NY FRANS: - Han vil imitere Frans av Assisi, som nesten var en «gærning» på 1200-tallet med sitt radikale, sosiale budskap, sier professor Janne Haaland Matlary om Pave Frans. Dette udaterte bildet er tatt for en tid tilbake. Foto: AFP- Alejandro Belvedere
NY FRANS: - Han vil imitere Frans av Assisi, som nesten var en «gærning» på 1200-tallet med sitt radikale, sosiale budskap, sier professor Janne Haaland Matlary om Pave Frans. Dette udaterte bildet er tatt for en tid tilbake. Foto: AFP- Alejandro Belvedere Vis mer

- Pave Frans vil poengtere sosial rettferdighet mye sterkere

Det tror den profilerte katolikken Janne Haaland Matlary.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er kjempeoverraskende, sier Janne Haaland Matlary om valget av Jorge Mario Bergoglio som ny pave. Hun var selv en av dem som overfor Dagbladet tidligere i kveld tippet Angelo Scola som ny pave.

I stedet ble det en ny pave fra Argentina, og han tar navnet pave Frans.

Solidaritet
- Han er den første paven som er jesuitt, den første utenfra Europa, og den første som kaller seg Frans, som er et veldig sterkt signal om hans prioriteringer, sier Janne Haaland Matlary, som er professor i statsvitenskap og en kjent katolikk.

Hun mener alt peker mot at den nye paven vil sette solidariteten med de fattige høyt oppe på agendaen.

- Han har levd og lever i solidaritet med de fattige, tar bussen på jobb og lager mat selv. Han vil imitere Frans av Assisi, som nesten var en «gærning» på 1200-tallet med sitt radikale, sosiale budskap, sier Haaland Matlary.

Kan møte paven
Hun kan selv bli en av de første nordmennene som treffer pave Frans, under et møte i det 34 personer sterke pavelige vitenskapsakademiet i april.

Forutsetningen er at paven er til stede i Roma på det tidspunktet.

- Da er det vanlig at det er en utveksling av taler og så går vi fram og hilser på ham, sier Janne Haaland Matlary, som har mer lyst til å snakke om den nye paven og det han står for.

- Ideene om sosial rettferdighet har ligget der hele tida, men han vil poengtere det mye sterkere, tror hun.
Mye av grunnen til det, er at Jorge Mario Bergoglio er fra Latin-Amerika, hvor det er enorme forskjeller mellom fattig og rik.

«Ironisk» pavevalg
Den radikale frigjøringsteologien har stått sterkt i de latinamerikanske landene, ikke minst innen jesuittordenen som Jorge Mario Bergoglio kommer fra.

STERKT SIGNAL: - Han er den første paven som er jesuitt, den første utenfra Europa, og den første som kaller seg Frans, som er et veldig sterkt signal om hans prioriteringer, sier Janne Haaland Matlary. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet.
STERKT SIGNAL: - Han er den første paven som er jesuitt, den første utenfra Europa, og den første som kaller seg Frans, som er et veldig sterkt signal om hans prioriteringer, sier Janne Haaland Matlary. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet. Vis mer

- Jesuittene er også i dag veldig radikale i økonomiske og sosiale spørsmål, som fordeling, hva velferdspolitikk skal gå ut på av fordeling mellom nord og sør, og jesuitter har også vært på grensa til å bli politiske aktivister fordi de er så engasjerte i verden. Det er faktisk en egen ed for jesuitter om troskap til paven, fordi han har ikke alltid stolt på dem, sier Haaland Matlary.

Hun kaller det derfor «ironisk» at en jesuitt nå blir pave.

Kjernen
Selv om «alle» er overrasket over pavevalget - selv hadde ikke Haaland Matlary engang hørt om Jorge Mario Bergoglio - regner hun med full oppslutning fra verdens katolikker.

- Alle katolikker og alle kristne vet at kjernen i kristendommen går på solidaritet og nestekjærlighet, og at alt annet er uvesentlig når det kommer til stykker, sier Janne Haaland Matlary til Dagbladet.
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer