Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pave Frans (76) bryter med flere av Vatikanets tradisjoner

Nekter å bo i pave-palasset, og forblir i kommunal kardinal-to-roms.

UTRADISJONELL:  Den nye pave Frans avstår på ubestemt tid å bo i pave-palasset, og erklærte i dag at han ville fortsette å bo i denne to-roms-leiligheten sammen med de andre prestene. Foto:  GABRIEL BOUYS / AFP PHOTO og EPA / OSSERVATORE ROMANO / NTB SCANPIX
UTRADISJONELL: Den nye pave Frans avstår på ubestemt tid å bo i pave-palasset, og erklærte i dag at han ville fortsette å bo i denne to-roms-leiligheten sammen med de andre prestene. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP PHOTO og EPA / OSSERVATORE ROMANO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden argentinske pave Frans (76) overtok som leder av Den katolske kirke 13. mars denne måneden, har han gjort noen svært utradisjonelle valg.

Det startet på selve utnevnelsesdagen, da den nye paven droppa å bil kjørt i privat bil fra  Det sixtinske kapell til kardinal-hotellet i Vatikanet.

«Jeg tar bussen med gutta», sa han og henviste til de andre kardinalene.

Nå nekter han å flytte inn i pave-palasset også, melder BBC.

I kommunalbolig Tradisjon tro skal paven bo i toppetasjen i pavepalasset i Vatikanet i Roma. Men de fattiges pave fra Buenos Aires vil heller bo i en to-manns leilighet i en kommunal bygning med andre prester.

HER BOR PAVEN:  Paven bor fremdeles i leiligheten som kardinalene spiste og sov mellom paveavstemningene i forrige måned. Foto: EPA/OSSERVATORE ROMANO
HER BOR PAVEN: Paven bor fremdeles i leiligheten som kardinalene spiste og sov mellom paveavstemningene i forrige måned. Foto: EPA/OSSERVATORE ROMANO Vis mer

Ifølge pavens talsmann Federico Lombardi ønsker Frans å «prøve ut denne typen for enkel livsstil».

Med dette bryter paven, som ble den første jesuitten i pavestolen, en mer enn 100 år gammel tradisjon.

Frans følger imidlertid sin egen tradisjon, for da han var erkebiskop i Buenos Aires nektet han å bo i biskop-palasset, og insisterte i stedet for å ofte lage sin egen mat. 

Les også om hvorfor paven må bruke røde sko.

Herskapelig leilighet Pavepalasset i Vatikanet har blitt brukt som pavens bolig siden pave Pius X ble innsatt på begynnelsen av 1900-tallet. Leiligheten består av mer enn tolv rom, terrasse, egne rom for tjenerne samt en ekstraordinær utsikt over Roma by.

Pave Frans har siden pavevalget bodd i en to-roms leilighet i Domus Santa Marta, en hotell-lignende residens bygget av pave Johannes Paul den andre.

- I dag tidlig informerte han sine med-kardinaler om at han vil fortsette å bo med dem i en periode framover i tid, sier talsmann Federico Lombardi, som ikke kunne si noe konkret om lengden på oppholdet.

- Han er fremdeles i en periode hvor han vender seg til nye ting, sier Lombardi videre.

Ifølge BBC vil pave Frans benytte andreetasjen i pavepalasset til offisielle møter samt titte fram fra et av vinduene på søndager -for å hilse pilgrim-reisende på St Peters plass.

Betalte regning sjøl Forut for utvelgelsesprosessen bodde Frans på en Vatikan-eid residens i Roma sentrum. Paven leverte både bagasjen sin personlig i tillegg til at han sjøl betalte regningen for oppholdet.

ELEGANG OG ENKELT:  Den blå fløyels-sofaen og stolene er plassert i pavens midlertidige bolig. Foto: EPA/OSSERVATORE ROMANO
ELEGANG OG ENKELT: Den blå fløyels-sofaen og stolene er plassert i pavens midlertidige bolig. Foto: EPA/OSSERVATORE ROMANO Vis mer

Forrige uke skrev han seg også inn i historiebøkene da han som første pave noen sinne møtte sin forgjenger.

Frans, på sitt eget spanske språk, Francisco, har tatt navnet etter Frans av Assisi, og han kaller seg med dette valget for de fattiges pave.

Han er nå 76 år gammel og skapte oppsikt da han vasket og kysset føttene til aids-pasienter.

Mot homofilt ekteskap Da Argentina i 2010 drøftet en lov som skulle tillate giftemål mellom personer av samme kjønn gikk erkebiskopen og kardinalen sterkt imot dette.

Bergoglio kalte dette en «djevelens lov».

Katolske prester, biskoper, og ikke minst paven selv, er pålagt å leve i sølibat. Men i sin barndom fridde pave Frans til en jevnaldrende jente.

Vennligstilte argentinere sa i argentinsk fjernsyn at han er «en ekte argentiner, fordi han elsker tango og fotball».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!