Pauserom på Blindern ulovlig overvåket i to år

- Ga en «generell følelse av utrygghet».

- OVERVÅKET:  Et pauserom ved Institutt for informatikk (IFI) ved Universitetet i Oslo (UiO) ble ulovlig overvåket .På bildet ser du Niels Henrik Abels hus som huser Det matematiske institutt på Universitet i Oslo (UiO) sin campus på Blindern. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
- OVERVÅKET: Et pauserom ved Institutt for informatikk (IFI) ved Universitetet i Oslo (UiO) ble ulovlig overvåket .På bildet ser du Niels Henrik Abels hus som huser Det matematiske institutt på Universitet i Oslo (UiO) sin campus på Blindern. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et pauserom ved Institutt for informatikk (IFI) ved Universitetet i Oslo (UiO) ble ulovlig overvåket med fire kameraer i mer enn to år.

Overvåkingsutstyret ble satt opp etter at en ansatt ved IFI i 2012 så en fremmed person i nærheten av pauserommet ved instituttet.

Den ansatte mente opplevelsen ga en «generell følelse av utrygghet». Han tok derfor initiativ til å overvåke rommet med fire webkameraer, skriver Universitas.

Mannen sluttet kort tid etter, men kameraene fortsatte å filme alt som skjedde på pauserommet. Nå beklager instituttledelsen saken.

- Dette burde ikke ha skjedd. Den daværende instituttledelsen skal ha blitt fortalt om overvåkingen, men informasjonen ble dessverre ikke tatt videre til riktig instans. Det var en åpenbar feil at man ikke spurte om lov, sier instituttleder ved IFI Knut Liestøl.

Det ble hengt opp en plakat i pauserommet som opplyste om at det ble tatt bilder, men formålet ble ikke oppgitt. Kameraene var koblet til en bestemt datamaskin som sto på et laboratorium.

- Samtlige bilder fra overvåkingen er nå slettet, opplyser instituttleder Liestøl.

Ifølge informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet er reglene for kameraovervåking strammet inn de senere årene.

- Man må kunne vise til behov for å verne liv og helse for å starte overvåking. Det er ikke nok med en generell enkeltepisode eller følelse av utrygghet, sier han.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer