Paul lot seg frivillig sluke av anakondaslange

Vil kaste lys på farene ved slangenes utryddelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å bli svelget hel av en anakondaslange er for de fleste av oss et mareritt som ikke en gang våre villeste fantasier kan realisere. For forfatteren og filmskaperen Paul Rosolie, ble dette imidlertid en realitet, helt frivillig.

Iført en spesialutviklet «slangebeskyttende»-drakt dro han og et TV-team ut i Amazonas-regnskogen for å oppsøke den fryktede anakondaen med et eneste formål; å bli slukt levende.

Drakten var imidlertid utviklet for at Rosolie skulle overleve stuntet, hvilket både han og slangen gjorde.

Smurte seg inn med griseblod -  Vi prøvde å gjøre meg så fristende som mulig og smurte drakten inn med griseblod for at slangen skulle tenke; når jeg først har denne store skapningen foran meg kan jeg like så godt få meg et gratis måltid, forklarer Rosolie i videoen over.

BESKYTTET: Denne spesialutviklede drakten skulle beskytte Paul Rosolie i møte med den fryktede anakondaslangen. Foto: Discovery Channel
BESKYTTET: Denne spesialutviklede drakten skulle beskytte Paul Rosolie i møte med den fryktede anakondaslangen. Foto: Discovery Channel Vis mer

Han forteller videre at det er essensielt å bli spist med hodet først, uten videre utdypelse.

Rimelig er det likevel å anta at dette er for å unngå anakondaens sylskarpe tenner. Det er imidlertid kveling anakondaen benytter seg av når den fanger sine bytter; normalt sett bestående av fisk, hjort og andre smådyr.

Som verdens tyngste slange og med en lengde på rundt syv meter er det imidlertid, som Rosolie nå har bevist, fullt mulig for den å sluke et helt menneske.

Hisset på seg dyrevernere I etterkant av stuntet, som vises på Discovery Channel 7. desember i år, har naturfilmskaperen fått mye kritikk for klippene som hittil har lekket ut til offentligheten.

VERDENS TYNGSTE: Anakondaen er verdens tyngste slange, den største registrert hittil veide omlag 450 kilo. Her bæres anakondaen som ble brukt i stuntet som vises på Discovery Channel 7. desember. Foto: Discovery Channel
VERDENS TYNGSTE: Anakondaen er verdens tyngste slange, den største registrert hittil veide omlag 450 kilo. Her bæres anakondaen som ble brukt i stuntet som vises på Discovery Channel 7. desember. Foto: Discovery Channel Vis mer

Dyrevernorganisasjonen PETA var raskt ute med å kritisere Rosolie for unødvendig dyreplaging i en pressemelding på sin hjemmeside.

«Slangen kunne ha blitt drept som følge av stuntet, det er skamfullt hvordan Rosolie misbruker dyr for å lage underholdning», skrev de onsdag.

På sin hjemmeside forsvarer imidlertid Rosolie prosjektet sitt med at stuntet er en del av et større prosjekt, nemlig å belyse de sårbare økosystemene i regnskogen.

Mangfold i fare «Jeg forstår at mange har spørsmål rundt stuntet mitt. Det eneste jeg kan fortelle dere er at alt jeg gjør handler om å belyse fakta: At dyreliv og økosystemer rundt om i verden er veldig sårbare nå. Våre mest ikoniske og farligste dyr som tigere, anakondaer og haier er utrydningstruet på grunn av oss.»

Han skriver videre at han har fokusert på slanger denne gangen fordi de som følge av jakt og nedhugging av regnskogen er særlig truet.

UTRYDNINGSTRUET: Ifølge Rosolie var stuntet en del av et større prosjekt om å skape oppmerksomhet rundt farene ved utrydningen av slangebestanden i regnskogen. Foto: Discovery Channel
UTRYDNINGSTRUET: Ifølge Rosolie var stuntet en del av et større prosjekt om å skape oppmerksomhet rundt farene ved utrydningen av slangebestanden i regnskogen. Foto: Discovery Channel Vis mer

« Anakondaene er en viktig del av Amazonas økosystem som står for 1/5 av jordklodens oksygen- og vanntilførsel. Jeg vil gjøre folk oppmerksomme på at disse dyrene, som de til vanlig frykter, er helt nødvendige å bevare for å sørge for at det biologiske mangfoldet i naturen består.»

- Folk må forstå at det ikke er dyrene som er trusselen her, men utrydningen av dem og hvilke konsekvenser det får for jordkloden vår som er bekymringsfullt.