Patrioter til valg

Med store ord om patriotisme og nasjonalstolthet forsøker tyske kristelig-demokrater å snu måneders krise under søndagens to tyske delstatsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Når kristelig-demokrater i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz ikke har andre argumenter, holder de opp en plakat med et bilde der det er skrevet Jürgen Trittin - navnet på landets grønne miljøvernminister. Det er spredt titusener slike plakater - noen med påskriften «Trittin fornærmer alle tyskere, mens SPD ser på at det skjer» - foran søndagens delstatsvalg. En underskriftsaksjon er satt i gang med krav om at Trittin skal fjernes fra regjeringen. Radiostasjoner ber lytterne ringe inn og stemme over om Trittin skal gå. Plutselig er det kommet nerver i valginnspurten både i denne delstaten og i Baden-Württemberg, der det også skal velges ny landdag.

Tilsynelatende var begge valgene avgjort på forhånd. I Rheinland-Pfalz knyttet spenningen seg til om kristelig-demokratene (CDU) vil oppleve tidenes katastrofevalg - med fare for en ny, bitter maktkamp som kan true Angela Merkels stilling som partisjef. I Baden-Württemberg var spørsmålet om sosialdemokratene (SPD) med sin unge, vakre og veltalende toppkandidat, juristen Ute Vogt (36), greier et tilnærmet jevnt løp med landsfader Erwin Teufel (61).

INGEN TROR at Vogt greier å slå Teufel. CDU har styrt Baden-Württemberg i 48 år. Delstaten med Daimler- og Porsche-fabrikkene og med Europas mest moderne høyteknologilandskaper er en konservativ bastion. Men Vogt og SPD håper å gjøre det så godt at andreplass er jevngodt med seier. Vogt har fått enorm medieoppmerksomhet, mest på grunn av sin amerikaniserte valgkamp der hun samtaler med velgerne på en rød sofa.

Oppmerksomheten har brått flyttet seg til Rheinland-Pfalz. Med 43 prosent på meningsmålingene for sosialdemokratene (SPD), og bare 35 til CDU, syntes Kurt Beck utilnærmelig etter sju år som lokal regjeringssjef. Etter en valgkamp i skyggenes dal, der befolkningen knapt visste hvem han var, øyner delstatens CDU-leder Christoph Böhr - og med ham Angela Merkel - plutselig sjansen. Takket være miljøvernminister Trittin.

Trittins bidrag var at han skjelte ut CDUs generalsekretær Laurenz Meyer for både å tenke som en snauskalle og se ut som en, med sin kortklipte sveis. Bakgrunnen var Meyers uttalelse i en debatt i Forbundsdagen om at han var stolt over å være tysker.

VELGERNE HAR ENDELIG fått et valgtema som er til å forstå over halvliteren på kneipa. Pensjonsordninger og skolepolitikk tenner ikke gemyttene, heller ikke spørsmålet om arbeidsplasser i to delstater der ledighetstallene er langt under det tyske gjennomsnittet.

Om det er riktig å være stolt av å være tysker eller om slike utsagn er å regne som nynazistisk tankegods, engasjerer derimot de fleste i et land som sliter med forholdet til sin egen fortid. Og der mange har sett seg forbannet på å bli slått i hartkorn med høyreekstremister dersom de heier på Tyskland.

Når en minister skryter av at han aldri har sunget med på den tyske nasjonalsangen, er virkningen den samme som av en rød klut foran tyren.

TYSK POLITISK DEBATT er i løpet av dager blitt et mesterskap i å demonstrere patriotisme. De mest patriotiske går helt tilbake til boktrykkerkunstens far, salig Johannes Gutenberg (1397- 1468), for å belegge hva tyskere har utrettet. Willy Brandts plakat «Vi kan være stolte av vårt land» fra 1972 er blitt en sitatslager for CDU-ledere - med brodd mot en SPD-kansler som ikke engang har en vimpel med det tyske flagget på skrivebordet, bare et bilde av kona Doris. Men «patriot» er han, forsikrer Schröder.

Kurt Beck i Rheinland-Pfalz, denne solide elektromontøren som har gått gradene i parti og fagbevegelse, snakker om at menneskene har behov for et hjem.

Utenriksminister Joschka Fischer advarer konservative og liberale ledere mot de stemninger som kan bli pisket opp i Tyskland av kraftpatriotisme-kampanjen. Flere med ham frykter at slagordene kan være bensin på bålet til de virkelige ekstremistene.

Men Fischers personlige popularitet hjelper ikke hans parti. Går delstatsvalgene så dårlig for De grønne som målingene tilsier, kan en av hans første oppgaver bli å fjerne Jürgen Trittin fra regjeringen.