Patolog kan tiltales for å ha stjålet kroppsdeler

En patolog ved Alder Hey barnesykehus i Liverpool kan bli tiltalt for ulovlig å ha fjernet organer og kroppsdeler fra barn som døde ved sykehuset. Organene og kroppsdelene ble aldri brukt til forskning, og for den britiske offentligheten fremstår saken som et stort mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En offentlig undersøkelse viste at professor Dick van Velzen systematisk stjal kroppsdeler og organer fra døde barn ved sykehuset, og at han delvis hadde tillatelse fra sykehusledelsen. Praksisen inkluderte at sykehuset og van Velz systematisk forfalske journalene og løy til foreldrene.

En annen rapport viser hvilken utrolig skala organskandalen i England har. En rapport viser at over 100 000 kroppsdeler ble tatt fra barnelikene og oppbevart rundt omkring på forskjellige sykehus i landet. I mange tilfeller ble kroppsdelene fjernet uten at familien ble gjort oppmerksom på det, og de fleste kroppsdelene ble aldri undersøkt eller brukt til forskning.

På sykehuset som nå står som et av de verste eksemplene, Alder Hey i Liverpool, sier sjefen for den medisinske avdelingen, professor Liam Donaldson at rapporten om hans sykehus, og patologen van Velzen er den verste han noensinne har lest.

- Det er en grusom rapport. Jeg synes måten van Velzen, patologen, har oppført seg på er helt forferdelig. Oppførselen hans vitner om en totalt neglisjering av alt som heter menneskelighet. Etter mange år innen medisinen er dette det absolutt verste jeg har sett, sier Donaldson til BBC.

- Vi må forsøke å gjenopprette tilliten til helsevesenet. Hvis vi ikke gjør det vil all forskning og undervisningen som vi utfører være bortkastet, fortsetter Donaldson.

Sjokkerte familierTusenvis av familier står nå sjokkerte igjen etter at offentliggjørelsen av rapporten. Ed Bradley, som leder støttegruppen Pity II, fikk nettopp vite at lungene og hjernen til datteren Niamh ble oppbevart på Alder Hey.

- De siste 17 månedene har vært forferdelige, og alle familiene som er involvert har hatt det helt forferdelig.

Det britiske legerådet vil møtes fredag for å ta en avgjørelse om hva som skal gjøres. Helseminister Alan Milburn har uttalt at han mener van Velzens handlinger var utilgivbare.

- De som har forbrutt seg i denne saken vil bli holdt ansvarlige. Den smerten som er påført familiene er umulig å tilgi. Jeg er dypt lei meg for det de innblandede har måttet gjennomleve, sier Milburn til BBC.

<B>ALDER HEY:</B> Ved dette sykehuset stjal Dick van Velzen kroppsdeler fra hundrevis av barn uten at foreldrene ble informert.
SJEFSLEGE:</B> Liam Donaldson, medisinsk ansvarlig ved sykehuset, sier rapporten er den verste han har sett noensinne.
FORTVILT:</B> Helseminister Alan Milburn er fortvilt, og sier de skyldige vil få sin straff.