Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paul døde av maten han ble servert. Restaurant­eieren er dømt til seks års fengsel for drap

Ba om mat uten peanøtter.

OMKOM: Paul Wilson (i midten) døde som følge av en allergisk reaksjon på maten han fikk servert på restauranten til Mohammed Zaman. Foreldrene Keith og Margaret er «numne, vantro og i sjokk» etter at sønnen deres gikk bort. Foto: North Yorkshire Police
OMKOM: Paul Wilson (i midten) døde som følge av en allergisk reaksjon på maten han fikk servert på restauranten til Mohammed Zaman. Foreldrene Keith og Margaret er «numne, vantro og i sjokk» etter at sønnen deres gikk bort. Foto: North Yorkshire Police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da 38 år gamle Paul Wilson i januar 2014 bestilte «takeaway» på den indiske restauranten i lille Easingwold, var han som vanlig påpasselig med hva han bestilte.

Han ba ettertrykkelig om mat uten peanøtter fordi han hadde allergi. Det skriver den britiske rikskringkasteren BBC mandag.

Det Wilson ikke visste, var at eieren av restauranten, Mohammed Zaman, hadde tatt noen snarveier da det kom til ingrediensene. Han hadde byttet ut det vanlige mandelmelet med en billigere variant som inneholder peanøtter.

Wilson fikk en allergisk reaksjon av maten, og døde av det påfølgende anafylaktiske sjokket. Nå er restauranteieren dømt til seks år bak lås og slå for drap.

- Mangel på anger Det var heller ikke sånn at dette var første gang en av Zamans kunder hadde fått en allergisk reaksjon av maten som ble servert på hans restaurant.

Bare tre uker i forveien hadde en annen kunde blitt syk som følge av allergi, og måtte legges inn på sykehus. Vedkommende overlevde, mens Wilson ikke var like heldig.

BBC henviser også til politiet som avhørte Zaman etter dødsfallet. Den 52 år gamle restaurantsjefen skal ikke ha vist noen form for ansvarsfølelse eller skyld. I stedet skyldte han på sine ansatte, selv om det var tydelig både fra kvitteringen og matens emballasje at de trodde maten var uten spor av peanøtter.

- Hans mangel på anger var slående. Han forsøkte å distansere seg fra hendelsen, og hadde ingen medfølelse eller forståelse for hva han hadde gjort, sier politiet.

«I sjokk» Familien til Wilson, moren Margaret og faren Keith, sier i en uttalelse at de er «numne, vantro og i sjokk» etter at sønnen deres gikk bort.

- Jeg kan ikke forstå det. Det føles som om noen har frarøvet meg muligheten til å dele resten av livet mitt med Paul, sier pappa Keith.

Dommeren henvendte seg også direkte til Zaman under domsavsigelsen.

- Du er i bunn og grunn et godt menneske, men du har kastet bort din framgangsrike forretningsvirksomhet i jakten på profitt. Du har gjort det på en måte som har berøvet et menneske livet. Paul Wilson jobbet, akkurat som deg, i cateringbransjen. Han var, i motsetning til deg, en hensynsfull person, sa dommeren.

DØMT: - Hans mangel på anger var slående. Han forsøkte å distansere seg fra hendelsen, og hadde ingen medfølelse eller forståelse for hva han hadde gjort, sier politiet om Mohammed Zaman (avbildet). Foto: North Yorkshire Police
DØMT: - Hans mangel på anger var slående. Han forsøkte å distansere seg fra hendelsen, og hadde ingen medfølelse eller forståelse for hva han hadde gjort, sier politiet om Mohammed Zaman (avbildet). Foto: North Yorkshire Police Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!