Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pave Frans' betrodde rådgiver: Skal være dømt for overgrep

I fjor sommer ble han anklaget for flere «historiske seksuelle overgrep». Nå skal han være dømt.

SEKSUELLE OVERGREP: En domstol i Australia bestemte i mai at det forelå nok bevis til å tiltale kardinal George Pell, som er pavens øverste økonomiske rådgiver, for seksuelle overgrep. Nå skal han være dømt. Her er Pell avbildet i Melbourne 11. desember. Foto: William WEST / AFP / NTB Scanpix
SEKSUELLE OVERGREP: En domstol i Australia bestemte i mai at det forelå nok bevis til å tiltale kardinal George Pell, som er pavens øverste økonomiske rådgiver, for seksuelle overgrep. Nå skal han være dømt. Her er Pell avbildet i Melbourne 11. desember. Foto: William WEST / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den australske kardinalen George Pell (77) var en av pave Frans' mest betrodde medarbeidere. I fjor sommer ble han den høyest rangerte ansatte i Vatikanet som noensinne har blitt siktet for seksuelle overgrep.

Selv om han bedyret sin uskyld hele veien, er han nå enda en plett på den katolske kirkens mørke historie.

Han skal ha blitt dømt for seksuelle overgrep mot to korgutter ved St. Patrick's Cathedral i Melbourne på slutten av 90-tallet.

PAVEN: Pave Frans avbildet med kardinal George Pell i 2015. Foto: L'Osservatore Romano/AP/NTB Scanpix
PAVEN: Pave Frans avbildet med kardinal George Pell i 2015. Foto: L'Osservatore Romano/AP/NTB Scanpix Vis mer

Dømt denne uka

Dette er ikke synlig i australsk media, men katolske nyhetssider og store amerikanske aviser som Washington Post og New York Post hevder Pell ble dømt tirsdag.

En kilde forteller til Washington Post at straffeutmålingen vil bli behandlet i februar og at det også vil bli enda en runde i retten i forbindelse med flere anklager.

Media i Australia har ikke fått lov til å publisere viktige detaljer i saken, inkludert hans domfellelse. Landets strenge regler har til hensikt å bevare habilitet, og dette har hindret journalistene.

Likevel har australsk media skrevet noen kryptiske artikler om saken, uten å nevne navn eller saken spesifikt.

Endrer den innerste sirkelen

Kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa fra Chile. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB Scanpix
Kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa fra Chile. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB Scanpix Vis mer

Pave Frans gjør nå store endringer i sitt kardinalråd, hvor han blant annet har fjernet Pell fra sin innerste sirkel.

Uten å kommentere den siste utviklingen i Pells sak, informerte Vatikanet onsdag om at pave Frans i oktober hadde skrevet til tre medlemmer av rådet, og takket dem for fem års tjeneste.

At Pell blir fjernet fra rådet, vil ikke nødvendigvis påvirke hans posisjon som «finansminister» i Vatikanet, et ansvar han teknisk sett fortsatt har, skriver The Guardian. En talsperson fra Vatikanet ville ikke kommentere dette overfor avisa.

Kardinal Laurent Monsengwo Pasinya, erkebiskop i Kinshasa. Foto: EDUARDO SOTERAS / AFP / NTB Scanpix
Kardinal Laurent Monsengwo Pasinya, erkebiskop i Kinshasa. Foto: EDUARDO SOTERAS / AFP / NTB Scanpix Vis mer

To andre medlemmer av rådet, nylig pensjonerte erkebiskop kardinal Laurent Monsengwo Pasinya (79) og Francisco Errázuriz Ossa (85) har også blitt fjernet fra gruppa på ni, som er kjent som C-9.

Ifølge The Sydney Morning Herald har ikke den pensjonerte kardinalen vært implisert i skandalen, men Errazuriz har blitt anklaget for å ha dekket over presters overgrep mens han var erkebiskop i Santiago. Dette har han nektet for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!