Paven: Clinton hørte ikke etter

Roma: President Bill Clinton var den eneste verdenslederen som pave Johannes Paul II aldri greide å ha en skikkelig samtale med, sier pavens private lege i et intervju torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirurgen Gianfranco Fineschi fortalte dette i et omfattende intervju med det italienske tidsskriftet Oggi, der han refererer fra private samtaler han hadde med paven under avslappede forhold.

I intervjuet går det også fram at paven oppfordret Chiles militærdiktator Augusto Pinochet til å gå av, da de hadde et privat møte i Santiago under pavebesøket i 1987.

- Den eneste lederen jeg ikke greide å ha en ordentlig samtale med, var Clinton. Mens jeg snakket, satt han og så på veggene og beundret freskene og maleriene. Han hørte ikke etter, sa paven til Fineschi ifølge Oggi.

Clinton møtte paven under en privat audiens i Vatikanet i 1994. Etter møtet erkjente Clinton at det var sterk uenighet mellom de to om abort, som den katolske kirken er imot. Møtet var spesielt kjølig fordi det fant sted kort tid før FNs befolkningskonferanse i Kairo, der Vatikanet og USA støtte sammen i forbindelse med abortspørsmålet.

Kommukatolikk

En annen gang fortalte paven om et møte med den tidligere polske presidenten, general Wojciech Jaruzelski, som innførte militær unntakstilstand og undertrykte den katolske arbeiderbevegelsen Solidarnosz i 1981.

- Jeg er katolikk, men overfor Den røde armé teller ikke det, sa Jaruzelski til paven.

Da paven reiste til Chile i 1987, fortalte han journalistene på flyet at han trodde Pinochets regime ville falle før eller senere.

Da han ba diktatoren om å gå av, svarte han mye det samme som Jaruzelski hadde sagt. Likevel mente paven at han hadde forsøkt å bedre på de verste forholdene under regimet som følge av møtet.

Paven har aldri avslørt at han ba Pinochet om å gå av, og Vatikanet har aldri erkjent at han gjorde det.

(NTB-Reuters)