BLINKSKUDD: Her flyr kongeørna med en levende hare i klørne. Foto: Paul Nilsen
BLINKSKUDD: Her flyr kongeørna med en levende hare i klørne. Foto: Paul NilsenVis mer

Paul så kongeørna stupe mot fjellet. Så fanget han dette blinkskuddet

- Det var flaks. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som skulle være en helt vanlig fototur for hobbyfotograf Paul Nilsen, viste seg å bli helt annet enn vanlig.

Mens Nilsen gikk på nordsida av Sørøya utenfor Hammerfest, så han ei kongeørn som svevde over en fjellskrent.

- Plutselig stuper ørna ned mot fjellet. Jeg så ikke hva den stupte etter, men så flydde den raskt opp igjen, sier Paul Nilsen til Dagbladet.

Oppdaget det etterpå

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Men det var først da han kom hjem og så på hvilke bilder han hadde tatt, at han så det var en hare i klørne til kongeørna.

- Det er mye hare i dette området. Men jeg vil si at dette blinkskuddet var flaks. Jeg så den i bare noen sekunder, så var den borte, sier hobbyfotografen.

FANGST: Fotograf Paul Nilsen forteller at det var først da han kom hjem, at han så hva ørna hadde i klørne. Foto: Pauls Nilsen
FANGST: Fotograf Paul Nilsen forteller at det var først da han kom hjem, at han så hva ørna hadde i klørne. Foto: Pauls Nilsen Vis mer

Paul Nilsen forteller at selv om han var heldig med blinkskuddet, er det faktisk ikke første gang han ser en ørn ta en hare.

- Jeg var på jakt en gang, og da så jeg en ørn med en hare i klørne. Men da hadde jeg ikke med meg kamera, sier hobbyfotograf Paul Nilsen.

Aldri sett lignende

Naturforvalter og biolog Alv Ottar Folkestad sier til Nordlys at det er en godt voksen kongeørn, minimum seks år gammel, på bildet. Han har aldri sett lignende.

- Det er første gang jeg ser et bilde av ørn som tar en hare som er levende, sier han til avisa, og kaller det «bingo».

Kongeørn er den nest største rovfuglen i Norge. Ifølge Rovdata varierer det med tid på året og hvor den bor i landet, om hvilken mat den spiser. De vanligste byttedyrene rovfuglen spiser er hare, skogsfugl, rev, reinkalver og lam.