Paust overfalt av ukjent person

UD-ansatte Per Paust ble for to år siden overfalt av en ukjent person idet han skulle gå inn i sin leilighet. - Dette overfallet sjekkes nå på nytt etter mordforsøket mot paret i går morges, sier politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politidistrikt til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Pausts leilighet, som ble stengt umiddelbart etter evakueringen i går morges, vil forbli forseglet en tid framover. Politiet har gjort en rekke funn i og rundt bygården på Skillebekk i Oslo.

  - Men det er fortsatt et stort spørsmål om vi ut fra disse funnene kan komme videre i etterforskningen, sier Larsen.

Ingen ledetråd

Han opplyser at alt nødvendig mannskap blir satt inn for om mulig å løse denne saken så fort som mulig.

  Larsen vil ikke bekrefte at politiet arbeider ut fra teorien om at attentatet mot ekteparet Paust kan være personlig motivert slik en del aviser skriver torsdag.

  - Vi holder alle muligheter åpne, og har ikke noen bestemt ledetråd som vi kan følge, sier han.

  Opplysningene som kom fram under politiets dør til dør-aksjon i parets nabolag i går ettermiddag, ble i formiddag gjennomgått av politiet. Enkelte naboer som ikke var hjemme i går, vil bli oppsøkt av politiet på et senere tidspunkt.

Hemmelig sted

Ekteparet Per Paust og Anne Orderud Paust oppholder seg på et hemmelig sted, og det er ifølge Larsen uklart om de blir innkalt til nye avhør.

  Gassen som fylte trappeoppgangen i gården hvor paret bor, skal ifølge flere aviser ha blitt forsøkt påtent flere ganger. Det skal være funnet svimerker både ved utgangsdøren og andre steder. Dette viser at den eller de som plasserte propanen utenfor døren og som dynket trappeoppgangen med bensin, mente alvor.

Flere teorier

Oslo politiet og Overvåkingspolitiet stiller alle muligheter åpne når det gjelder motiver i denne svært alvorlige saken. Foruten teorien om at ekteparet Paust er blitt utsatt for en privat hevn, går en annen teori ut på at drapsforsøket kan være politisk motivert.

  Ekteparet Per og Anne Orderud Paust har begge sentrale stillinger i henholdsvis Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet. Han er prosjektleder i UDs avdeling for sikkerhetspolitikk og nedrustning, mens hun er forsvarsministerens personlige sekretær.

(NTB)