble oppnevnt - det tok tid. Han nektet også å forklare seg uten at vi fikk innsyn i dokumenter. Han var deretter villig - men da hørte vi ingenting fra politiet, sier han.

- Stålsetter seg

Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene fornærmede, en Oslo-kvinne i 40-åra som ifølge anmeldelsen ble voldtatt av Kopseng i hans hjem høsten 2012. Hun forteller at det satt langt inne for klienten å anmelde den serieovergrepsdømte danseren.

- Hun har vært mentalt forberedt på at saken kan bli behandlet i retten. Det representerer en stor belastning for henne å møte for en domstol, men hun stålsetter seg - hun er sterk og klar for å stå i det, sier Rjukan til Dagbladet.

Advokaten understreker viktigheten av at saken blir behandlet i rettssystemet, selv om Kopseng ikke kan få mer straff.

- Det har betydd veldig mye for henne å bli trodd av påtalemakten, og det er viktig at saken blir fullt ut etterforsket, sier Rjukan.