Påtvunget garasjesalg: Frykt for at Hellas vil selges til spottpris

Tidligere IMF-økonom spår oligarki-framvekst som i Russland på 90-tallet.

SELGES: Den greske statens aksjer i Alpha Bank er blant eiendelene som et privatiseringsfond nå skal selge ut i et forsøk på å reise 50 milliarder euro til Hellas og landets kreditorer. Her fra bankens avdeling i Sofia, Bulgaria. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
SELGES: Den greske statens aksjer i Alpha Bank er blant eiendelene som et privatiseringsfond nå skal selge ut i et forsøk på å reise 50 milliarder euro til Hellas og landets kreditorer. Her fra bankens avdeling i Sofia, Bulgaria. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

At Hellas må selge gamle, råtne stadionanlegg fra De olympiske leker i Aten i 2004 for å få fornyet krisehjelp fra landets långivere, lever de fleste grekere sannsynligvis godt med.

At det greske postvesenet, havnene i Pireus og Tessaloniki og til og med Atens vannforsyning nå skal selges til private, er verre å svelge.

Provoserer Blant dem som har signalisert innbitt motstand er både fagforeninger og ansatte i bedriftene som planlegges solgt.

Og selv om Syriza-partiet som kom til makta blant annet på sin motstand mot salg av statseiendom nå har krøpet til korset og sagt «greit», vil utenlandssalg av infrastruktur utvilsomt provosere mange.

For eksempel ligger det aserbajdsjanske statsoljeselskapet Socar i startgropa til å kjøpe gassdistribusjonsselskapet DEFSA, og venter ifølge nettstedet Europe Online bare på et klarsignal.

- Befester oligarki Privatiseringsfondet Hellenic Republic Asset Development Fund ble opprettet allerede i 2011, men har hittil bare fått inn «småpenger» - drøyt tre milliarder euro - sammenliknet med det opprinnelige målet om å ha fått inn 50 milliarder euro innen 2015.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer