Paulus som olympisk idol

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen skal bruke 4,5 millioner kroner årlig på moralsk opprustning. I en artikkel i Aftenposten i går forteller statsminister Kjell Magne Bondevik at pengene skal kanaliseres gjennom en institusjon få utenom de innvidde hadde hørt om, Kristent Pedagogisk Forbund. Navnet antyder at det er en del av Kristelig Folkepartis subkultur.
  • Da forrige regjering Bondevik tiltrådte, hadde statsministeren et større prosjekt for å oppruste den moralske standarden. Det var perspektiv over Verdikommisjonen, og den bar heller ikke det tunge Kristelig Folkeparti-merket i panna. Nå får tiltaket mer preg av å være det som er igjen når Høyre har tatt sitt i regjeringen, nemlig skattelette i milliardklassen. Da blir det ikke rare promillen til moralen. De fire millionene minner om det offer man visstnok stadig oftere blir avkrevd i kirkene i vår tid, en gave til menighetsarbeidet når de offentlige bevilgningene til sosialstøtte ikke strekker til.
  • Bondevik tar utgangspunkt i dopingsakene under OL i Salt Lake City. Han løfter fram Paulus som et olympisk idol som vil at man skal ha blikket stivt festet på målet. «Målet helliger middelet,» er jo en kjent parole. Men det er da vitterlig noe nytt at idrettsbevegelsen skal springe direkte ut av Det Nye Testamentet? Tidligere har ellers bevegelsene som Bondevik tilhører helst beklaget seg over at idrettsstevner arrangeres midt i kirketida. Slike innvendinger gjelder kanskje ikke i ei tid da idretten mer dreier seg om penger enn om idealer?
  • Det er noe merkverdig over regjeringstiltak for å styrke den kristne moral i vår tid. Regjeringen skal jo nå være regjering for alle trosretninger. I dag preges samfunnet av stor variasjon i kulturelle normer. Det betyr ikke svekket moral. Statsministeren peker jo selv på det: Dopingen i OL ble møtt av moralsk fordømmelse. Slik er det også med grådighetskulturen i næringslivet. Vi behøver derfor ikke moralsk opprustning i skolen, men opprustning av mange skoler. Til det vil det nok gå mer enn fire millioner fra Per-Kristian Foss' velfylte kasse.