Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pause i arbeidstiden

Pauseregler sikret kvinne 14 000 kroner. I disse tilfellene har du krav på lønn

- Ta det opp med arbeidsgiver. 

KRAV PÅ PAUSE: Alle som jobber mer enn fem og en halv time om dagen, har krav på en pause. Dersom arbeidsgiver krever at du jobber, kan du ha krav på lønn. Illustrasjonsfoto: FoodCollection
KRAV PÅ PAUSE: Alle som jobber mer enn fem og en halv time om dagen, har krav på en pause. Dersom arbeidsgiver krever at du jobber, kan du ha krav på lønn. Illustrasjonsfoto: FoodCollection Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Danmark har en tidligere butikkmedarbeider fått etterbetalt 14 000 kroner på grunn av en pauseregel.

Kvinnen måtte oppholde seg i butikken og var permanent tilgjengelig for ansatte på jobben, selv om hun egentlig hadde pause. Det skal man ikke være, dersom man selv finansierer pausene, skriver Finans.dk.

- Hvis man står permanent til rådighet i pausen skal man ikke betale for den selv. Hvis arbeidsgiver forebeholder seg retten til å forstyrre deg i pausen, så må de etter vår oppfatning også betale for den, mener Kim Jensen, faglig sjef i fagforeningen HK Handel til avisa.

Når skal du få betalt?

I Norge sier arbeidsmiljøloven at alle arbeidstakere som jobber mer enn fem og en halv time om dagen, skal ha minst én pause i løpet av arbeidsdagen.

Dersom arbeidsdagen er på mer enn åtte timer, har du krav på minst en halv times pause.

«Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden», står det i loven.

Jobber du to timer overtid, har du krav på mer.

Da skal du nemlig ha en pause på minst en halv time. Den halve timen skal regnes som en del av arbeidstiden.

- Ta det opp med arbeidsgiver

Advokat Hennning M. Heitmann leder arbeidsrettsavdelingen i Steenstrup Stordrange. Han mener at ansatte må kunne regne med å være tilgjengelige til en viss grad, selv om de har pause eller ikke er på jobb.

- Man må kunne ta en telefon eller to, enten man har gått for dagen eller har ferie. Det vil være en form for beredskap som arbeidsgiver må kunne forvente. Dersom det imidlertid forventes at du står klar til å gjøre arbeid og du må legge pausen til side på grunn av det, kan du ha rett på lønn hvis pausen i utgangspunktet er ulønnet.

Han mener imidlertid at økt fleksibilitet i det norske arbeidsmarkedet fører til at dette i stadig mindre grad blir et problem.

- Jeg har inntrykk av at de fleste arbeidsgivere betaler pauser i større grad enn de egentlig skal. Det handler om at man vil framstå som en attraktiv arbeidsgiver slik at man tiltrekker seg den gode arbeidskraften. Jeg tror tendensen er at flere og flere har mer fleksible arbeidsdager. Man ønsker å ha anledning til å kunne ta lunsjen ute, for eksempel. Da jobber man heller en halvtime lenger.

Hvis du likevel skulle befinne deg i en situasjon der du mener du skal ha lønn for en ulønnet pause, har Heitmann følgende råd:

- Ta opp spørsmålet med arbeidsgiver, eventuelt via tillitsvalg eller verneombudet. Ellers kan saker tas opp med arbeidsmiljøutvalget dersom man ønsker en endring på generelt grunnlag. Hvis du mener at du personlig har krav på mer i lønn, må du gå til forliksrådet og levere en forliksklage. Det skjer veldig sjeldent at folk gjør det i Norge, fordi kravene er så små. De fleste vil heller skifte jobb dersom de mener at de har krav på mer i lønn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!