<strong>HYLLET FOR Å VÆRE LIBERAL:</strong> Søndag uttalte pave Frans at kristne bør søke tilgivelse hos homofile. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
HYLLET FOR Å VÆRE LIBERAL: Søndag uttalte pave Frans at kristne bør søke tilgivelse hos homofile. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Vis mer

Paven: – Vi kristne må be homofile om tilgivelse

Beklaget kirkens behandling av utsatte grupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Søndag uttalte pave Frans at kristne bør søke tilgivelse hos homofile.

Uttalelsen kommer kort tid etter massedrapene i Orlando. Disse har utløst en debatt innad i den katolske kirken, der den tyske kardinalen Reinhard Marx har sagt at kirken bør si unnskyld til gruppa.

– Vi kristne har mye å si unnskyld for, ikke bare for dette, men vi må be om tilgivelse. Ikke bare beklagelse – tilgivelse, sa paven i anledning sitt besøk i Armenia, ifølge NTB.

Ber om omfattende anger

Pave Frans mener at kirken også har mer å gjøre opp for.

- Jeg synes ikke at kirken bare skal si unnskyld til homofile, men også andre grupper som den har sviktet. Vi bør si unnskyld til fattige, kvinner som har blitt utnyttet og barn som har blitt tvunget til å jobbe, la pave Frans til, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået skriver at selv om legningen ikke er definert som syndig av kirkens lederskap, så er homoseksuelle handlinger regnet som galt.

Har tidligere utvist liberale holdninger

Uttalelsen til paven er ikke helt ulik utsagn han har kommet med tidligere angående homofile.

Pave Frans har også blitt hyllet av rettighetsorganisasjoner for sine liberale holdninger til gruppa.

Den er imidlertid enda tydeligere enn hans sitat fra 2013. Da slo han fast at han ikke hadde noen rett til å dømme dem.

Etter massedrapene på en homoklubb i Orlando nylig, fordømte paven «den morderiske dårskapen og det meningsløse hatet», skriver NTB.

Hareide i Pride

Han og kardinalen er langt ifra de eneste kristne profilene som har gitt sin støtte til homofile etter massakren.

<strong>GÅR NYE VEIER:</strong> KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa (t.h.)  . Oslo Pride-parade. Homofile, lesbiske, transpersoner og støttespillere deltok under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GÅR NYE VEIER: KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa (t.h.) . Oslo Pride-parade. Homofile, lesbiske, transpersoner og støttespillere deltok under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I Norge ble Knut Arild Hareide historisk som den første KrF-politikeren som har deltatt i Pride-paraden.

- Jeg synes det er flott å være her, og jeg har fått en varm mottakelse. Det setter jeg veldig pris på, sier han til NTB.

Homofile forfølges fortsatt

Homoseksuelle og transpersoner er fortsatt utsatte grupper på verdensbasis, på grunn av fordommer og aggresjon fra både religiøse og ikke-religiøse mennesker.

En FN-rapport fra 2015 viser til 1612 mord begått i 62 land mellom 2008 og 2014. Felles for disse er, ifølge The Guardian, at homofobi antas å være en sentral del av motivene for handlingene.

I Dagbladets lederartikkel i forbindelse med Pride vises det til at mye er på vei i feil retning, deriblant i form av Russlands nye lov som forbyr offentlig informasjon om homofili, biseksualitet og transseksualitet.

Det finnes også ti land i verden, deriblant Saudi-Arabia, som straffer homoseksualitet med døden, skriver Washington Post.

- Undertrykkelse på grunn av seksuell legning er avskyelig. Grunnleggende menneskerettigheter krever kontinuerlig oppmerksomhet, står det i Dagbladets lederartikkel.

Les hele her: - Undertrykkelse på grunn av seksuell legning er avskyelig

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer