SAMMEN MOT VOLD: På spørsmål om hva som er deres aller viktigste kampsak på kvinnedagen, er Kadra Yusuf (35) og Sofia N. Srour (22) enige: Kampen mot vold mot kvinner. De to kvinnene startet kvinnedagen på et fullsatt Nationaltheateret, hvor folk ville høre dem debattere De skamløses tid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SAMMEN MOT VOLD: På spørsmål om hva som er deres aller viktigste kampsak på kvinnedagen, er Kadra Yusuf (35) og Sofia N. Srour (22) enige: Kampen mot vold mot kvinner. De to kvinnene startet kvinnedagen på et fullsatt Nationaltheateret, hvor folk ville høre dem debattere De skamløses tid. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Patriarkatet vil ikke dø, men det står heldigvis mange modige jenter og dytter

De skamløse jentene leder an på årets internasjonale kvinnedag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På årets kvinnedag er ære og sosial kontroll på agendaen, og de skamløse jentene er blant hovedaktørene. Flere av dem startet dagen på Nationaltheatret i Oslo i dag: Frokostmøte om - og med - «de skamløse».

- Vi takker både de etnisk norske kvinnene og minoritetskvinner som har banet vei for oss - og motivert oss til å ta kampen videre. Mange har følt seg alene lenge, men endelig har vi skapt rommet hvor vi kan ytre oss, sier Sofia N. Srour, en av årets Fritt Ord-vinnere.

- Patriarkat vil ikke dø

Årets Fritt Ord-vinner, Srour, var bare fem år gammel da Kadra Yousef for 17 år siden ble kjent da hun var med og avslørte kjønnslemlestelse og ukultur i norske moskeer. Det medførte trusler og trakassering for Yusuf, som valgte å trekke seg bort fra offentligheten i mange år.

Er det blitt bedre å være minoritetskvinne i dag? Lurte konferansier Marte Gerhardsen i morges.

ENGASJERT: Kadra Yusuf (35) holder i kveld appell i Sandefjord: - Vi bor i verdens mest likestilte land, men må jobbe videre for at alle skal bli frie og få flere rettigheter, også her, sier Yusuf. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENGASJERT: Kadra Yusuf (35) holder i kveld appell i Sandefjord: - Vi bor i verdens mest likestilte land, men må jobbe videre for at alle skal bli frie og få flere rettigheter, også her, sier Yusuf. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper det. Patriarkatet vil ikke dø. Det har ikke lyst til å gi fra seg makt, men det står heldigvis mange modige jenter og dytter. De skamløse jentene er ekstremt flinke og vi er mange som står på sidelinja og heier, sier Kadra Yusuf, og legger til:

- Men vi må også huske å gi dem litt slakk og passe å dem.

Sjøl vet Yusuf alt om å kjempe mot patriarkatet. Sjøl har hun i årevis levd med voldsalarm, bodd på krisesenter og hemmelig adresse.

- Ikke bli for vestlig

- Jeg er jo pensjonist nå, sier hun og ler.

Men seinest denne uka har Yusuf hisset på seg både kvinner og menn med innlegget «Damer og demokrati» i Dagsavisen og #ikkebliforvestlig i Broen.

- Jeg ønsker at flere kvinner engasjerer seg og er med i debatter, enten det er i lokalmiljøet sitt eller i det store offentlige rom. Det handler om å belyse flere sider av hvordan det er å være kvinne i Norge. Hvis vi gjør det, kan vi bedre løse utfordringer og organisere samfunnet vårt slik at det fortsetter å være er et godt og likestilt samfunn, også i framtida. Kos og kritisk tenkning hånd i hånd, sier Yusuf.

Flere kamper

Sofia N. Srour og de skamløse jentene høster stor applaus - men også kritikk.

SKAMLØS: - Vi bruker ordet skamløs, som egentlig er et skjellsord. Vi har tatt det i bruk for å markere at det ikke er vi som skal skamme oss. Vi har ikke gjort noe galt, men jobber for at alle skal få velge hvem de er og hva de vil gjøre, sier Sofia N. Srour. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKAMLØS: - Vi bruker ordet skamløs, som egentlig er et skjellsord. Vi har tatt det i bruk for å markere at det ikke er vi som skal skamme oss. Vi har ikke gjort noe galt, men jobber for at alle skal få velge hvem de er og hva de vil gjøre, sier Sofia N. Srour. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi driver en kamp på flere fronter. Vårt viktigste budskap og kamp, er alt alle mennesker skal være frie til å bestemme over seg sjøl og ha like muligheter. Vi jobber mot sosial kontroll i lukkede miljø - men også mot rasisme og diskriminering, sier hun.

Siden venninna Nancy Herz kom med sin kommentar «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå», har det vært ekstremt hektisk for de modige unge kvinnene.

Alles kamp

- Vi har fått mange henvendelser fra mange som ønsker råd og hjelp. Kampen mot sosial kontroll er ikke et minoritetsproblem, men heller et samfunnsproblem vi felles må ta ansvar for. Spesielt viktig her er et tverrpolitisk samarbeid, sier Srour og fortsetter:

- Jeg jobber mot ukultur, ikke mot et spesifikt miljø. Det jeg ønsker, er at alle mennesker skal ha like muligheter som meg: Altså muligheten til å velge fritt hva de vil være - og gjøre.

- Det handler om en felles kamp og frihet og likhet, uansett om du er norsk eller har utlending. Vi har det godt her i Norge, og da er det lett å glemme at det ikke er sånn i resten av verden, overtar Yusuf.

Kamp mot vold

Hva er så den viktigste kampsaken for Srour og Yusuf på årets kvinnedag?

- Kamp mot vold mot kvinner og bedre rettssikkerhet for voldsofre, spesielt i norske rettssaler: At voldtektsofre får bedre rettssikkerhet, sier Srour.

- Nei til vold mot kvinner, og nei til kroppspress for unge jenter, sier Yusuf før Srour spiller inn:

- Og frihet for alle, uansett bakgrunn.

Les også:

  • De skamløse kvinnene i Dagbladet: De blir hyllet for å være modige. Så kommer hverdagen med trusler, hat og ensomhet.
  • I kveld holder begge to paroler: Sofia N. Srour holder tale på Youngstorget, mens Kadra Yusuf taler i Sandefjord.
DE MODIGE OG SKAMLØSE: - Kadra Yusuf og Sofia N. Srour startet kvinnedagen på Nationaltheatret i dag. - Vi jobber for at alle skal være frie til å bestemme over egen liv, og er utrolig glade for at minoritetsjenter endelig er kommet med i 8. mars-komiteen. I dag håper vi mange vil gå under parole 12, som er parolen om antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur, sier de to. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DE MODIGE OG SKAMLØSE: - Kadra Yusuf og Sofia N. Srour startet kvinnedagen på Nationaltheatret i dag. - Vi jobber for at alle skal være frie til å bestemme over egen liv, og er utrolig glade for at minoritetsjenter endelig er kommet med i 8. mars-komiteen. I dag håper vi mange vil gå under parole 12, som er parolen om antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur, sier de to. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer