Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paven advarer mot atomkrig ved å dele ut sterkt bilde fra 2. verdenskrig

- Dette er krigens frukt, sier pave Frans.

Pope Francis speaks to reporters onboard the plane for his trip to Chile and Peru January 15, 2018.   REUTERS/Alessandro Bianchi
Pope Francis speaks to reporters onboard the plane for his trip to Chile and Peru January 15, 2018. REUTERS/Alessandro Bianchi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Frans begynte sin reise til Chile og Peru mandag med å uttrykke bekymring for at verden kan rammes av en atomkrig.

- Jeg tror vi befinner oss helt på kanten, sa paven om bord på flyet sitt, da journalister spurte ham om trusselen for en atomkrig i kjølvannet av Nord-Koreas gjentatte atomtester og det falske missilvarselet som skapte panikk i Hawaii forrige uke.

- Jeg er kjemperedd for dette. Et uhell er nok til å utløse ting, sa han.

Delte ut bilde

For å illustrere poenget sitt hadde paven tatt med seg et bilde som han viste fram og delte ut. Bildet, fra 1945, viser en unge japansk gutt som bærer sin døde bror på skuldrene etter USAs atomangrep mot Nagasaki.

- Jeg ble beveget da jeg så dette. Det eneste jeg kunne tenke meg å legge til er ordene «krigens frukt», sa paven, og viste til det som var skrevet bak på bildet.

STERKT BILDE: Pave Frans delte ut dette bildet fra 2. verdenskrig til journalistene. Bildet viser en ung gutt som bærer sin døde gutt på skuldrene etter at amerikanerne slapp en atombombe over Nagasaki. Foto: Alessandro Bianchi / Pool Photo Via AP / NTB scanpix
STERKT BILDE: Pave Frans delte ut dette bildet fra 2. verdenskrig til journalistene. Bildet viser en ung gutt som bærer sin døde gutt på skuldrene etter at amerikanerne slapp en atombombe over Nagasaki. Foto: Alessandro Bianchi / Pool Photo Via AP / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ønsket å få trykket opp dette bildet og distribuere det fordi et bilde som dette kan være mer bevegende enn tusen ord. Derfor ønsket jeg å dele det med dere.

Paven har brukt bildet av de to brødrene ved flere anledninger. Under nyttårsmessen i Peterskirken viste paven fram det samme bildet.

I det hele tatt har konflikten på Koreahalvøya vært noe paven har viet mye oppmerksomhet det siste året. Også under sin tale første juledag manet han til forsoning.

- La oss også be for at konfrontasjonene bil bli beseiret på Koreahalvøya, og at den gjensidige tilliten vil øke. Det er i hele verdens interesse, sa pave Frans.

Senere på dagen mandag landet paven i Santiago, der han ble tatt imot på av barn med blomsterbuketter, medlemmer av den katolske kirke og Chiles president Michelle Bachelet. Men opptakten til besøket har vært preget av uro og brannbomber.

Seks angrep

I forkant av pavens besøk, har det vært seks angrep mot chilenske kirker og menigheter. Natt til fredag ble tre kirker angrepet med brannbomber. I en av dem tok dørene fyr før flammene ble slukket av brannmannskaper.

- De neste bombene havner i prestekjolen din, sto det på et flygeblad som ble etterlatt ved en av kirkene.

I flygebladene som er funnet, uttrykkes det støtte til mapuche-folkets sak. De kjemper blant annet for landrettigheter. Pave Frans skal holde messe og møte mapuche-representanter i byen Temuco sør i landet onsdag.

Bachelet har bedt chilenerne om å ta imot pave Frans på en respektfull måte.

Omfattende sikkerhet

Paven har den siste tiden også blitt møtt med kritikk fra aktivister som mener han ikke har gjort nok for å stille prester som står bak overgrep til rette for sine handlinger.

Likevel er det ventet at hundretusenvis av pavens tilhengere vil reise fra naboland for å se ham. Chile og Peru har satt i gang omfattende sikkerhetstiltak, og i Chile vil over 18.000 politifolk, 20 fly og sju droner være i aksjon.

Besøket skal vare i en uke.

Besøker ikke hjemlandet

I løpet av flyturen sendte paven også et telegram til sine venner i hjemlandet Argentina, som han ikke har besøkt i løpet av sin fem år lange pavegjerning.

- Mens jeg flyr over argentinsk luftrom, sender jeg varme hilsener … og sender gode ønsker fra hjertet til alle folkene i hjemlandet mitt, og forsikrer dem om min nærhet og velsignelser, skrev paven i et telegram sendt til Argentinas president Mauricio Macri.

Argentinere har den siste tiden debattert hvorfor paven, som har vært på fem reiser i Latin-Amerika, ennå ikke har kommet til hjemlandet.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!