Pave Benedikt XVI abdiserer

Som første pave på 600 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vatikanet bekrefter at pave Benedikt XVI (85) abdiserer 28. februar. Årsaken er at han ikke føler seg fysisk og psykisk skikket til oppgaven på grunn av høy alder.

- Etter å ha gjentatte ganger gransket min samvittighet overfor gud, har jeg kommet til at styrken ikke lenger holder til å utføre embedet, sier han i en uttalelse publisert på Vatikanets nettsider.

- Det er viktig å være sterk i både kropp og sinn. For min del har dette blitt svekket i løpet av de siste månedene, forsetter han.

Han fyller 86 år 16. april.

Hvem tar over? Benedikt XVI, som het Joseph Ratzinger før han inntok Den hellige stol, ble født den 16. april 1927 i Tyskland. Han ble valgt til pave i april 2005 og var 78 år under innsettelsen 19. april. Han var da den eldste paven til å bli innsatt siden 1730, ifølge hans egen biografi.

Den katolske kirke og bispedømmet i Roma vil dermed stå uten en leder 28. februar og fram til en ny pave velges. Ifølge nyhetsbyrået AP er det ingen åpenbare lederkandidater, så langt.

Angelo Scola, kardinal og erkebiskop av Milano og Christoph Schoenborn, kardinal og erkebiskop av Wien, er noen av mulighetene som nevnes.

Les også: Er dette den nye paven?

Når en pave dør, har kardinalene minst 15 og maksimalt 20 dager på å samles i det såkalte konklavet for å velge en ny. Først når det stiger svart hvit røyk opp av pipa på Det sixtinske kapell, får omverden vite at de har blitt enige.

Les også: Slik velges en ny pave
 
600 år siden sist Mens embedet i utgangspunktet varer livet ut, har det historisk sett vært noen få tilfeller av abdisering. Den siste paven som abdiserte skal ha vært Gregorius XII i 1415. Det betyr at Benedikt XVI blir den første på nesten 600 år som frivillig forlater Den hellige stol.

Dagens nyhet kom som en stor overraskelse på mange.

- Dette er svært spesielt og har meg bekjent ikke skjedd siden middelalderen, sier Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

GÅR: Pave Benedikt XVI abdiserer. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS  SOLARO/NTBSCANPIX
GÅR: Pave Benedikt XVI abdiserer. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO/NTBSCANPIX Vis mer

Han vil ikke spekulere i årsaken, men påpeker at paven er en gammel mann. Han er usikker på hvilke prosedyrer som nå inntreffer.

- Denne problemstillingen har jo ikke vært aktuell på mange hundre år. Men jeg antar at det nå er opp til kardinalene å utpeke en ny pave, sier Bratbak.

- Vi er alle syndere Nylig ble pave Benedikt aktiv på Twitter. «Vi er alle syndere», skrev han der søndag. «Men Hans nåde forvandler oss og fornyer oss.»

Pavedømmets egne lover, Codex Iuris Canonici, tillater at en pave abdiserer. Men den skisserer ingen detaljer eller spesielle kriterier for dette, bortsett fra at det må skje frivillig og varsles skikkelig.

Historisk er det faktisk en annen pave Benedikt, nemlig den beryktede Benedikt IX, som er kjent som den første paven som har abdisert.

Den skandalerammede paven gikk av under press og mot en god slump penger, og overlot setet til pave Gregorius VI i 1045.

Sistnevnte ble selv tvunget til å abdisere allerede året etter, fordi det kom frem at Benedikts avgang neppe kunne betegnes som helt frivillig, ettersom han nærmest ble kjøpt for å si fra seg den hellige stol.

Pave Celestine V omtales som den mest kjente abdiseringen. I 1294 - etter bare fem måneder som pave - kom han med et dekret som fastslo pavens rett til å abdisere. Deretter gjorde han det selv. 

Celestine ryddet på denne måten vei for fremtidige abdiseringer, uten at det kunne settes spørsmålstegn ved lovligheten.

Dagbladet kommer med mer.