RISIKERER FENGSELSSTRAFF: Patnaree Chankij risikerer å måtte tilbringe mange år i fengsel for å et svar hun ga i en Facebook-samtale tidligere i år. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP 
RISIKERER FENGSELSSTRAFF: Patnaree Chankij risikerer å måtte tilbringe mange år i fengsel for å et svar hun ga i en Facebook-samtale tidligere i år. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP Vis mer

Patnaree (40) risikerer 15 års fengsel etter å ha skrevet ett ord på Facebook

Tiltalt etter Facebook-kommentar. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thailandske Patnaree Chankij (40) risikerer langvarig fengselsstraff for majestetsfornærmelser etter å ha skrevet ett eneste ord som svar på en Facebook-post, skriver The Guardian.

Påtalemyndigheten i landet droppet tidligere i år etterforskningen av Chankij, etter at saken vekket oppsikt i internasjonale medier. Men nå har landets justisminister besluttet å tiltale den 40 år gamle vaskedama for majestetsfornærmelser.

Thailand slår knallhardt ned på alle former for fornærmelser mot kongefamilien, og siden militærkuppet i 2014 har det vært en eksplosjon i antall saker.

Lista for hva som ansees å være lovbrudd er også lagt lavt. Ifølge Chankijs advokat er det eneste beviset myndighetene har å vise til en Facebook-samtale mellom kvinnen og en politisk aktivist.

Svarte «ok» på Facebook

Politiet mener aktivisten skal ha kommet med ærekrenkende kommentarer mot kongefamilien.

LETT FORNÆRMET: En 27 år gammel mann ble i fjor arrestert for å ha delt et satirisk bilde av favoritthunden til Thailands konge Bhumibol Adulyadej (bildet). Foto: Reuters
LETT FORNÆRMET: En 27 år gammel mann ble i fjor arrestert for å ha delt et satirisk bilde av favoritthunden til Thailands konge Bhumibol Adulyadej (bildet). Foto: Reuters Vis mer

«Ja», svarte Patnaree på sitt morsmål, noe som oversatt betyr «ok» eller «jeg forstår». Påtalemyndighetene mener at kvinnen skulle fordømt kommentarene fra aktivisten.

Chankij er moren til den politiske aktivisten Sirawith Seritwat, som er en «ledende motstander» til militærjuntaen i landet, ifølge BBC. Som Dagbladet skrev i mai mener Chankij selv at det er dette som er grunnen til at myndighetene er ute etter henne.

- Alle kan se at jeg bare forsøker å få endene til å møtes. Jeg er ikke involvert i politikk. Likevel blir jeg et mål, sa Chankij i mai.

Thailand holder neste uke en folkeavstemning om hvorvidt landet skal vedta en ny grunnlov. Sirawith Seritwat er blant dem som ber befolkningen stemme nei, skriver BBC.

Risikerer 15 års fengsel

DEMONSTRERTE: Flere folk møtte opp for å demonstrere mot arrestasjonen av Chankij i mai i år. Foto: Jorge Silva / Reuters
DEMONSTRERTE: Flere folk møtte opp for å demonstrere mot arrestasjonen av Chankij i mai i år. Foto: Jorge Silva / Reuters Vis mer

Chankij risikerer å tilbringe lang tid i fengsel, dersom hun blir dømt for brudd på artikkel 112 i den thailandske straffeloven. Ifølge loven vil den som «ærekrenker, fornærmer eller truer kongen, dronningen, arvinger eller regenter» risikere opptil 15 års fengsel.

Siden militærkuppet i 2014 har mer enn 60 personer blitt siktet for majestetsfornærmelser. Flesteparten av sakene går for militære domstoler, noe som begrenser forsvarernes rettigheter. Sakene blir ofte avholdt i hemmelighet, og journalister får ikke ferten av sakene før lenge etter at de er avsluttet, om de i det hele tatt får nyss i dem.

Fornærmet kongens hund

Det finnes også eksempler på folk som er idømt langt strengere straff for majestetsfornærmelse i landet.

I fjor sommer ble en mann dømt til 30 års fengsel for å ha fornærmet kongefamilien på Facebook. Menneskerettsaktivisten Poonsuk Poonsukcharoen sa den gang at det var den lengste straffen som er gitt for en slik sak, ifølge NTB.

Det skal heller ikke spesielt mye til for å bli siktet eller dømt for majestetsfornærmelser. BBC trakk i fjor fram flere eksempler på saker der personer hadde blitt siktet for majestetsfornærmelser:

  • Thanakorn Siripaiboon (27) ble arrestert og siktet for å ha postet et bilde på Facebook av kongens favoritthund på en måte som hånet kongen.
  • I 2014 ble en taxisjåfør dømt til to og et halvt år i fengsel, etter at en passasjer hadde tatt opp en samtale der mannen ytret seg negativt om kongefamilien.
  • I februar i fjor ble to studenter dømt til to og et halvt år i fengsel for å ha satt opp et skuespill om en en-øyet konge. Landets domstol mente skuespillet parodierte kong Bhumibol, som i ung alder mistet et øye i en bilulykke.
  • I 2007 ble en politiker dømt til to år i fengsel for å ha snakket om slaveri under regimet til kong Monkut som regjerte i Thailand i perioden 1851-1868. Thailands Høyesterett opprettholdt dommen i 2014, og understreket at nedsettende kommentarer om tidligere monarker også skader den nåværende kongen.

Nyter «gudestatus»

SYK: Thailands aldrende monark, kong Bhumibol Adulyadej (88), har de siste årene vært mye inn og ut av sykehus. Foto: Adrees Latif/Reuters
SYK: Thailands aldrende monark, kong Bhumibol Adulyadej (88), har de siste årene vært mye inn og ut av sykehus. Foto: Adrees Latif/Reuters Vis mer

Landets konge, Bhumibol Adulyadej (88), er verdens lengst sittende monark, og han nyter tilnærmet gudestatus i hjemlandet, ifølge NTB. Enhver kritikk av ham eller monarkiet blir sett på som majestetsfornærmelse og har tidligere resultert i fengselsstraffer på opptil 30 år.

Kongen feiret 70 år på tronen i juni, men de siste åra har han hatt skrantende helse og har vært mye på sykehus. Ifølge The Guardian blir Adulyadej sett på som en samlende kraft i landet, og den skrøpelige helsen har nå ført til en «nasjonal angst» og økte politiske spenninger.

PYTON TOALETTBESØK: En Thailandsk mann ble innlagt på sykehus etter at et toalettbesøk ble til en skrekkopplevelse. En tre meter lang pytonslange kom krypende opp avløpsrøret og beit mannen i penis. Video: AP Vis mer