- LIVSGLAD: Samantha Jenkins fra Llanelli i Wales beskrives som livsglad. I juni 2011 kollapset hun og døde. Foto: Wales News Service
- LIVSGLAD: Samantha Jenkins fra Llanelli i Wales beskrives som livsglad. I juni 2011 kollapset hun og døde. Foto: Wales News ServiceVis mer

Patolog: - Samantha (19) kan ha dødd av for mye tyggegummi

Kollapset og døde tre dager seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire år etter at Samantha Jenkins (19) fra Wales brått kollapset og døde, har patologen levert sin endelige rapport. Konklusjon: 19-åringens store forbruk av tyggegummi kan ha vært en medvirkende årsak til dødsfallet, skriver Wales Online.

Livsglad Samantha, som bodde i Llanelli utenfor Swansea, jobbet i butikk og beskrives som livsglad. En dag i juni 2011 klaget hun til moren, Maria Morgan, over hodepine. Om kvelden kollapset hun, og ble brakt til sykehuset, der hun ble lagt i koma. Hun døde i morens armer på sykehuset tre dager seinere.

Samanthas død ble først tillagt naturlige årsaker, men Maria har presset på for å få i gang en gransking av datterens død. Årsaken er at hun fant flere titalls tomme tyggegummipakker da hun gikk igjennom de etterlatte eiendelene. Hun mistenkte at søtstoffer som sorbitol og aspartam, vanlig i et stort antall lett- og sukkerfrie produkter, på en eller annen måte medvirket til dødsfallet.

Under gårsdagens offentlige høring i Swansea fortalte Colin Phillips, fungerende overlege ved byens rettsmedisinske institutt, at dødsårsaken var mangel på oksygen til hjernen, forårsaket av krampetrekninger som igjen skyldtes ubalanse i mineralsammensetningen i Samanthas kropp.

- Overdrevent inntak av tyggegummi kan ha spilt en rolle i denne mineralmangelen, sa Phillips ifølge BBC News.

Fant klumper i magen Patolog Paul Griffiths opplyste at Samantha manglet kalsium, magnesium, natrium og kalium. Han fortalte også at han i den avdødes mage fant fem svære klumper med tyggegummi - noe han aldri før hadde sett.

Griffiths sa at dersom Samantha tygde 14 tyggegummier om dagen - favorittmerket var Trident - fikk hun i seg «en betydelig mengde» søtstoffer, som kunne virke lakserende og bidra til mineralmangelen. Han påpekte imidlertid at det vil være umulig endelig å fastslå dødsårsaken med 100 % sikkerhet, og at ingen dødsfall som følge av søtstoffer er kjent - selv om tilfeller av vekttap er registrert.

På Trident-pakkene er det påtrykt en advarsel om ikke å tygge for mange tyggegummier på kort tid. En talsmann for selskapet Mondelez, som produserer Trident, beskriver saken som tragisk for Samanthas familie.

- Det vil være upassende av oss å kommentere saken ytterligere før vi får lest rettsmedisinerens rapport, sier talsmannen ifølge Wales Online.

- Et helvete Særlig aspartam har i flere år vært i søkelyset, men er gang på gang funnet trygg å bruke i matvarer i EU, USA og Norge.

Samanthas mor Maria sier de fire siste åra har vært «et helvete». Nå håper hun det settes mer søkelys på bruken av søtstoffer - selv om legene altså ikke kan konkludere med sikkerhet at 19-åringen døde av det.

- Hun ante ikke at hun sakte tok livet av seg selv, sier Maria om datteren.

Legene unnskyldte på det sterkeste at det har tatt så lang tid å få i gang en gransking av Samanthas død.