Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paven avviser at han driver politikk etter mystisk Bernie-møte: - De burde gå til psykolog

Mange stilte seg undrende til presidentkandidatens besøk.

PÅ SNARVISITT: Bernie Sanders var fredag på snarvisitt i Vatikanstaten i Roma. Der skal han angivelig ikke hat hatt noen avtale om å møte pave Franse, men ifølge de to møttes de klokka seks om morgenen i det offisielle gjestehuset til verdens minste stat. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/NTB scanpix
PÅ SNARVISITT: Bernie Sanders var fredag på snarvisitt i Vatikanstaten i Roma. Der skal han angivelig ikke hat hatt noen avtale om å møte pave Franse, men ifølge de to møttes de klokka seks om morgenen i det offisielle gjestehuset til verdens minste stat. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders har klart å skape et enormt engasjement i en valgkamp som stadig blir vanskeligere og vanskeligere å vinne mot Hillary Clinton.

Sanders kan nok trenge all hjelpen han kan få når det tirsdag avholdes primærvalg i fødestaten hans New York, men en skulle kanskje tro han først og fremst forsøkte å hanke inn den i delstaten selv.

Den 74-årige Vermont-senatoren valgte en litt annen taktikk fredag.

Vatikan-visitt Sanders gjorde et overraskende grep da han valgte å tilbringe dagen tre dager før det viktigte valget i Europa. Mange spurte seg hvorfor han var der, og det enkle svaret var at han skulle delta på en politisk konferanse.

Ikke det beste stedet å plukke opp potensielle velgere, men presidentkandidaten hadde åpenbart også andre ambisjoner.

Rolling Stone skrev før Sanders' besøk at presidentkandidaten ikke skulle få møte pave Frans, men det viste seg etter hvert feil.

Om han håper på hjelp fra oven, vites ikke, men han fikk til slutt treffe kirkas øverste leder.

Han tilbrakte natta på Vatikanets gjestehus - hvor pave Frans (79) bor, og slik både paven og Sanders forklarer det, møtte de på hverandre mer eller mindre tilfeldig.

- I dag var helt klart et høydepunkt på turen, sier Sanders til NBC.

Kritikk At paven møter en politisk skikkelse, og attpåtil i en «tilfeldig» situasjon på et gjestehus, går selvsagt ikke upåaktet hen.

Paven måtte derfor svare journalistene under en seanse på den greske øya Lesbos i dag.

- Når jeg kom ned trappa, tok jeg ham i hånda. Dette er kalt gode manerer og handler ikke om å involvere seg i politikk.

- Hvis noen tror at å hilse på noen er å involvere seg i politikk, anbefaler jeg at han ser etter en psykolog, sa paven og lo.

Det er lang tradisjon for at paven skal holde seg unna å uttrykke støtte til politiske kandidater.

Angivelig møtte de to hverandre klokka seks i dag tidlig. Paven var på vei for å treffe syriske flyktninger på den greske øya Lesbos da han møtte Sanders og kona Jane.

For øvrig tok pave Frans med seg tolv syriske flyktninger hjem fra øya seinere lørdag.

Sliter På Real Clear Politics' gjennnomsnittsmålinger for New York ligger Sanders 13,8 prosentpoeng bak i delstaten Clinton i sin tid representerte som senator.

Sanders er ventet å være tilbake i fødebyen New York for å drive valgkamp i dag etter døgnturen til Vatikanet.

Clinton har samlet 1307 delegater fra nominasjonsvalgene så langt, mens Sanders har 1087. Ledelsen hennes øker betydelig når superdelegatene legges til; 1776 for Clinton og 1118 for Sanders. For å ende opp som Det demokratiske partiets presidentkandidat kreves det 2.383 delegater. Sanders må vinne 68 prosent av de gjenværende delegatene og uavhengige superdelegatene for å nå det tallet.

I New York står det 291 delegater på spill.

Hele Norges coronakart