- Patetisk at sosialistene nå vasker sine hender

I går demonstrerte rødgrønne politikere mot regjeringens fiskeripolitikk. Høyres Frank Bakke-Jensen er lei av den avgåtte regjeringens etterpåklokskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går nådde den nordnorske kystopprøret Eidsvolls plass foran Stortinget.

LES OGSÅ: Truer med å kjeppjage Røkke fra Nord-Norge (Krever Dagbladet pluss-abonnement)

Over fem hundre aksjonister fremmet sine krav om at fiskeressurser verdt milliarder av kroner skal komme kystbefolkningen til gode - ikke selges til utlandet med høyest mulig profitt for de industrielle kvotebaronene, i første rekke Kjell Inge Røkke.

LES OGSÅ: Skulle forsyne Nord-Norge - sender torsken til utlandet

SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har uttrykt støtte til aksjonen. SV-leder Audun Lysbakken var der - det samme var favoritt til ledervervet i Sp Trygve Slagsvold Vedum og Ap-nestleder og tidligere rødgrønn fiskeriminister Helga Pedersen.

- PATETISK: Det mener Høyres fiskeripolitiske talsmann Frank Bakke-Jensen om rødgrønne politikere som kritiserer den nye regjeringens fiskeripolitikk, når de, etter Bakke-Jensens syn, ikke brukte sin tid i regjering til å forme politikken slik de nå mener den skal være. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- PATETISK: Det mener Høyres fiskeripolitiske talsmann Frank Bakke-Jensen om rødgrønne politikere som kritiserer den nye regjeringens fiskeripolitikk, når de, etter Bakke-Jensens syn, ikke brukte sin tid i regjering til å forme politikken slik de nå mener den skal være. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Gjennomgangstonen har vært at fiskeripolitikken nå må strammes inn. Samtidig er flere i Høyre lei av at rødgrønne representanter for den forrige regjeringen, retter pekefingeren mot Elisabeth Aspaker (H) og Høyre/Frp-regjeringen.

- Patetisk - Aksjonistene skal rette sitt engasjement mot politikerne som er valgt i dag. men jeg registrerer at det har blitt veldig viktig for sosialistene å vaske sine hender og fortelle hvor handlekraftige de skal være nå - nå som de er ute av regjeringskontorene. Det er passelig patetisk, sier fiskeripolitisk talsmann i Høyre, Frank Bakke-Jensen.

LES OGSÅ: Uakseptabel, kortsiktig egoisme

Han sier til Dagbladet at han er glad for engasjementet til aksjonistene - men han er ikke videre imponert over kritikken fra SV-lederen.

LES OGSÅ: Aspaker vil vite hvor fisken ble av

Helga Pedersen mener for mye tid brukes på å diskuteres hvem som burde gjort hva.

SE TORSKEN: Kjell Inge Røkke-selskapet Havfisk solgte i fjor to tredjedeler av torsken som skulle sørge for aktivitet i fiskeindustrien i Nord-Norge, til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SE TORSKEN: Kjell Inge Røkke-selskapet Havfisk solgte i fjor to tredjedeler av torsken som skulle sørge for aktivitet i fiskeindustrien i Nord-Norge, til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi har hele tida sagt at vi ikke er fornøyde med at vi ikke kom i mål med de endringene vi ønsket å gjøre. Men det er også et spørsmål om hvor mye tid vi skal bruke på å diskutere historien, både til den rødgrønne regjeringen og Bondevik II-regjeringen. Det viktigste bør nå være å få vedtatt politikk i Stortinget som sikrer framtida i lokalsamfunnene.

- Klar beskjed Striden står om hvilke forpliktelser Kjell Inge Røkke-selskapet Aker Seafoods, nå Havfisk, ble pålagt da han fra midten av 1990-tallet til midten av 2000-tallet fikk tilgang til en rekke fiskebedrifter i Nordland og Finnmark, med tilhørende trålere tilknyttet lukrative torskekvoter.

Som Dagbladet fortalte i går gikk hele 65,4 prosent av fjorårets leveringspliktige fangst fra Røkke-trålerne til utlandet - bare 34,6 prosent gikk til foredlingsanleggene i Nord-Norge.

Tendensen har blitt stadig klarere de siste årene, og det har forsterket harmen i nord, der det har ulmet av misnøye i flere år.

LES OGSÅ: Røkkes fiskeristrateger bedyrer at de følger reglene

- Dette er en veldig tydelig melding til både regjeringen og Røkke. De må få fisken til land, eller så må de overføre kvotene til noen andre, sier Lysbakken, og legger til:

- Dette er spørsmålet om hva vi skal gjøre med våre aller mest verdifulle ressurser. I det langt løp er oljealderen bare en parentes, mens fisk og sjømat er vår viktigste eksportnæring i framtida. Da er det et kolossalt stort spørsmål hvem som skal eie dette. Er det noen få redere, eller er et hele folket?

LES OGSÅ: Et nødvendig kystopprør

- OLJEALDEREN EN PARENTES: - I det lange løp er fisk og sjømat vår viktigste eksportnæring. Da er det et kolossalt stort spørsmål hvem som skal eie dette. Er det noen få redere, eller er et hele folket? spør SV-leder Audun Lysbakken
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- OLJEALDEREN EN PARENTES: - I det lange løp er fisk og sjømat vår viktigste eksportnæring. Da er det et kolossalt stort spørsmål hvem som skal eie dette. Er det noen få redere, eller er et hele folket? spør SV-leder Audun Lysbakken Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer