Patrick Murphy Jr er dømt til døden

Patrick kjørte fluktbilen, skulle få dødssprøyta. Utsatt i siste liten

Patrick Murphy var på rømmen sammen med sju andre medfanger da politimannen Aubrey Hawkins ble skutt og drept.

DØMT TIL DØDEN: Patrick Murphy Jr. Her etter å ha blitt pågrepet i 2001. Foto: AP Photo/Texas Dept. of Criminal Justice
DØMT TIL DØDEN: Patrick Murphy Jr. Her etter å ha blitt pågrepet i 2001. Foto: AP Photo/Texas Dept. of Criminal JusticeVis mer

SISTE: Patrick Murphy Jr. skulle henrettes klokka 12 lokal tid. Ifølge flere medier, blant annet CBS, har henrettelsen nå blitt utsatt. Murphy har nemlig anket avgjørelsen om at han ikke fikk ha en buddhistisk prest til stede.

13. desember 2000: Patrick Murphy er i fengsel, der han soner en 50 år lang straff for et seksuelt overgrep. Flukten fra fengselet i Texas er planlagt lenge, og gruppa, som teller sju menn, lykkes. Med seg tar de blant annet våpen, og kjører vekk i en stjålet fengselsbil.

Julaften 2000: Etter å ha ranet to butikker i Houston, Texas, setter rømlingene snuta mot Dallas. Der raner de en sportsbutikk, og får med seg varer til en verdi av 70 000 dollar og 44 våpen.

«bare»

På veien ut treffer de en politimann. Fem av mennene skyter mot Aubrey Hawkins. Han blir drept av de 11 skuddene.

Murphy sto på sin side utenfor butikken for å passe på at ingen kom, og skulle etter planen kjøre fluktbilen. Ifølge Houston Chronicle finnes det ingen beviser for at han avfyrte et pistolskudd i situasjonen.

«The Texas 7»: Øverst fra venstre - Joseph Garcia, Donald Newbury, George Rivas, Larry Harper, (nedert til høyre) Patrick Murphy, Jr., Randy Halprin and Michael Rodriguez. Foto: TDCJ / TDCJ / AFP
«The Texas 7»: Øverst fra venstre - Joseph Garcia, Donald Newbury, George Rivas, Larry Harper, (nedert til høyre) Patrick Murphy, Jr., Randy Halprin and Michael Rodriguez. Foto: TDCJ / TDCJ / AFP Vis mer

Nektet prest

Murphy (57) ble dømt til døden i likhet med de seks andre som ble pågrepet. Men alle ble sett på som medskyldige i saken. Murphy fikk dødsdommen i 2003. Han har anket mange ganger. I sitt siste intervju sier han at han synes at han skulle slippe døden.

Men han ønsker likevel ikke at noen skal tro han er uskyldig oppe i det hele.

- Det er ikke noe å si på at jeg har en skyld i dette. Min rolle var å være fluktbil-sjåfør. Jeg visste ikke at de hadde avfyrt skudd før etter 10-15 minutter. Jeg beklager. Jeg er lei meg for det som skjedde, sier han til CBS.

Patrick Murphy er den nest siste av de seks som etter planen skal få dommen utført. Én av rømlingene tok sitt eget liv før han ble pågrepet.

Ifølge Courthouse News Service ba Murphy kvelden før henrettelsen om å få en buddhistisk prest ved sin side. Han håpet dette vil hjelpe ham å bli gjenfødt på «et bedre sted». Dette ønsket ble avvist.

Etter at saken ble anket, er henrettelsen altså utsatt i siste liten.

- Jeg er ikke redd for døden. Jeg har akseptert at det er sånn det blir. Vil jeg dø? Ikke nødvendigvis, men jeg vil ikke fortsette å leve livet sånn som dette, sier han til CBS.

«The Texas 7»

De sju rømlingene fikk kallenavnet «The Texas 7».

Det var altså 13. desember 2000 de utførte den planen de hadde jobbet med så lenge:

De overmannet ni vakter, fire fengselsbetjenter og tre medfanger klokka 11.20 den dagen. De stjal klær, kredittkort og ID fra disse menneskene - og fant opp falske alibier for å unngå å bli tatt.

Videre snudde de nesa mot vakttårnet, der de stjal flere våpen. Så kjørte de vekk i en stjålet bil på stedet.

De begikk altså to ran før det som endte med døden for Aubrey Hawkins. I mange dager var de sju på rømmen, før de over en måned seinere ble pågrepet i Colorado, der de utga seg for å være pilgrimer.

Lederen for opprøret, George Rivas, sonet allerede 15 livstidsdommer.

Dødssprøyta

Murphy skal henrettes med den mye omtalte dødssprøyta. Den er omstridt, da det angivelig kan gi en smertefull død.

Først settes sovemidlet Midazolam, deretter det lammende middelet vekuroniumbromid, og til slutt kaliumklorid (potassiumklorid) som får hjertet til å stoppe.

Problemet er at henrettelsesmetoden ikke alltid ser ut til å virke etter oppskriften. Ifølge Washington Post har vitnebeskrivelser av flere henrettelser de siste åra reist tvil om hvorvidt Midazolam har gitt tilstrekkelig bedøvelse.

Eksperter mener at medikamentene kan føre til en smerte som likner drukning og det å bli brent levende.