Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pave Frans avgjør biskopens skjebne

Både den bedragerisiktede biskopen og økonomisjefen er fortsatt i jobb.

PAVEN AVGJØR: Det blir opp til pave Frans å agjøre om bedragisiktede biskop Bernt Eidsvig trer til side mens politiet etterforsker saken. Det opplyser Oslo katolske bispedømme. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PAVEN AVGJØR: Det blir opp til pave Frans å agjøre om bedragisiktede biskop Bernt Eidsvig trer til side mens politiet etterforsker saken. Det opplyser Oslo katolske bispedømme. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden ble Oslo katolske bispedømme (OKB), biskop Bernt Eidsvig og bispedømmets økonomisjef siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner - penger politiet mistenker bispedømmet har mottatt som offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall.

Men ingen av de to bedragerisiktede har blitt suspendert fra sine stillinger, og er i dag fortsatt i jobb i bispedømmet.

Paven avgjør Bispedømmets ferske fungerende administrative leder, Lisa Wade, opplyser i en pressemelding at det er opp til pave Frans å avgjøre Eidsvigs skjebne: 

- Når det gjelder biskop Bernt Eidsvig, er det opp til paven om han skal tre til side mens politiet foretar sine under­søkelser. Det er ingen fast regel for hvordan Vatikanet behandler slike saker. De vurderes individuelt og i siste instans av paven selv. Vatikanet henter inn sin informasjon fra ulike deler av Kirken - og ikke bare fra biskopen selv. Inntil vi hører noe annet fra Vatikanet eller om det fremkommer ny informasjon i saken, fortsetter biskop Eidsvig i sin stilling. 

Hun opplyser videre at katolske biskoper ikke kan suspenderes, men «kan bes om å tre til side»:

- Han kan også be om det selv, men søknaden må innvilges av paven - på samme måte som norske embedsmann må søke Kongen i statsråd om å tre av. Skulle dette skje, vil Generalvikaren, biskopens stedfortreder, tre til side sammen med biskop Eidsvig.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, har kirka gjennomført sin egen granskning - «en kirkerettslig og etisk undersøkelse» ledet av skotske pastor Paul Gargaro tilknyttet Det skotske tribunal. Konlusjonen fra denne skal allerede være klar, men den holdes tilbake mens politiet etterforsker saken.

Om den begraderisiktede økonomisjefen uttaler Wade:

- Siktelsen av økonomen omfatter utelukkende medlemsregistreringssaken og ikke hans egentlige arbeid. Vi har derfor funnet det forsvarlig at han fortsetter i sin ordinære stilling, til tross for den alvorlige siktelsen.

Ble tatt av saken OKB opplyser videre at økonomisjefen i første omgang fikk oppdraget med å rydde opp i medlemsregistersaken, men at ansvaret for det arbeidet etter en uke gikk til en ekstern spesialrådgiver. Som Dagbladet har omtalt tidligere, skjedde dette etter interne protest. I en e-post som en OKB-ansatt har sendt til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, og som Dagbladet har fått innsyn i, heter det:

FRANS BESTEMMER:- Når det gjelder biskop Bernt Eidsvig, er det opp til paven om han skal tre til side mens politiet foretar sine under­søkelser, opplyser Oslo katolske bispedømme i en pressemelding. Vincenzo Pinto / Afp photo
FRANS BESTEMMER:- Når det gjelder biskop Bernt Eidsvig, er det opp til paven om han skal tre til side mens politiet foretar sine under­søkelser, opplyser Oslo katolske bispedømme i en pressemelding. Vincenzo Pinto / Afp photo Vis mer

«Den pågående medlemsaksjonen ble også iverksatt av økonomisjefen, som først etter at vår jurist påpekte det uholdbare i at vedkommende som var ansvarlig også skulle stå som sjef for opprydningen, ble erstattet av en annen.»

I pressemeldingen fortsetter Wade:

- Økonomen har ikke hatt noe å gjøre med denne saken siden ca 7. desember 2014. Å suspendere ham kan fort bli tolket som at bispedømmet anser ham som skyldig. Det gjør vi ikke. Vi avventer politiets undersøkelser.

7. desember er datoen da biskopen mottok et varsel fra sin egen jurist, om mulige straffbare forhold knyttet til registreringssaken. Varselet dreier seg i stor grad om økonomisjefens rolle:   

«Dette varslet gjelder mulige brudd på Personopplysningsloven, mulige brudd på Lov om trudomssamfunn og ymist anna, samt ledelsen av den pågående prosessen med registreringsrutiner ledet av Økonomen i Bispedømmet. (...) Ettersom dette varselet gjelder økonomens ansvar for medlemsregistrering i OKB, samt økonomens ledelse av den pågående prosess, ser jeg det som naturlig å varsle til hans leder, Biskopen.»

Samme dag møtte Eidsvig også fem ansatte i Oslo katolske bispedømme (OKB), som varslet biskopen om sin bekymring for kirkeledelsens eget arbeid med å rette opp medlemsregisteret.

Alle de siktede avviser straffskyld. Kirka har imidlertid innrømmet siden 2011 å ha søkt om støtte for medlemmer som ikke selv aktivt har meldt seg inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!