ARRESTERT:  Her føres Patnaree Chankij ut av en militærdomstol i Bangkok etter at hun ble arrestert. Foto: Daily News / via REUTERS / NTB scanpix.
ARRESTERT: Her føres Patnaree Chankij ut av en militærdomstol i Bangkok etter at hun ble arrestert. Foto: Daily News / via REUTERS / NTB scanpix.Vis mer

Patnaree (40) risikerer 15 års fengsel for å ha skrevet «ok» på Facebook

- Jeg er sjokkert, sier kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den thailandske vaskedamen Patnaree Chankij (40) risikerer 15 års fengsel for majestetsfornærmelser, melder BBC.

Majestetsfornærmelser er ikke noe det tas lett på i Thailand, og siden militærkuppet for to år siden har det vært en eksplosjon i antall saker.

Siktet for Facebook-kommentar Det er likevel lite trolig at noen har gjort mindre enn Patnaree for å havne i unåde hos myndighetene. Ifølge hennes advokat er det eneste beviset politiet har kunnet vise til en Facebook-samtale mellom Patnaree og en politisk aktivist,

Aktivisten skal ifølge politiet ha kommet med ærekrenkende kommentarer.

«Ja», svarte Patnaree på sitt morsmål, noe som oversatt betyr «ok» eller «jeg forstår».

Politiet mener 40-åringen skulle fordømt kommentarene fra aktivisten.

- Jeg er sjokkert. Dette er en veldig alvorlig siktelse og det burde ikke ha noe med meg å gjøre, sier Patnaree, som meldte seg selv for politiet for å bevise sin uskyld.

Tatt på grunn av sønnen Selv mener hun at det ikke er hennes Facebook-kommentar som er årsaken til at hun er siktet for majestetsfornærmelser.

Derimot tror hun at hun er siktet som følge av at hennes sønn er den mest kjente studentaktivisten som har gått mot militærregimet i landet.

- Alle kan se at jeg bare forsøker å få endene til å møtes. Jeg er ikke involvert i politikk. Likevel blir jeg et mål, sier Patnaree.

Siden militærkuppet i 2014 har mer enn 60 personer blitt siktet for majestetsfornærmelser. Flesteparten av sakene går for militære domstoler, noe som begrenser forsvarernes rettigheter. Sakene blir ofte avholdt i hemmelighet, og journalister får ikke ferten av sakene før lenge etter at de er avsluttet, om de i det hele tatt får nyss i dem.

Fordømmelse fra USA USA har fordømt arrestasjonen av Patnaree og serien av arrestasjoner som har funnet sted den siste tiden.

- Disse handlingene skaper et klima av frykt og selvsensur. Vi er bekymret over arrestasjonene i forbindelse med innlegg postet på internett og fengslingen av Patnaree Chankij, uttalte det amerikanske utenriksdepartementets talsperson for Øst-Asia og Stillehavet, Katina Adams, ifølge The Guardian.

Straffenivået er skyhøyt om man blir dømt for majestetsfornærmelser. I fjor ble en tobarsmor dømt til 56 års fengsel for noen Facebook-kommentarer. Straffen ble halvert etter at hun erklærte seg skyldig.

Postet bilde av kongens hund Det skal heller ikke spesielt mye til for å bli siktet eller dømt for majestetsfornærmelser. BBC viste i desember i fjor fram flere eksempler på saker der personer hadde blitt siktet for majestetsfornærmelser.

En mann ble siktet for å ha postet et bilde på Facebook av kongens favoritthund på en måte som hånet kongen.

Monarken i Thailand er 88 år gamle kong Bhumibol Adulyadej. Han er verdens lengstregjerende, levende monark. De siste to årene har han hatt skrantende helse og har vært mye på sykehus.