Paven er (nesten) død - leve paven!

PETERSKIRKEN (Dagbladet): Da de 155 kardinalene forlot hverandre i går, hadde de fått følt hverandre på tennene, vurdert hverandres styrke og mulighet i kampen om hvem som skal bli ny pave når Johannes Paul II dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For det er ingen hemmelighet at det har foregått en stille maktkamp om hvem som skal etterfølge den 81 år gamle paven. Han lider av Parkinsons sykdom, har i lengre tid vært svært svak, og har problemer med å snakke og gå uten hjelp.

Observatører i Vatikanet beskriver møtet denne uka som en «prekonklave», en mulighet for kardinalene til å måle hverandre.

- Dette er en slags bli kjent med hverandre-begivenhet, sa kardinal Lubomir Husar fra Ukraina før møtet mandag.

- For hvis dette var konklaven, hvordan skulle jeg vite hvem som var hvem, sa Husar og snakket nok for flertallet av kardinalene som ikke har møttes siden 1994.

Ikke bare er det lenge siden paven innkalte til møte i Vatikanet, men siden den gangen har paven utnevnt en rekke nye kardinaler. I februar alene utnevnte han 44 nye, og antall «prinser i kirken» som kardinalene kalles er nå 183, det høyeste antall i historien. Pave Johannes Paul II har også utnevnt de fleste av dem. Bare 11 har sittet siden før Carol Wojtila ble pave i 1978.

KARDINALENE har vært innlosjert i Vatikanets nye luksushotell, og selv om de knapt har manglet noe i de luksuriøse omgivelsene i dagene de har vært i Vatikanet, har de måttet nøye seg med relativt enkle soverom, uten telefon eller TV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer