Paven ber om tilgivelse for kirkas synder

Pave Johannes Paul II har bedt om tilgivelse for at kirka har oppført seg dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Homser, hekser, jøder og kvinnfolk har alle hatt grunn til å føle seg dårlig behandlet av den katolske kirka. Gjennom tidene har de geistlige med kors i hånd undertrykt, brent, diskriminert og drept over hele kloden. Paven har nå sagt unnskyld for dette.

Søndag under en gudstjeneste i Vatikanet begikk paven denne symbolske handlingen med ønske om tilgivelse. Mange katolikker anser dette som Johannes Paul II's viktigste pavegjerning.

Over hele verden mottas meldingen med gratulasjoner.

- En god ide, og trolig noe som burde blitt gjort for femti år siden. Jeg er glad for at paven har så mye kjærlighet at han forstår at noe måtte bli gjort, sa katolske Fred Robichaud etter søndagsmessen i New Orleans.

Pavens følger en lang rekke av romersk-katolske ledere som den siste uken har bedt om tilgivelse for fortidas synder. I Los Angeles unnskylde kardinalen seg overfor homofile og mennesker med andre religioner.

- Vi innser at kirken har begått flere synder enn vi kan nevne, sier LA-kardinal Roger Mahoney.

I Boston ba kardinalen om tilgivelse for alt fra slavehandelen til seksuelle overgrep begått av prester.

Ikke alle var fornøyde. Paven pratet alt for generelt, kritiserte mange. Fra Israel kom det raskt klager på at Holocaust ikke ble nevnt spesifikt. Signøyner-ledere etterlyste også henvisninger til folkemord begått mot dem. Også kristne mineoriteter ønsket å bli nevnt ved navn.

Aldri tidligere har en pave utført en slik Mea Culpa. Seremonien foregikk ved at en rekke av synder ble lest opp, etterfulgt av pavens beklagelse hvor hver enkelt synd. Tross det generelle preget, noen synder ble mer spesifikt nevnt enn andre. Særlig jødene og kvinnene ble dratt fram. Homofile hadde på forhånd bedt om å bli nevnt, men dette skjedde ikke.

SORRY: Søndag ba pave Johannes Paul II om tilgivelse for fortidas synder begått av kirka.