Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paul Ryan trekkes fram som jokeren som kan stoppe Trump

Hvis, om og men.

INNFLYTELSESRIK:  Paul Ryan ble i høst speaker i Representantenes hus og regnes som en mann med bred støtte i det republikanske partiet. Denne uka er det verken primærvalg eller nominasjonsmøter for Republikanerne eller Demokratene, og neste delstat ut er Wisconsin på tirsdag - Ryans hjemstat. Derfor spekuleres det ekstra i Ryan som en joker akkurat nå. Foto: Ron Sachs / CNP / NTB Scanpix
INNFLYTELSESRIK: Paul Ryan ble i høst speaker i Representantenes hus og regnes som en mann med bred støtte i det republikanske partiet. Denne uka er det verken primærvalg eller nominasjonsmøter for Republikanerne eller Demokratene, og neste delstat ut er Wisconsin på tirsdag - Ryans hjemstat. Derfor spekuleres det ekstra i Ryan som en joker akkurat nå. Foto: Ron Sachs / CNP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Speaker Paul Ryan har skutt fram som en mulig presidentkandidat for republikanerne. Det er mange om, hvis og men, men det er nok til at oddsen på ham har stupt. Ryan er speaker i Representantenes hus, har bred støtte i partiet og var Mitt Romneys kandidat som visepresident i 2012.

- Skulle ha satset mer enn jeg gjorde da Ryan sto til 500 i odds. Nå 25 - eller 7 hos PredictIt, skriver kommentator Jan Arild Snoen på Twitter i dag.

- Det er langt unna, men det er ikke helt utenkelig at det kan skje. Denne prosessen har vært full av overraskelser på republikansk side, sier Snoen til Dagbladet.

Wisconsin på tirsdag
Den magiske grensa for flertall på landsmøtet er 1237 delegater. Donald Trump er i praksis den eneste som kan få det, og neste delstat ut er Wisconsin på tirsdag. Denne uka har Trump hatt «døgnet ingen forstår seg på», og spørsmålet er om hans uttalelser om at kvinner som tar abort burde straffes og utspillene mot Genèvekonvensjonen vil straffe seg på tirsdag.

Ted Cruz kan vinne stemmer på dem som ønsker å stoppe Trump, men for mange er ifølge Politico entusiasmen for Ryan strengt tatt større. Som politikkavisa selv velger å si det: «De kan ikke fordra Cruz, men de stemmer på ham likevel».

- Det kommer til å bli en stopp Trump-avstemning, men jeg tror ikke det reflekterer en entusiasme for Cruz, sier en framtredende forretningsmann til avisa.

Entusiasmen for Ryan i Wisconsin er kanskje ikke så overraskende ettersom han er derfra. Ryan selv har sagt at han vil at noen som faktisk stiller som presidentkandidat i år, skal vinne nominasjonen. Og at han ikke vil bli nominert.

- Nå er det en forventning hos mange om at Trump ikke klarer å samle disse 1237 delegatene og at du får en «brokered convention». Det åpner muligheten for at folk som ikke har stilt til valg så langt, kan stikke av med kandidaturet, sier Snoen.

Kaotisk landsmøte «Brokered convention» innebærer et scenario der ingen av de gjenværende kandidatene - Donald Trump, Ted Cruz eller John Kasich - har flertall Republikanernes landsmøte i Cleveland i juli. Per nå er det altså bare Trump som kan få dette flertallet.

På et slikt landsmøte må delegatene forhandle seg fram til en kandidat gjennom flere runder med avstemninger. Og da kan kandidater som ikke har stilt som presidentkandidat allerede, bli valgt. Der trekkes Ryan fram som en joker. Predictit plasserer nå sjansen for et åpent landsmøte, et såkalt «brokered convention», på 66 mot 34.

- Forutsetningen er at ingen får flertall i første runde, for da er nesten alle delegatene bundet til resultatene der ute, sier Snoen.

Etter hvert kan delegatene nemlig stemme som de vil, uansett hva resultatene i staten deres var. Nest etter de tre republikanske presidentkandidatene, er det Paul Ryan og Mitt Romney som har best odds for å vinne. Men da må det altså et åpent landsmøte til. Og ifølge Vanity Fair må vi helt til en tredje runde med avstemninger for at Ryan skal ha sjans til å vinne.

- Men problemet er at velgerne kan si at dette er et kupp. I flere meningsmålinger sier velgerne at de mener at kandidaten skal være en fra dem, ikke en utenfra, sier Snoen.

I det store og det hele tror kommentatoren - som også setter penger på dette - at sjansen for at Ryan vinner er like stor som at John Kasich vinner.

 - Jeg mener at det er svært sannsynlig at hvis det kommer til et landsmøte der ingen har flertall, er det Ted Cruz som blir nominert. Blir det ikke Trump, blir det Cruz, legger han til.

Hele Norges coronakart