Paula ble USAs yngste på dødscella etter å ha påført bibellærer 33 knivstikk

Var bare 15 år da hun ble dømt til døden. Nå er hun løslatt etter 28 år på cella.

PÅ DØDSCELLA SOM 15-ÅRING: Nå er Paula Cooper (43), som ble USAs yngste noen sinne på dødscella, løslatt fra fengselet i Indiana. Foto: Indiana Police Dept
PÅ DØDSCELLA SOM 15-ÅRING: Nå er Paula Cooper (43), som ble USAs yngste noen sinne på dødscella, løslatt fra fengselet i Indiana. Foto: Indiana Police DeptVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen, som ble USAs yngste insatte på dødscelle, er blitt løslatt etter 28 år bak murene i fengselet i Indiana, melder Sky News.

Ifølge talsmann Doug Garrison ved Indiana Rockville Correctional Facility forlot Paula Cooper (43) fengselet uten oppstyr i et statlig kjøretøy. Hvor hun befinner seg nå, er ikke kjent.

- Vi har et opplegg for henne, men det er ikke noe jeg kan prate om, sier Garrison.

Ifølge Indystar.com forlot Cooper fengselet med 75 dollar i hånda og nye klær. Kvinnen har brukt åra bak murene til å skaffe seg en utdanning.

33 knivstikk Paula Cooper ble dømt til døden da hun bare var 15 år gammel etter drapet på den 78 år gamle bibellæreren Ruth Pelke.

Sammen med tre andre tenåringsjenter oppsøkte Cooper i 1985 kvinnen i skolens lunsjpause, og påførte henne 33 knivstikk med en slakterkniv i forbindelse med at de skulle rane kvinnen.

De tre andre jentene fikk lange fengselsdommer, mens Paula Cooper, som ble ansett for å være lederen av gjengen, ble dømt til døden.

Hennes dødsdom har i en årrekke vært kritisert av menneskerettighetsforkjempere, og selveste pave Johannes Paul II ba i sin tid om at den skulle bli omgjort.

60 år i fengsel Kort tid etter at Paula Cooper mottok dødsdommen, ble lovverket endret slik at man ikke kan bli dømt til døden for forbrytelser man har begått før man er 16 år.

Indiana hevet aldersgrensa for dødstraff fra 10 til 16 år, og i 1988 ble dødsdommen hennes satt til side av en domstol. I stedet ble hun dømt til 60 år i fengsel.

Cooper har imidlertid oppført seg eksemplarisk bak murene. Blant annet har hun oppnådd en universitetsgrad. Nå får hun altså en ny start, 28 år etter at hun ble dømt til døden.

- Håper hun kan bidra positivt - Spørsmålet er om hun fremdeles kan bidra med noe positivt. Jeg håper det, sier Jack Crawford, aktoren som fikk henne dømt til døden for det brutale drapet på bibellæreren.

I 2005 bestemte US Supreme Court at det er i strid med grunnloven å henrette noen som var yngre enn 18 år da de begikk forbrytelsen.