«Patriotisme» i EU

Fellesmarkedet i Europa gjelder inntil utlendinger prøver å kjøpe opp nasjonale «flaggskip» i næringslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): Nasjonalstatene stikker opp hodet i EU. Det er ikke noe nytt. Men denne gang skjer det på et område hvor man minst hadde ventet det. Nå er det et veldig oppstyr i EU om det som noen kaller «økonomisk patriotisme», fordi det truer det som (nesten) er det eneste som medlemslandene (nesten) alltid har vært enige om, nemlig det frie, indre markedet. Striden utspiller seg betegnende nok i energimarkedet, akkurat idet EU er i ferd med å utmeisle en felles energipolitikk, og avdekker i det samme at noe felles marked for energi finnes ikke.

DET ITALIENSKE energiselskapet Enel forsøkte å kjøpe opp det fransk-belgiske vann- og energiselskapet Suez. I all hast førte dette til sammenslåing av Suez og Gaz de France, etter inngripen fra Frankrikes regjering.-  Frankrike vil nå ha ei av de ledende gruppene i verden. Staten vil beholde sterk kontroll over strategiske avgjørelser i den nye gruppa, utbasunerte statsminister Dominique de Villepin på en pressekonferanse i Paris.Men, ironisk nok, ved å slå sammen Suez og Gaz de France, «nasjonaliserte» de Villepin samtidig Belgias strømforsyning, ettersom Suez eier Electrabel.I Italia førte det til et sjeldent samstemming svar fra regjering og opposisjon: Da blir det heller ingen franske oppkjøp av store italienske selskaper.de Villepin har nå gitt innhold til begrepet «økonomisk patriotisme», som han satte i omløp noen måneder tidligere, da det ryktes at PepsiCo ville kjøpe opp matvarekjempen Danone.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer