Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påtalemyndigheten anket straff de selv ba om i overgrepssak

- Et åpenbart misforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor syntes 30 dagers fengsel var passende straff for overgrep mot en sju år gammel jente. Aktor fikk medhold i tingretten, men statsadvokaten har anket dommen fordi straffen er for mild.

- Det foreligger et åpenbart misforhold mellom den straffbare handling og straffen idet riktig straff i denne saken ligger rundt fengsel i 90 til 120 dager, heter det i ankebrevet, signert statsadvokat Håvard Skallerud ved Statsadvokaten i Oslo.

Politiadvokat Børge Enoksen ved Asker og Bærum politidistrikt sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere anken:

- Jeg nedla påstand ut fra det jeg oppfattet var rettspraksis.

Skjerpende Det var 2. desember i fjor at en 42-åring ble dømt i Asker og Bærum tingrett for seksuell handling med barn under 16 år. Mannen har erkjent å ha tatt med seg jenta hjem, onanert med henne på fanget og befølt henne. I dommen nevnes det som straffskjerpende at mannen er tidligere bøtelagt for blotting og at han misbrukte et tillitsforhold, ettersom han var en venn av familien. Aktor la ned påstand om og fikk gjennomslag for 30 dagers fengsel, hvorav 15 dager betinget. To uker etter anket påtalemyndigheten selv dommen.

Statsadvokat Skallerud henviser til nyere dommer der det skjerpede straffenivået er tatt hensyn til og anslår at straffen i den aktuelle saken burde være tre-fire ganger lengre. Han anslår at ankebehandlingen av straffutmålingen vil ta en halv dag i lagmannsretten. Han påpeker også at gjentakelsesfare taler for strengere straff.

- Påtalemyndigheten frykter at domfelte skal foregripe seg på ny, heter det i ankebrevet.

Utfordring I et rundskriv i fjor skrev om straffesaksbehandling skrev Riksadvokaten om utfordringene med straffenivået:

- Lovgivers klare føringer om strengere straff i voldssaker og ved seksuallovbrudd har nå utvilsomt fått gjennomslag i domstolene.

Han nevner to forhold som likevel krever kontinuerlig oppmerksomhet - det ene er at utmålt straff i flere saker settes betraktelig lavere enn aktor i sakene ber om.

- For det annet må man forsikre seg om at påstandene om straff ikke blir for milde, påpeker Riksadvokaten.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke kommentere saken, men henviser til tidligere uttalelse om barns rettssikkerhet:

- Seksuelle overgrep mot barn er svært alvorlig kriminalitet som skal tas på det ytterste alvor av myndighetene. Dette er saker som skal ha høy prioritet både hos påtalemyndigheten og politiet.

(NTB)