Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pave Frans kjører gammel bruktbil

Pave Frans har fått bruktbil, en 30 år gammel, hvit Renault 4L, som hadde kjørt tre hundre tusen kilometer før paven satte seg inn. Samtidig gir han de vantro et håp om å komme til himmelen.

YDMYK: Pave Frans sammen med sin nye, gamle bruktbil, en Renault 4L fra 1984. Bildet er tatt med en mobil-telefon og offentliggjort av Vatikanets avis, l'Osservatore Romano. Foto: AP / Scanpix / L'Osservatore Romano
YDMYK: Pave Frans sammen med sin nye, gamle bruktbil, en Renault 4L fra 1984. Bildet er tatt med en mobil-telefon og offentliggjort av Vatikanets avis, l'Osservatore Romano. Foto: AP / Scanpix / L'Osservatore Romano Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge deler skyldes at den argentinske paven leser brev, som han mottar i haugevis, og han svarer så godt han kan.

Samvittighet
Sjefredaktøren i avisa La Repubblica, Eugenio Scalfaro, som ikke er romersk katolikk, offentliggjorde et åpent brev til paven med mange spørsmål. Paven skrev et langt, åpent brev tilbake. Der forkynner han:

«Du spurte meg om de kristnes Gud tilgir de som ikke tror og som ikke søker religionen. Jeg vil begynne med — og dette er det grunnleggende — at Guds nåde har ingen grenser hvis du går til Ham med et oppriktig og angrende hjerte. Det som er spørsmålet for de som ikke tror på Gud er å adlyde deres samvittighet», svarte paven, og la til:

«Synd, også for de som ikke har noen tro, finnes når folk ikke følger si samvittighet.»

Bydelsprest
Renzo Zocca, en 70 år gammel prest i en arbeiderbydel i Verona i Italia, skrev 15. juli et brev til pave Frans. Han skrev på adressen til Vatikanet, la brevet i postkassa og fortalte det ikke til noen, fordi han ikke ville bli tatt for å være stormannsgal. Og så glemte han hele greia.

I brevet fortalte fader Renzo om sitt 25 år lange arbeid i den fattige bydelen Saval, hvor narkotika og rusens dødelige følger hadde herjet, særlig i 1980-åra. I alle år hadde han hatt en trofast venn som hadde hjulpet ham rundt i sitt nedslitte prestegjeld. Den trofaste vennen var en hvit bil av merket Renault 4L fra 1984, og fader Renzo ville kjenne seg glad dersom den ydmyke pave Frans ville motta bilen som gave fra en gammel bydelsprest.

Oppringt
Akkurat denne bil-modellen kalles «franske bønders bil». Andre kaller den «fire bokser», visstnok fordi den ligner på fire øl- eller hermetikk-bokser.

Presten hadde glemt brevet da telefonen ringte 10. august. Da han hørte stemmen i den andre enden utbrøt han: «Velsignet være Jesus Kristus!» Det var paven som ringte egenhendig. Det kunne ikke være en spøk fordi ingen andre visste om brevet. Og argentineren Jorge Mario Bergoglio har som pave fortsatt å ringe sjøl til folk, uten å få hjelp av sekretærer.

Renzo og Frans snakket lenge på telefonen.

Avtalte møte
- Han takket meg. Og han sa at det var bedre om jeg ga bilen min til de fattige. Jeg svarte at denne bilen allerede hadde gitt alt til de fattige, og jeg gjentok mitt forslag om å gi den til ham. Han spurte meg da om jeg hadde en annen bil, og da jeg sa ja, tok han imot den, forteller Renzo Zocca til journalister i Italia.

Så ga de to seg til å finne en dag å møtes som passet for dem begge, sier han. Han hørte paven bla lenge i sin kalender.

- Jeg kan 5. 6. eller 7. september tidlig på ettermiddagen, sa paven til slutt, ifølge Renzo.

Tok imot
De ble enige om å møtes i Vatikanet 7. klokka 15. Og dit kom fader Renzo med den gamle bilen på en kranbil, i følge med et hundretalls av sine fattige sognebarn fra Saval. Sveitsergarden så den store flokken og lot bare halvparten slippe inn. Da pave Frans fikk høre om dette gikk han til grenseporten i den lille staten sin, Vatikanet, og tok imot dem.

Paven takket dem og fortalte at han også hadde hatt en Renault 4 mens han var prest i Buenos Aires i Argentina. Så satte Frans seg inn i sin nye bruktbil og kjørte den til sin bolig i pensjonatet Sanctæ Marthæ.

PS! Pave Frans har tydeligvis ikke brukt denne historien for å skaffe seg oppmerksomhet, for hans pressetjeneste har ikke vært inne i bildet for å gjøre den kjent. De eneste bildene som finnes av opptrinnet der han mottok bilen, er tatt med mobil-telefoner av de som var til stede.

GAVE: En kranbil brakte den gamle bilen fra Verona til Vatikanet, hvor pave Frans satte seg inn og kjørte den til døra i pensjonatet hvor han bor. Bildet er tatt med mobil-telefon. Foto: AP / Scanpix / Fondazione L'Ancora ONLUS
GAVE: En kranbil brakte den gamle bilen fra Verona til Vatikanet, hvor pave Frans satte seg inn og kjørte den til døra i pensjonatet hvor han bor. Bildet er tatt med mobil-telefon. Foto: AP / Scanpix / Fondazione L'Ancora ONLUS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!