Pauline Hanson seiler i medvind

SYDNEY (NTB-AFP-Reuters): Australias konservative statsminister John Howard har bestemt seg for å trappe opp angrepene på høyrepopulisten Pauline Hanson etter at en meningsmåling i dag viste at hun kan komme på vippen i parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hansons parti One Nation ville få 12 plasser og taktisk kontroll over Senatet dersom det ble avholdt valg nå, ifølge målingen.

Howards konservative koalisjon ville få bare 28 plasser mot 37 nå, mens opposisjonspartiet Labor ville få 29 som før. Med et slikt resultat ville det være slutt for Howards regjering.

I velgerandel ville Howard få 35 prosent, Labor 39,5 og One Nation 14,5. Telefonmålingen ble gjennomført etter at Hanson vant 23 prosent av stemmene i lokalvalget i Queensland forrige helg. 2.381 velgere ble spurt.

Lokale målinger viser at One Nation har stor framgang også i andre delstater. I New South Wales kan partiet få opp til 20 prosent, og i valgkretsen i Perth i Western Australia som Labor-lederen Kim Beazley er valgt fra, kan partiet få hele 45 prosent.

Den tidligere kafeeieren Hanson går blant annet inn for full stans i innvandringen fra Asia, dårligere velferd for urbefolkningen og stans i asiatiske og andre utenlandske investeringer. Politikken hennes er slags nostalgi for 50-tallet, da de hvite dominerte, innvandring av negre og asiater var forbudt, det ikke var arbeidsløshet og Australia var seg selv nok.


Hun går også inn for mer liberale våpenlover og hun er tilhenger av dødsstraff.

Til motangrep

Howard tok i dag de første skritt mot Hanson da han gikk inn for at hennes parti settes nederst på valglisten i hans valgkrets.

Velgerne må nummerere partiene i prioritert rekkefølge når de stemmer, noe som ofte avgjør dersom marginene er små.

Men han blir kritisert for ikke å gjøre dette til partiets linje i hele landet. Flere delstater har allerede satt One Nation nederst.

Howard uttalte seg kritisk om One Nation for første gang da han antydet at han hadde hørt at asiater som har bodd lenge i landet, ikke lenger føler seg like velkomne, og at ingen må opptre på en slik måte at andre australiere blir urolige.

Men Labor-lederen Beazley kritiserte Howard for å reagere for svakt og for sent.

Han advarte om at den ustabile situasjonen som har oppstått i Queensland, vil gjenta seg over hele landet om Howard fortsetter sin flørt med One Nation.

Nyvalg

En sterk framgang for Hanson kan komme raskere enn mange liker siden Howard ventelig utlyser nyvalg i løpet av juli, dersom ikke Senatet vedtar en lovreform om rettighetene til aboriginene som han har lagt fram.

Senatet har to ganger nektet å vedta forslaget, som blant annet går inn for å begrense urbefolkningens rettigheter til naturressurser og jord. Både Labor, De grønne og andre mindre partier står fast på at de ikke vil stemme for forslaget, selv om det betyr et nyvalg.

Framgangen til den fremmedfiendtlige og proteksjonistiske Hanson har skapt stor uro i Asia, som etterhvert står for en betydelig del av Australias investeringer og handel.

Både i Singapore og i Taiwan varsles det at investeringer i landet kan bli trukket tilbake. Et stort sukkerfirma fra Taiwan har allerede flyttet en større investering fra Queensland til en annen stat i Australia.