Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paven er Nobel-favoritt

Spill-selskapene tror mest på pave Frans som fredsprisvinner.

Nobelprisvinner?: Pave Frans er bookmakerfavoritten til å stikke av med Nobels fredspris 2014. Foto: Osservatore Romano/REUTERS
Nobelprisvinner?: Pave Frans er bookmakerfavoritten til å stikke av med Nobels fredspris 2014. Foto: Osservatore Romano/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange spekulerer i hvem som bør få Nobels fredspris i dag, men de som lever fett av å beregne sannsynlighet tror mest på at paven blir årets prisvinner.

Oddschecker er en samleside for spill-selskapenes odds - og der går det fram at paven er favoritt hos alle spillselskaper som tilbyr gambling på fredspristildelingen. Du får rundt dobbel innsats tilbake om du setter penger på at det kristne overhodet stikker av med prisen.
 
Paven har lenge vært en favoritt og argumentene for ham som vinner har vært at han har vendt den katolske kirken i en mer liberal retning og har jobbet mot fattigdom. Paven toppet også i en periode PRIO-direktør Kristian Berg Harpvikens liste over favoritter, men falt ut ettersom Harpviken mener han ikke har innfridd forventningene.

Nedover på spillselskapenes favorittliste finner vi:

Dennis Mukwege gir mellom 4 og 6 ganger innsatsen tilbake. Den kongolesiske gynekologen har i mer enn et tiår tilbudt behandling til ofre for seksualisert vold i Kongo. Voldtekt som våpen og strategi i krigføring har en lang og stygg historie, men er dessverre også fortsatt et akutt problem i krigsherjede øst-Kongo. i 1999 etablerte han Panzi-sykehuset i Bukavu og der behandler han rundt 400 ofre for seksualisert vold hver måned.

FNs generalsekretær Ban-ki Moon gir mellom 7 og 10 ganger innsatsen tilbake. Hans offisielle prioriteringer som generalsekretær er klimaendringer, robust økonomisk utvikling og kamp mot pandemier.

Edward Snowden er fjerdemann på favorittlista og gir mellom 8 og 11 ganger innsatsen tilbake. Varsleren brøt amerikansk lov da han rappet med seg tusenvis av topphemmelige dokumenter om etterretningsorganisasjonen NSAs masseovervåking av elektronisk kommunikasjon verden over. Lovbruddet og det at han er siktet i USA og etterlyst for spionasje gjør en eventuell tildeling til Snowden kontroversiell.

Helmut Kohl er en gjenganger på lista over mulige kandidater. Han blir først og fremst nevnt som en kandidat på grunn av hans rolle i den vellykkede integreringen av Øst- og Vest-Tyskland. En pris til Kohl gir 12 ganger pengene tilbake.

Catherine Hamlin er en australsk gynekolog som var sentral i å bygge opp Fistula-sykehuset i Addis Ababa. Der har den nå 90 år gamle kvinnen utviklet nye metoder for å reparere underlivet til barn som selv har blitt mødre. En pris til henne gir 14 ganger innsatsen tilbake.

Gene Sharp etablerte Albert Einstein-instituttet i USA som forsker på ikke-vold som politisk metode. Sharp har skrevet mye om ikkevoldelig kamp og inspirert en rekke ikke-voldelige opprør verden over. En pris til amerikaneren Sharp gir 14 ganger pengene tilbake.

Malala Yousafzai er kjent over hele verden for sin kamp for jenters rett til skolegang. Hun skrev en blogg på BBC om livet under Taliban, men i 2012 ble hun utsatt for et drapsforsøk og ble skutt gjennom hodet. Hun fikk medisinsk behandling i Storbritania og overlevde så vidt. Få dager senere utstedet 50 imamer en fatwa på henne - altså en oppfordring til at hun drepes. En pris til henne gir 14 ganger pengene tilbake.

Yuan Longping er en kinesisk agronom som utviklet den såkalte hybridrisen. Denne risarten er særdeles robust og gir store avlinger der det  dårlige vekstvilkår. Dermed har den bidratt til å produsere mat i utsatte områder. Longping har vunnet en rekke priser i Kina og en pris til ham vil  14

Novaya Gazeta er en russisk uavhengig avis kjent for gravede journalistikk og uredde avsløringer av korrupsjon og overgrep i Russland. Deres mest profilerte journalist, Anna Politkovskaya, ble drept i 2006 i det hun skulle til å publisere en avsløring av den tsjetsjenske sikkerhetstjenestens bruk av tortur. En pris til avisa gir 16 ganger innsatsen tilbake.

Catherine Ashton er britisk politiker og diplomat. Hun er kjent som en særdeles dyktig og tøff fredsforhandler og har fått mye av æren for fjorårets avtale mellom Serbia og Kosovo for å normalisere forbinnelsene. Hun har også forhandlet med Iran om deres atomprogram. En pris til henne gir 20 ganger innsatsen tilbake.

Frank Mugisha er en ugandisk forkjemper for rettighetene til homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle. Hans startet organisasjonen SMUG sammen med David Kato som ble ble drept i 2011. Seksuelle minoriteter i Uganda er utsatt for vold og trusler og det er stor folkelig begeistring i landet for å utrydde homofili. Det er også vedtatt nye lover som forbyr homofili, men på grunn av teknikaliteter har de ikke trått i kraft. Mugisha fikk Rafto-prisen i 2011. En nobelpris til Mugisha gir 20 ganger pengene tilbake.

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken, som hvert år lager en liste med de han tror er de sterkeste kandidatene, tror i år aller mest på en kandidat som står langt nede på bookmakernes liste:

Japanere som forsvarer paragraf ni i deres grunnlov, er i følge Prio-direktøren årets heteste kandidat. Denne bestemmelsen, som kom etter andre verdenskrig, gjør at landet avstår fra bruk av militærmakt for å løse internasjonale konflikter. Mange ser på denne bestemmelsen som hovedgrunnen til at landet har unngått væpnede konflikter siden 1946, og at de har sluppet å holde seg med et forsvar og i stedet har kunnet bruke mer penger på å legge til rette for økonomisk vekst. En pris til Harpvikens favoritt gir 49 ganger pengene tilbake.

Saken er basert på oddsene slik de var torsdag ettermiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling