USAs president Donald Trump:

- Patetisk terapitime

Han erkjenner ikke valgnederlaget, men USAs president Donald Trump forteller at han er villig til å gå av når valgnederlaget blir formalisert. Norsk ekspert refser oppførselen.

VIL GÅ AV: USAs president Donald Trump lover å gå av 20. januar, men nekter fremdeles å erkjenne valgnederlaget og mener fremdeles at valget var «rigget». Foto: AFP / NTB
VIL GÅ AV: USAs president Donald Trump lover å gå av 20. januar, men nekter fremdeles å erkjenne valgnederlaget og mener fremdeles at valget var «rigget». Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president lovte natt til fredag at han vil forlate Det hvite hus 20. januar 2021 dersom valgmannskollegiet velger Joe Biden.

Det kommer valgmannskollegiet til å gjøre 14. desember, og Donald Trumps valgnederlag blir da et ubestridelig faktum. Det nekter presidenten ennå å erkjenne, og gjentok seinere natt til fredag at han mener valget var «rigget» og at han «vant». Påstandene er, som de hele tida har vært, grunnløse.

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, er langt fra nådig i sin vurdering av det USA - og verden for øvrig - har vært vitne til den siste tida.

- Dette er en patetisk, tre uker lang terapitime på nasjonal TV, hvor Trump bearbeider seg gjennom sorgprosessen fra sjokk til noe som begynner å likne aksept, sier Mjelde til Dagbladet.

SINT: USAs president deltok på en telefonkonferanse med medlemmer av det amerikanske forsvaret under Thanksgiving-feiringen. Der ble det amper stemning. Foto: AP. Vis mer

- Aldri full aksept

Overfor Dagbladet har Mjelde helt siden Trump tapte presidentvalget, som fant sted 3. november, sagt at han ikke tror presidenten noensinne vil erkjenne nederlag.

Han står ennå ved den vurderingen.

- Vi får aldri noen full aksept. Premisset for hans politiske karriere er jo påstanden om at «systemet er rigget». Slik begynte hans politiske karriere, og slik slutter den, sier USA-eksperten.

- Tror Trump selv på at han kan omgjøre valgmannskollegiets stemmer?

- Det er tre teorier om hvorfor Trump sier dette: Fordi han tror på det, fordi han bare «sier ting», uten noen tanke bak, og fordi han har en eller annen plan med det. Det siste tror jeg minst på, fordi Trump aldri har vært noen strateg. Han er en øyeblikksmann, sier Mjelde, og legger til:

- USA har aldri hatt en så allsteds-nærværende president før. Hver minste indre bevegelse i Trump blir et nasjonalt samtaleemne. Calvin Coolidge blir nesten et attraktivt president-forbilde igjen.

Coolidge fikk kallenavnet «Silent Cal» for sin tause væremåte, og ble USAs 30. president i 1923.

KAN BLI KAOS: President Donald Trump tapte årets valgkamp mot utfordrer Joe Biden. Men hvor mye kaos kan han skape, før han må forlate det hvite hus den 20. januar 2021? VIDEO: AP Vis mer

Hva er valgmannskollegiet

Det såkalte valgmannskollegiet består av 538 såkalte valgmenn, og det er deres stemmer presidentkandidatene i USA konkurrerer om.

Ved å vinne en delstat, vinner man delstatens valgmenn, som da lover å avgi sine stemmer i henhold til valgresultatet i delstaten. Hver delstat har et ulikt antall valgmannsstemmer å konkurrere om, og alle delstatene, med unntak av Maine og Nebraska, deler ut valgmenn etter «vinneren-tar-alt»-prinsippet.

For å bli president trenger man 270 valgmenn. Biden vant 306 valgmenn mot Trumps 232. Resultatet ble en klar, om enn ikke en overveldende seier til Biden, og 14. desember møtes valgmannskollegiet for å avlegge sine stemmer. Da vil de formelt utpeke Biden som president.

Det har ikke alltid skjedd uten kontroverser.

USAs president Donald Trump gir seg ikke. Han påstår fortsatt at han er den rettmessige vinneren av det amerikanske presidentvalget. Video: AP Vis mer

Stemte på andre

Seinest i 2016 nektet valgmenn som ble vunnet av Trump å stemme på Trump. Det samme gjorde valgmenn som ble vunnet av Hillary Clinton, forteller Mjelde.

Men USA-eksperten advarer mot å tro - og i Trumps tilfelle håpe - på at de vil omgjøre valgresultatet.

- Dette kunne ha vært en problemstilling om valgresultatet var jevnere. I 2016 stemte to av Trumps valgmenn på en annen en Trump, og fem av Hillary Clintons stemte på en annen. Blant andre fikk tidligere utenriksminister Colin Powell tre stemmer, sier Mjelde.

Og siden da har Høyesterett satt ned foten, ifølge USA-eksperten.

- I juli besluttet Høyesterett at delstatene nå kan pålegge valgmennene å stemme på kandidaten som fikk flest velgerstemmer.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

Ville ikke svare

Da Trump natt til fredag kom med sine lovnader om å gå av 20. januar, fikk han flere oppfølgingsspørsmål fra pressen. Blant annet spurte de om han etter å ha gått av vil erkjenne valgnederlaget.

- Det kommer til å bli en veldig vanskelig ting å gjøre - å erkjenne nederlag. Dersom de stemmer slik, gjør de en feil, sa Trump.

Deretter fikk han spørsmål om han vil delta under Bidens innsettelsesseremoni, som skal finne sted 20. januar neste år.

- Jeg vet svaret, men jeg vil ikke si det ennå, sa presidenten.

Han vil i så fall være den fjerde presidenten som ikke deltar i sin etterfølgers innsettelsesseremoni. John Adams i 1801, John Quincy Adams i 1829 og Andrew Johnson i 1869 deltok heller ikke på innsettelsen til etterfølgeren, ifølge USA-eksperten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer