Paven ba om fred i Midtøsten

Smekkfullt på Petersplassen under juletalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin tradisjonelle Urbi et Orbi-tale første juledag uttrykte pave Benedikt XVI en bønn om fred, spesielt i Midtøsten og i Afrika.

I juletalen til tusener av pilegrimer på Petersplassen i Roma, sa han at han håpet julen ville bringe håp til de mange som lider under krig, terrorisme, urettferdighet og fattigdom.

Han advarte om at verden er på vei mot ruin om egoisme tar over for solidaritet under nedgangstidene både i rike og fattige land.

- Hvis folk bare passer på sine egne interesser, vil vår verden med stor sikkerhet falle fra hverandre, sa han idet han oppfordret alle til å være solidariske.

Få dager etter at våpenhvilen mellom Hamas og Israel utløp, kom han med en spesiell appell om fred i det hellige land.

- Måtte det guddommelige lyset fra Betlehem stråle over det hellige land, der utsiktene igjen er dystre for israelere og palestinere, sa han, og fordømte den forvridde logikken som ligger bak konflikt og vold.

- Måtte lyset spre seg gjennom Libanon, Irak og hele Midtøsten, fortsatte paven, som ventes å besøke Israel og de palestinske områdene i løpet av året som kommer.

Paven, som feirer sin fjerde jul som den katolske kirkens overhode, beklaget situasjonen i Zimbabwe, der han sa at folket har vært fanget altfor lenge i en politisk og sosial krise som bare ser ut til å bli verre.

FULLT: Mange tusen hadde møtt opp på Petersplassen for å høre pave Benedict holde sin fjerde juletale. Foto: AP/SCANPIX
FULLT: Mange tusen hadde møtt opp på Petersplassen for å høre pave Benedict holde sin fjerde juletale. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I talen, hvis tittel betyr «Til byen (Roma) og verden», og som kringkastes til over 60 land, trakk han også fram volden i Kongo og Darfur, og den endeløse lidelsen i Somalia.

Han avsluttet den tradisjonelle talen med å ønske god jul på 64 forskjellige språk. (NTB)

Paven ba om fred i Midtøsten
GOD JUL: Etter talen ønsket Pave Benedict god jul på 64 språk.