FALT AV: Propellen som falt av småflyet som torsdag ettermiddag nødlandet på Stavanger lufthavn Sola, ble funnet i terrenget et godt stykke fra flyplassen. Foto: Arnstein Løvbrekke / NTB scanpix
FALT AV: Propellen som falt av småflyet som torsdag ettermiddag nødlandet på Stavanger lufthavn Sola, ble funnet i terrenget et godt stykke fra flyplassen. Foto: Arnstein Løvbrekke / NTB scanpixVis mer

Paul (79) måtte nødlande: - Det sa bare pang, og så flakset propellen av gårde

Klarte å glidefly til rullebanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det sa bare pang, og så flakset propellen av gårde, forteller den erfarne piloten og flyinstruktøren Paul Garstad til Stavanger Aftenblad etter den svært dramatiske hendelsen.

79-åringen, som betegnes som en legende i småflymiljøet på Sola, anslår at flyet holdt en fart over 200 kilometer i timen da propellen plutselig forsvant.

Oppskjørtet Politiet fikk melding om hendelsen klokka 14.36 torsdag ettermiddag.

- Han var ikke så langt unna flyplassen og har glideflydd inn, fortalte operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt til NTB.

Pilot Garstad sier nødlandinger som dette er noe man trener på, og at han alltid når han er ute og flyr, merker seg steder hvor det er mulig å nødlande.

Småflypiloten sier det ble høy temperatur i tårnet da han ga beskjed om at propellen hadde forsvunnet.

- Jeg tror de ble mer oppskjørtet enn meg, sier 79-åringen, som deretter glidefløy i nesten 2,5 kilometer fra Tjelta til rullebanen på Sola. Landingen gikk uten problemer.

- Hørte et smell Noe senere ble propellen funnet av Arnstein Løvbrekke, som bor på Tjelta.

- Jeg hørte et smell over huset mitt og en motor som stoppet. Jeg så at propellen hadde falt av flyet, og jeg så sånn omtrent hvor den havnet i terrenget. Jeg fant den, og etter hvert kom politiet og tok den med, forteller Løvbrekke til NTB.

Han legger til at han er glad for at propellen ikke traff huset hans.

Både Statens havarikommisjon for transport og Luftfartstilsynet er varslet om saken.

(NTB)