Pave vil-ikke

Enda en gammel mann som skal ordne opp i vårt moralske forfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEI TIL PREVENSJON, nei til kvinnelige prester, nei til abort og nei, nei, nei til alle jordas homofile. Verden går framover og klodens drøye milliard av katolikker har som kjent fått en ny pave med det klingende fredsæle navn Benedikt XVI. 78-åringen er stokk konservativ skal vi tro alle andre enn Janne Haaland Matlary - som riktignok kjenner ham, i motsetning til de fleste av oss vanlig dødelige.

HVA I ALL verden var det egentlig som gikk av godtfolk og andre optimister da enkelte ymtet frampå om en pave som både skulle tolerere kvinner og se i øynene at prevensjon ikke bare regulerer antall barn, men like viktig hindrer spredning av sjukdommer vi dør av. Hiv, aids. Ikke bare voksne, men også barn dør. Altfor mange. De aller fleste i den fattigste del av verden - som kirken kanskje burde passe ekstra godt på. I Afrika er rundt 30 millioner mennesker hivsmittet. Sør på kontinentet vil snittalder synke til under 40 år innen 2010, tror FN. Det er korte liv.

HVA VAR DET som gikk av dem som håpet på en pave som skulle bidra til at verden gikk framover i den forstand at mennesker elskes og aksepteres uansett seksuell legning eller kjønn. Et kirkelig overhode som til tross for et liv i sølibat skulle forstå at sex skjer både utenfor og innenfor ekteskapet - i dumskap og i kjærlighet. En slags øverstkommanderende som ville si at det var greit å elske den man elsker. Ja, det høres selvsagt utrolig banalt ut. Slik er det ofte med det virkelige liv.

TUNGT RUSTET som Joseph Ratzinger sies å være, rent intellektuelt, blir antakelig betraktninger om kjønn, sex, hiv og identitet for trivielt. Vi snakker om en Mozart-elskende gammel mann som, til tross for sitt milde hvite hår og flagrende gevanter, betegnes som den mest knallharde vokter av kirkens moralske arvesølv. Ord som inkvisisjon har gjort sitt inntog i avisspaltene - og det er ikke i seksjonen for anmeldelse av historiebøker der vi trodde begrepet hører hjemme.

Ut fra analyser og kommentarer skrevet de siste dagene av kirkefaglig tunge penner er det mye som tyder på at Benedict XVI ser dårskap og forfall der andre øyner humane sjeler og til og med utvikling.

OVERGANGSFASEN som er blitt nevnt fordi paven er gammel synes det å være liten trøst i. Vi ønsker oss tross alt ikke en ny Robert Mugabe mens vi venter på en som respekterer demokratiet - uten sammenlikning for øvrig.

Hvis vi i denne avisa hadde trodd på mirakler, ja, da ville vi kanskje sagt at det nesten er et mirakel at 1,1 milliarder mennesker på denne jorda er så trofaste som de tross alt er mot den katolske kirke.